Sony Ericsson Z770i: na data nenápadně (test)

Bohatá datová výbava, usedlý design a zajímavě řešená klávesnice. To jsou hlavní znaky nového véčka od Sony Ericsson.
Kapitoly článku

Nic se nemění

Prostředí telefonu se nijak zásadně neliší od jiných modelů Sony Ericssonu, výrobce sází na osvědčenou klasiku. Na pohotovostním displeji standardně vidíte sílu signálu, stav baterie, datum a čas. Obvyklým tlačítkem zapnete menu činností. V menu získáte přehled o hovorech, spuštěných aplikacích a rychle se dostanete na internet. Užitečné jsou ale především Vlastní zkratky, kde si nastavíte rychlý přístup k oblíbeným funkcím telefonu. Ideální možnost pro všechny, kdo se nechtějí zdržovat procházením nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S.E. klasika...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
K dispozici je několik grafických témat

Kdo nechce používat menu činností, má k dispozici klávesové zkratky pro jednotlivé směry ovládacího kříže. Nastavení kontextových kláves se vám ovšem změnit nepodaří.

Hlavní nabídku tvoří obvyklá mřížka dvanácti animovaných ikon. Pokud si prohlížíte hlavní nabídku Sony Ericssonu poprvé, ikony se vám asi budou líbit. Pokud ale s těmito telefony už nějaké zkušenosti máte, možná se vám zasteskne po možnosti nějakým způsobem si nabídku přeskládat či jiným způsobem seřadit. Také bych docela uvítal, kdyby Sony Ericsson po letech ikony vyměnil, osobně mi už připadají trochu okoukané.

Internet s uvozovkami

Mezi hlavní výhody Sony Ericssonu Z770i patří prohlížení internetu. Teoreticky je na to mobil připraven výborně. Podporuje všechny typy datových přenosů, od GPRS, přes EDGE až k rychlému UMTS a HSDPA. Chybí pouze Wi-Fi, to je ale u „hloupých“ telefonů obvyklé.

Ze začátku jsem měl trochu starostí s nastavením datového připojení. Automatické stažení pokaždé končilo chybovou hláškou. Telefon ale byl na trhu hodně nový a když jsem tuto operaci zkoušel před třemi dny, vše už proběhlo korektně. Kdo bude mít s automatickým stažením dat stále problémy, může vyzkoušet oficiální české stránky Sony Ericsson, kde všechna potřebná nastavení najde.

Po zvolení ikonky s internetovým prohlížečem, vybíráte z několika předvoleb. Můžete zadat webovou adresu, použít vyhledávání prostřednictvím Googlu, nebo si nastavíte RSS zprávy. Nechybí přímé odkazy na download sekci výrobce a telefon ukládá i historii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jde to klasicky na výšku...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...ale i moderně na šířku

Vše to vypadá velmi pěkně, z internetového prohlížeče jsem ale stejně byl zklamán. Až příliš často totiž nedokázal správně zobrazit složitější stránky. K ničemu vám pak není funkce Smart-Fit, která upraví stránku tak, abyste rolovali pouze nahoru a dolů a nikoliv do stran. K dalším zajímavým funkcím patří přepnutí zobrazení na šířku. Prohlížení se stává přehlednějším, nakonec jsem ale tuto funkci přestal používat, protože při jakýchkoliv úpravách (typicky zadávání adresy) displej zase musíte převracet na výšku. Zdaleka nejpovedenější myšlenkou tak je možnost přibližování a oddalování textu. Pro všechny tyto problémy existuje naštěstí jednoduché řešení jménem Opera Mini. Ta v kombinaci s výbornou datovou výbavou telefonu opravdu udělá z tohoto přístroje internet do kapsy.

Gde Preboha Su, aneb GPS chybí

Stejně jako u modelu K660i nabízí i tento Sony Ericsson Službu určení polohy. Jedná se o totožnou aplikaci, následující část textu jsem proto převzal z recenze K660i. Služba určení polohy se specializuje na navigaci. Pokud si však myslíte, že je tento hloupý telefon vybaven mapami, navigačním softwarem a snad i dokonce GPS modulem, pak vás zklamu. Služby určení polohy totiž využívají k lokalizaci telefonu GSM síť, ve které lze polohu orientačně určit z rozmístění okolních základnových stanic BTS.

Problém je v tom, že odchylka může být v řádu několika kilometrů. Proto nečekejte, že byste mohli tuto službu využít k navigaci nebo dokonce geocachingu. Sony Ericsson je však opravdu vaši polohu schopen s jistou přesností (o které vás informuje) nalézt a zobrazit na zabudované aplikaci Google maps, která je velmi podobná známé Javové verzi. Mapy proto nejsou obsaženy přímo v telefonu, ale jsou stahovány prostřednictvím datového připojení. Program disponuje některými základními funkcemi jako je hledání, přepnutí mezi běžnou a satelitní mapou a dokonce i nalezení cesty mezi dvěma body. Na celém softwaru je však ještě cítit pach novoty a některé funkce vrací poměrně nesmyslné hlášky nebo prostě nefungují. V sekci navigačních služeb najdete i položky určené pro připojení GPS modulů, se kterými by měl umět telefon nativně spolupracovat.

Klepněte pro větší obrázek 

Inovace až někdy příště

Kromě nadstandardní podpory datových přenosů se dá Sony Ericsson Z770i zařadit do střední třídy. Jeho výbava kopíruje spoustu jiných modelů od tohoto výrobce. Kapacita telefonního seznamu je 1000 jmen a maximálně sedm tisíc položek pro telefonní čísla. Vyhledáváte postupným zadáváním znaků, jména začínající diakritikou už nepadají na konec seznamu. Kontakty si pochopitelně můžete rozdělit do skupin. Telefon dále nabízí nastavení rychlého vytáčení pro maximálně devět čísel, vytáčení je možné provádět i hlasem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při hovoru telefon nabídne přepnutí na hlasitý reproduktor, zvuk zůstává v drtivé většině případů krásně čistý.

Zprávy nabízejí klasickou trojkombinaci SMS, MMS a e-mail. Psaní zpráv mi na Sony Ericssonech nikdy moc nevyhovovalo. Také model Z770i si udržuje nepříjemnou vlastnost, kdy se znaky objevují napsané s mírným zpožděním, telefon vám jakoby nestačí. Jedná se přitom pouze o problém zpráv, jinde jsou reakce přístroje bleskové. Starým problémem SMS (i když to spoustě uživatelů nijak zásadně nevadí) je pak ukazatel odpočítávání znaků až těsně před vypršením kapacity 160 znaků. Na jiné problémy už jsem ale nenarazil – na klávesnici se píše pohodlně a telefon zprávy zbytečně nezkracuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Editor multimediálních zpráv vypadá velmi intuitivně. Pod blokem pro text se nachází ikonky s popisky, přidat obrázek, video nebo zvuk je tedy více než snadné. E-mail umožňuje práci s přílohami, nastavení limitu pro velikost stáhnutého objemu dat a automatickou kontrolu schránky.

Ani ve složce pro organizační funkce jsem nenašel žádné inovace. Kalendář se standardně ukazuje v měsíčním náhledu. U událostí nechybí možnost opakování a připomínek. Kromě standardních funkcí jako kalkulačka či stopky nabízejí telefony Sony Ericsson oproti jiným výrobcům i vlastní aplikaci pro ukládání různých hesel a kódů. Ty jsou chráněny čtyřmístným číslem a heslem. Škoda, že jednotlivá hesla už pak nejsou dále rozdělena, ale tvoří pouze jeden dlouhý seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zábava jen do počtu

Multimediální funkce zastupuje dvoumegapixelový fotoaparát a nemůže chybět ani přehrávač hudby. K oběma položkám se dostanete přes menu Média, které se ukrývá pod levou kontextovou klávesou.

Kvalitu fotografií hodnotit nebudu, z ukázkových snímků si představu můžete udělat sami. Při focení mi ale chybělo nějaké tlačítko na boku přístroje, kterým bych kameru rychle aktivoval. Pro lepší kvalitu by fotografie potřebovaly autofocus. Kompenzace expozice, vyvážení bílé ani noční režim zázraky nesvedou. Zoom funguje jen při nižších rozlišeních, kromě dvoumegapixelových fotek ještě můžete přepnou na VGA nebo 1 Mpx.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Hudební přehrávač v telefonu je povedený, model Z770i se inspiruje řadou Walkman. Způsob třídění skladeb i samotné prostředí přehrávače je důvěrně známé. Stejně jako u internetového prohlížeče, můžete i při poslechu hudby použít přepnutí obrazu na šířku. Telefon bohužel není vybaven standardním jackem, sluchátka připojujete do Fast Portu. Nehrají vůbec špatně, jedná se o typ HPM-62 a v telefonu musí být připojena i v případě, kdy chcete poslouchat rádio vybavené funkcí RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K přehrávači přes multimediální menu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sony Ericsson stále setrvává u svého širokánského Fast-portu

Brát nebo nechat?

Přiznávám, že jsem původně chtěl být na Sony Ericsson Z770i v závěrečném hodnocení hodně kritický. Standardní nabídka funkcí, nedotažená navigace a horší internetový prohlížeč se mi prostě nelíbí. Na druhou stranu ale výbava celkově špatná není a v současnosti začíná být docela obtížné sehnat kvalitně vybavené véčko. Kdo preferuje tento typ konstrukce a současně se mu líbí střízlivý design Z770i, velkou chybu nákupem neudělá. Jako nejvážnější konkurent se jeví Motorola Krzr K3 a pokud lehce slevíte z datových nároků, špatně nevypadá ani Nokia 6555. Mnoho další konkurence ale Sony Ericsson Z770i nemá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Motorola Krzr K3, Motorola Razr, Motorola W230, Nokia 6555, Sony Ericsson K770i, Sony Ericsson Z770i, Nejvážnější konkurent, Nena, Jediný kus, Malý otvor, Nen, Son, Starý problém, Eri, Data, Špatné umístění, Následující část, Test, Konec seznamu