Sony Ericsson Z770i: na data nenápadně (test)

Bohatá datová výbava, usedlý design a zajímavě řešená klávesnice. To jsou hlavní znaky nového véčka od Sony Ericsson.

Objektiv v ohrožení

Levou stranu telefonu si pro sebe zabral systémový konektor, na pravém boku jsou zase tlačítka upravující hlasitost. Nad nimi si své místo našel slot pro paměťové karty Memory Stick Micro.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velmi neprakticky je umístěn objektiv fotoaparátu. Nevadí, že je na přední straně, problémem ovšem představuje, že zřetelně vystupuje nad povrch telefonu. Pokud vám tedy Sony Ericsson spadne přední stranou na zem, nejvíce to odskáče právě objektiv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Svou funkci by přitom objektiv mohl stejně dobře plnit na zadní straně, která ale zůstala zcela prázdná. Pokud tedy nebudeme počítat nápis Sony Ericsson a logo výrobce. Pod krytem se pak ukrývá baterie s nadstandardní kapacitou 1 930 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Otevřený vypadá lépe

Od vcelku nudného vzhledu se telefon osvobodí, jakmile jej otevřete. Výrobce velmi zajímavě vyřešil klávesnici i ovládací prvky. Podoba s Motorolou Razr (především u alfanumerické klávesnice) se sice nezapře, Sony Ericsson si ale dokáže zachovat určitou míru originality a rozhodně nejde o žádné tupé kopírování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tlačítka jsou zasazena do plochy telefony a pokaždé ohraničena pouze modrým proužkem, který nabízí zářivé modré podsvícení. Stejnou charakteristiku mají i všechny popisky. V horších světelných podmínkách tedy klávesnice vypadá více než dobře a zůstává krásně čitelná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice ale nejenom pěkně vypadá, povedlo se také její ovládání. Z fotografií je myslím zřetelné, že tlačítka nijak nevystupují z povrchu telefonu, ale jsou zcela zapuštěná. Pro stisk není třeba vyvinou velkou sílu. Rýpalové by mohli namítnout, že kolem tlačítek zůstává zbytečně mnoho volného prostoru a klávesy mohly být větší. Při samotném psaní si ale nebudete mít důvod stěžovat. Díky větším mezerám se jen těžko trefíte vedle, proužky kolem tlačítek zase dostatečně napomáhají snadné hmatové orientaci.

Psaní se tedy vydařilo, naopak ovládání mohlo dopadnou lépe. Zde má Sony Ericsson Z770i klasický problém – ovládací tlačítka sice vypadají efektně, ale poněkud se zapomnělo na efektivitu při používání. Zdaleka nejmenším problémem je umístění tlačítka pro zapnutí a vypnutí přístroje dolů pod klávesnici. Kdybych telefon zapínal a vypínal častěji, asi by mi vadilo, že jej musím neustále otvírat. Patřím ale do skupiny závislých, kteří svůj mobil nechávají zapnutý nepřetržitě. Díky opravdu výraznému zapuštění tohoto tlačítka se nemusíte bát, že byste telefon omylem vypnuli pouhým přiklapnutím krytu.

S hlavním ovládacím křížem jsem spokojený nebyl. Na jednu stranu je sice dobré, kolik dostal k dispozici místa, současně se mi ale nelíbilo, jak moc musí palec „cestovat“, když používá různé směry. Kdo se ovšem bojí, že omylem zmáčkne něco špatně, musí být spokojen. Tohle se vám u Sony Ericssonu Z770i nestane. Směry vpravo a vlevo se sice nacházejí blízko tlačítkům se sluchátky, za celou dobu používání se mi ale nepřihodilo, že bych se v tomto směru uťuknul. Jednu neoddiskutovatelnou výtku bych ale k ovládací kříži měl – ovládací proužky jsou až příliš málo zvýrazněny, pro jejich stisk musíte použít více síly než by vám bylo milé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vysloveně nespokojený jsem byl s kontextovými klávesami. Odděluje je pouze vlnovka a musíte si dávat dobrý pozor, abyste se nepřeklepli. Těžko říct, proč jsou tlačítka tak namačkána na sobě, když pod alfanumerickou klávesnicí zbývá velké množství volného prostoru.

Displej tak akorát

Naprosto spokojený jsem byl s displejem. I když bych od telefonu určeného pro internet čekal ještě větší zobrazovací plochu (obzvláště když místa pro ni je dost a dost), v drtivé většině případů není žádný důvod si na rozměry displeje stěžovat. Líbit by se vám naopak nemusela nutnost displej až příliš často leštit, také tmavý okolní povrch je magnetem pro otisky prstů.

Displej nabízí perfektní jas (upravitelný v pěti krocích) a dobrou čitelnost i na slunci. V nastavení obrazovky kromě jasu nastavíte velikost hodin (na výběr jsou buď malé, nebo velké) vyberete si spořič obrazovky v podobě nějakého obrázku a rozhodujete se mezi čtyřmi předchystanými tématy. Další pochopitelně není problém stáhnout z internetu. Pro úplnou spokojenost mi tak chyběla pouze možnost určovat délku podsvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola Krzr K3, Motorola Razr, Motorola W230, Nokia 6555, Sony Ericsson K770i, Sony Ericsson Z770i, Starý problém, Nejvážnější konkurent, Son, Střízlivý design, Jediný kus, Malý otvor, Test, Eri, Nen, Nena, Následující část, Data, Špatné umístění