Sony Xperia E1: drobounký hudebník [recenze]

Za málo peněz hodně muziky. U Xperie E1 doslova. Drobný telefon, co neoslní výkonem, ale za dobrou cenu nabídne kvalitní hudební funkce.
Kapitoly článku

V modelové řadě smartphonů japonského výrobce Sony se nevyzná snad už ani ten největší mobilmaniak. Obzvláště v nižší a střední třídě už je modelů lišících se jedním písmenkem nebo číslem tolik, že už mezi nimi nejsou vidět ani vizuální rozdíly. Dnes testovaný model Sony Xperia E1 je však čestnou výjimkou, a to hned kvůli několika vizuálním odlišnostem, kterými se snaží (s trochou nadsázky) budit dojem příslušnosti k jiným cenovým, ale i věkovým vrstvám. Jak se nový japonský počin vyvedl čtěte v následujících odstavcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia E1 na produktových snímcích výrobce. V prodeji je ve třech barevných variantách, ale designové boky napodobující výrobní zpracování OmniBalance jsou vždy černé, a to včetně tlačítka zámku displeje.

Po prvních minutách testování:

  • Xperia E1 skvěle padne do ruky, nic neřeže, nic netlačí, a to i když je to tlouštík.
  • Dvě notifikační diody, k čemu?
  • Ajaj, prostředí je hodně pomalé hned od začátku.
  • Fotoaparát také nevypadá použitelně, jen 3 Mpx jsou málo.
  • Chybí LED blesk i autofocus? To snad ne!
  • Tlačítko Walkman, a hraje parádně, to se musí nechat!
  • Tři benchmarky, a skoro 10 % baterie pryč? Baterie se chová divně.
  • Snaží se imitovat OmniBalance design, to je sice milé, ale proč?

Sony Xperia E1
D2005
rozměry a hmotnost: 118 × 62 × 12,0 mm, 120 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 750 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 200 (2× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 3MPx, video (800 × 480)
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Jen pro drobné ruce

Stylovka pro mladé, smartphone pro malé, nebo chcete-li, drobné. Xperia E1 opravdu není pro každého, jelikož smartphone s úhlopříčkou displeje jen 4" už nemusí každému vyhovovat, stejně jako je tomu u opačných extrémů. Na Xperii E1 si však hned na první pohled všimnete několika věcí. Tou první je falešné provedení OmniBalance, které je vlastní top modelům japonské značky. Černé linie na bocích, které jsou u high-endů kovové nebo skleněné, jsou zde plastové, ale snaží se vzbudit dojem, že je telefon výrazně dražší, než ve skutečnosti. Stejně tak již tradiční design zamykacího tlačítka, které je vyvedeno v černé barvě, nenápadné, ale lesklé a opět snažící se vypadat na něco víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia E1: testovali jsme ji v černé barvě, ale boky napodobující design OmniBalance jsou černé jinak

Ale pojďme na to pěkně popořadě. Nejprve čelní strana, na které je již výše zmíněný 4" displej, pod nímž nevidíme žádná tlačítka. To jasně značí skutečnost, že trojice systémových tlačítek je součástí displeje a ubírá tolik cenných pixelů. Pod displejem je otvor pro hovorový mikrofon a skryté překvapení. Tím je barevně pulzující štěrbina, jejímž úkolem je dotvářet vizuální dojem při spuštění hudebního přehrávače (barva štěrbiny = barva pozadí skladby) nebo třeba v galerii (barva štěrbiny = převažující barva fotografie). Nad displejem potom najdeme stříbrné logo Sony, potřebné senzory, hlasitý reproduktor a opravdu miniaturní notifikační diodu, která informuje o zmeškaných událostech či indikuje nabíjení. Dvojice notifikačních prvků je zajímavá, nicméně štěrbina pod displejem je nepříliš využita a dioda nad displejem je zase opravdu moc malá, snadno přehlédnutelná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia E1 je hudebník: široký reproduktor a zvuková vylepšení mají slyšitelný výsledek, potěší také dedikované tlačítko Walkman • Použitá SIM karta je velikosti miniSIM

Prohlídku boku začneme na levé straně, kde se v horní části nachází microUSB konektor. To je nezvyklé a poměrně nešťastné umístění, které zavazí snad při každé činnosti. Na spodní hraně nalezneme pouze výřez pro sejmutí zadního krytu a otvor pro poutko, nic víc. Pravý bok je bohatší, zde se nachází dvojkolébka hlasitosti a zamykací tlačítko alá Xperia, oboje v černém provedení. Na horní straně je sluchátkový 3,5 mm Jack a tlačítko Walkman. To jsou ty kořeny do historie, o kterých jsem se zmiňoval v začátku recenze. Tlačítko je tmavě fialové, slouží jako ovladač hudebního přehrávače (Play/Pause jeden stisk, Forward stisky dva) a jeho dlouhým podržením přehrávač vyvoláte, klidně i v uzamčeném stavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nevýhodou je umístění microUSB konektoru v horní části levého boku. Vespod by na něj místo bylo

Poslední překvapení najdeme na zadní straně. Je jím po celé šíři spodní strany perforovaný zadní kryt s blízkým logem Xperia. I když se reproduktor nachází jen v jeho levé části, hraje opravdu hlasitě a skvěle a při hudebním projevu nedochází k žádným výraznějším deformacím či rezonancím, což je na takto levný smartphone obdivuhodné. Uprostřed se sluní opět stříbrné logo Sony, výše potom čočka 3 Mpx fotoaparátu (LED blesk chybí) a ještě nad ní potom sekundární mikrofon. V útrobách nalezneme slot na microSD kartu, slot na klasickou, tedy miniSIM kartu a potom baterii Sony BA900 s kapacitou 1700 mAh. NFC anténu nebo cívku indukčního nabíjení bychom zde hledali marně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabičce nehledejte nic výjimečného. U (alespoň částečně) hudebního telefonu bychom ocenili lepší sluchátka

Celkově hodnotím zpracování přístroje na jedničku, nikde nic nevrže a vše důkladně lícuje. I v ruce sedí Xperia E1 skvěle, s hmotností 120 gramů a rozměry 118 × 64 × 12 mm je pocitově vše v pořádku, i když tloušťka by mohla být menší. Zadní kryt jde snímat poměrně obtížně, o ulomení kotvících paciček se ale nebojím. Trochu mě mrzí, že i když jsme měli na test černé barevné provedení, černá barva přístroje se barevně neshodovala s provedením vždy černých prvků po obvodu přístroje. Druhá věc, která mě mrzí, je až zbytečně laciné zpracování zadního krytu, který je vyroben z obyčejného hrubého a tvrdého plastu, toho, na němž se vám okamžitě začnou potit ruce. Zde mohlo Sony plast alespoň trochu ozvláštnit.

Nečekaně povedený displej

Jak jsem zmínil již výše, zobrazovač má úhlopříčku 4", na níž disponuje rozlišením 480 × 800 obrazových bodů. Technologie displeje je obyčejné TFT TN, což u Sony býval vždy problém. Zde ale displej vypadá opravdu povedeně, a to nejen na svoji třídu. Rozpětí jasu je dostatečné, senzor jasu reguluje displej také bez chyb a pozorovací úhly jsou taktéž v pořádku. Na čtyřech palcích pro někoho nedostatečné rozlišení také nedělá žádnou neplechu, i přes hustotu 233 PPI není s hrubostí displeje žádný problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti personalizace a nastavení displeje, jasu, velikosti písma, notifikační diody atd.

Problémem však může být něco jiného. Jednak je displej kryt obyčejným tvrzeným plastem, takže se poměrně prohýbá a na škrábance také nebude extra odolný, ale hlavně na přímém slunečním světle displej chytne mléčné zbarvení, zřejmě kvůli lomu světla právě přes krytí displeje (či kvůli špatné odrazivosti), a vše je najednou velmi špatně čitelné, i na maximální jas. Druhým problémem jsou ovládací tlačítka na displeji. V některých aplikacích se sama skryjí, jinde ale ubírají cenné pixely a právě zde může být nízké rozlišení problémem.

Výkon: čekám dlouho

Xperia E1 běží na operačním systému Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, hnacím ústrojím potom je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8210 s taktem 1,2 GHz na jádro, 512 MB paměti RAM a grafický akcelerátor Adreno 302. To by samo o sobě, vzhledem k nízkému rozlišení displeje, nemuselo být problémem. Jenomže je, a hodně. Přitom nechápu proč, jiné (a i mnohem starší) levné modely od Sony byly skvěle optimalizované. Zapnutí přístroje trvá dlouho, vše se musí nejprve inicializovat, aplikace se spouštějí dlouho, i když je přístroj čerstvě zapnutý, po odemčení se namísto trojice ovládacích tlačítek zobrazí načítací kruh, než se objeví tlačítka, notifikační roletka se stáhne až za dvě vteřiny, atd. Optimalizaci Sony u tohoto modelu prostě nezvládlo, i když samotný chod jednotlivých aplikací zase takový problém nedělá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky Xperie E1 v benchmarkových testech. Realitu odráží fakt, že benchmark Velamo si zažádal o ukončení aplikací běžících na pozadí, i když žádná spuštěná nebyla. Paměti RAM je prostě málo.

Vnitřní paměť sice podle specifikací výrobce činí 4 GB, pro uživatele jsou však dostupné pouhé dva a skutečně volných je jen 1,3 GB, a to je žalostně málo. Ano, je zde slot na paměťovou microSD kartu až do velikosti 32 GB, ale paměťová karta nevyřeší všechny nedostatky místa. Stejně tak jsou problémy s pamětí RAM, která k pohodlnému používání také zrovna nepřispívá. Po pouhém zapnutí přístroje a tedy běhu pouze nutných procesů je z 512 MB volných maximálně pětina, tedy pouhých 100 MB. Spustíte jednu dvě náročnější aplikace a jste stěží na polovině, ani zde se Sony moc nepředvedlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie Xperie E1 je nevyzpytatelná, vnitřní paměti je zoufale málo, optimalizace se Sony nepovedla

Z hlediska výdrže je na tom Xperia E1 všelijak, procenta baterie mizí zcela nepředvídatelně. Když byste řekli, že v klidu odpočívá, procenta mizí snad rychleji, než když ji používáte. Baterie s kapacitou 1700 mAh vám ale garantuje pracovní den na jedno nabití, to si však musíte odpustit přehrávání filmů, streamování videa nebo hraní her. Naštěstí i zde Sony připravilo správce napájení a skvělý režim STAMINA, který dokáže s baterií doslova divy, a tak když potřebujete, výdrž dokážete celkem slušně prodloužit.

Prostředí: na barevných vlnách

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí je stará známá klasika od Sony: barevné vlny na pozadí, neprůchozí obrazovky (max. 7), neprůchozí karty v menu, ale zcela nalevo nové navigační centrum, po vzoru Xperie Z1 Compact.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V notifikační roletce nic nového, přepínače a jejich pořadí si můžete nastavit. Přítomen je i rychlý vstup do nastavení nebo tlačítko vymazat vše. Odemčení přístroje probíhá klasickým roletkovým efektem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odemčení si samozřejmě můžete změnit na více bezpečné varianty. V nabídce multitaskingu chybí tlačítko ukončit vše, které by se u Xperie E1 s tak malou volnou RAM pamětí opravdu hodilo.

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend Y530, Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 520, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Trend, Samsung Galaxy Trend Lite, Samsung Galaxy Trend Plus, Sony Xperia E1, Sony Xperia E1 dual, Xvid, Son, Nízký výkon, Hudební projev, Špatná optimalizace, Hudební přednes, ADTS, Hud, Dedikované tlačítko, Sony Xperia,