Sony Smartwatch 2: okno do duše smartphonu [recenze]

Exkluzivně vám nabízíme první českou recenzi chytrých hodinek Sony Smartwatch 2. Výrobci se podařilo odstranit prakticky všechny nešvary loňského modelu.
Kapitoly článku

Aplikace

Telefonování

Se Sony Smartwatch 2 nelze na rozdíl od chytrých hodinek Galaxy Gear od Samsungu samostatně telefonovat. Hodinky nemají vlastní reproduktor ani mikrofon, takže mluvit musíte vždycky do telefonu. Hovory ale můžete z hodinek obsluhovat na dálku. To zahrnuje akce jako vytáčení čísla, přijmutí/odmítnutí hovoru nebo vyhledání čísla v adresáři kontaktů. O příchozím hovoru informuje telefonní číslo na displeji, pokud jej máte v adresáři, tak i jméno kontaktu, případně fotografie. Nastavit si můžete rovněž vibrace hodinek. V případě, že máte k mobilu připojeny nejen hodinky, ale i bondovku, můžete hodinkami stejným způsobem ovládat hovory vedené do Bluetooth sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní aplikace pro telefonování • vytáčení čísla z číselníku • zahájení vytáčení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam odchozích volání • zmeškané hovory
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontakty jsou sdružené podle abecedy, náhled jednotlivých karet je zcela minimalistický

Zprávy

Hodinky umí přijímat textové zprávy. Nejen že se zavibrováním na zápěstí dozvíte o příchozí SMS, ale také si můžete nechat rovnou zobrazit celý text na zamknuté obrazovce. Po přechodu do menu zpráv pak můžete na danou textovku odpovědět, ale pouze formou předdefinovaných odpovědí a smajlíků. Na celou klávesnici totiž na displeji není dost místa. Na výběr je ještě zpětné volání na dané číslo a pokud by vám displej hodinek přišel příliš titěrný i ke čtení, můžete v kontextové nabídce zadat otevření zprávy v telefonu. Než jej vytáhnete z kapsy nebo kabelky, zprávu budete mít připravenou ke čtení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikace příchozí SMS na zamknutém displeji ve třech úrovních soukromí: buď jen symbol SMS, nebo i kontakt/číslo, anebo rovnou celý text zprávy
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam přijatých zpráv • náhled celé zprávy • kontextová nabídka pro odepsání, zpětné volání nebo čtení v mobilu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předdefinované SMS odpovědi a smajlíci

E-mail

Podobným způsobem jako u textových zpráv umí Smartwatch 2 pracovat také s e-maily. Googlovský Gmail má samostatnou aplikaci, druhá aplikace slouží pro obsluhu freemailových účtů nebo Microsoft Exchange. Bohužel tato aplikace s některými telefony jiných značek nefunguje a odmítá se s nimi spojit. Pravděpodobně záleží na druhu uživatelského rozhraní ve spárovaném smartphonu, se Samsungem e-mailová aplikace nespolupracovala. Jistotou plného využití všech funkcí Smartwatch 2 tak zůstávají smartphony Xperia, kde vše funguje korektně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam doručených e-mailů a tělo zprávy v aplikaci Gmail • při pokusu spojení s aplikací E-mail v telefonu Samsung vyskočila chybová hláška

Ovládání hudby

Hodinky můžete použít také jako dálkový ovladač hudebního přehrávače v telefonu. Fyzicky tedy hudba zůstává v mobilu, vy ji jen na dálku pouštíte, pausujete nebo přetáčíte. Ovládat se dá také hlasitost. V tomto případě jde ještě o aplikaci zděděnou z loňských hodinek, proto není na displeji využita celá plocha.

Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač není graficky zrovna povedený, protože je přizpůsoben displeji loňských hodinek

Ostatní aplikace

Mezi další aplikace předinstalované v hodinkách patří budík. Je to jedna z mála lokálních aplikací, která není provázána se smartphonem a bude tedy fungovat, i když hodinky nebudou spárovány. Na hodinkách můžete nastavit více než desítku budíků, které nijak neovlivní ani nezmění alarm nastavený ve spárovaném telefonu. Aplikace Svítilna je bílá plocha displeje s maximálním jasem, jako nouzové osvětlení může přijít vhod. Mezi doporučenými aplikacemi najdete ještě Počasí, Slideshow na promítání fotek z galerie mobilu nebo dálkovou spoušť fotoaparátu. Další aplikace můžete stáhnout z Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík • stopky • svítilna
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení hodinek • počasí • jednoduchá logická hra

Dotažené do detailu

Po celou dobu testování pracovaly Smartwatch 2 prakticky bez problémů a podle očekávání. Jen jednou při nastavování budíků došlo k zamrznutí prostředí a hodinky nešlo ovládat. V takovém případě doporučujeme dlouhé podržení (cca 20 sekund) zapínacího tlačítka, které provede restart. Většina funkcí v hodinkách je naprosto intuitivních, takže je nebudete muset dlouze studovat v manuálu. Sony si zachovalo při návrhu zdravý nadhled a nesnažilo se za každou cenu implementovat co nejvíc nových funkcí. Stěžejním bodem zůstávají notifikace příchozích událostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Smartwatch 2 se nesou hlavně ve znamení vylepšování loňského modelu a dotahování detailů do konce. Alfou a omegou je nový transreflexní LCD displej, který půjde přečíst i na poledním slunci. Chválíme odstranění nespolehlivého proprietárního konektoru výměnou za standardní microUSB a líbí se nám i hranatější design hodinek s hliníkovým tělem odolným proti pošplíchání vodou. Nižší výpočetní náročnost se kladně podepisuje na celkové výdrži, hodinky bez potíží vydrží čtyři dny bez nabíječky.

Slabší stránky? Pokud bychom si hodně vymýšleli, líbilo by se nám jemnější rozlišení displeje a graficky lépe sladěné aplikace. Jak je to s tolik diskutovanou podporou telefonních hovorů přímo z hodinek, ukážou nejspíš až konkurenční Samsung Galaxy Gear. Zvykneme si na volání s prázdnou dlaní u ucha, nebo to bude jen další slepá vývojová ulička? Na každý pád jsou teď Galaxy Gear prakticky jedinou konkurencí pro hodinky Sony. Smartwach 2 nám subjektivně přijdou elegantnější, zcela objektivní výhodou je potom jejich cenovka. V závislosti na zvoleném řemínku (silikonový nebo ocelový) se Sony Smartwatch 2 začínají v těchto dnech prodávat za 4 200 až 4 500 Kč. Hodinky od Samsungu jsou o celé tři tisíce dražší, a to už je hodně.

Témata článku: Sony, , , , Samsung Galaxy, Ostatní aplikace, Zpětné volání, Příští model, Ovládací senzor, Logická hra, Celá plocha, SMA, Duše, Domeček, Příchozí SMS, Zobrazovací jednotka, Čtvercový displej, Dobíjecí microusb, Čitelný displej, Příchozí událost, Stěžejní bod, Zásadní kompromis, Doručený e-mail, Konzervativní přístup, Bílá plocha,