Sony Xperia E1: drobounký hudebník [recenze]

Za málo peněz hodně muziky. U Xperie E1 doslova. Drobný telefon, co neoslní výkonem, ale za dobrou cenu nabídne kvalitní hudební funkce.
Kapitoly článku

Systémové aplikace: jen pro obratné prsty

Proč jen pro obratné prsty? Protože, jak bylo zmíněno v předchozí kapitole, systémová tlačítka na displeji zabírají nějaký prostor, konkrétně 56 obrazových bodů z 800 na výšku. Na 4" displeji je ztráta 1/16 rozměru poměrně dost, obzvláště pro aplikace, kde budete zadávat text. Klávesnice je totiž opravdu miniaturní, speciálně spodní řada. A pokud jsem si na to, že se mi na klávesnici špatně píše, stěžoval už u Xperie Z1 Compact se 4,3" displejem, pak tady už jsem pomalu psát nemohl.

Adresář:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na aplikaci adresáře velmi oceňuje rychlý navigační pruh při pravé části displeje, vyhledávání v kontaktech pomocí jména, čísla i dalších detailů a jasné a přehledné volby při příchozím/odchozím hovoru.

Zprávy:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U aplikace zpráv je škoda, že se Xperia E1 neumí učit z textů jiných aplikací, jako to umí dražší modely. Jinak zde nalezneme všechny metody zadávání textu, možnost připojit přílohu a detailně upravit vzhled i rozložení klávesnice. Bohužel, jednotlivá tlačítka jsou velikostí (čti drobností) za hranicí únosnosti. 

Kancelář:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia E1 neobsahuje ve výchozím stavu žádnou aplikaci pro prohlížení dokumentů, psaní poznámek atd. Pro veškeré alternativy tak budete muset sáhnout do Google Play. Alespoň kalendář je přehledný, nakolik mu to úhlopříčka displeje umožňuje. Chválíme rychlý náhled událostí pod měsíčním přehledem.

Multimédia alá Sony:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba aplikace Walkman (přehrávač hudby) pod taktovkou samotného Sony
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba aplikace Album (galerie obrázků) pod taktovkou samotného Sony
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba aplikace Videa pod taktovkou samotného Sony
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba FM rádia na Xperii E1. Podporuje RDS, má pěknou grafiku a logické ovládání a celkově patří k nejpovedenějším, funkčně i graficky.

Další instalované aplikace:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Umí i ruský GLONASS

Jak již bylo zmíněno v první kapitole, marně bychom u Xperie E1 hledali NFC či bezdrátové dobíjení. S ohledem na cenovku však může být potěšující Bluetooth ve verzi 4.0 či podpora ruského GLONASSu. Dále je zde samozřejmě Wi-Fi konektivita s funkcí Hotspot, GPS čip s podporou asistovaného GPS, z fyzických konektorů potom dvojice microUSB a 3,5 mm Jack. Potěšující je široká škála podporovaných formátů hudby i videa, zejména kvůli vlastním multimediálním aplikacím od Sony. Z hudby jsou podporovanými formáty MP3, 3GPP, MP4, ADTS, AMR, SMF, XMF, OTA, RTTTL, RTX, iMelody, WAV, OGG, FLAC, podporované formáty videa potom jsou 3GPP, MP4, M4V, MKV, AVI, XVID, WEBM.

Fotoaparát: jen proto, aby tu byl

V Xperii E1 použitý snímač má rozlišení 3 Mpx. A tím bychom vlastně mohli skončit, protože nic víc za řeč nestojí. Samozřejmě, to je s trochou nadsázky, Xperia E1 umí softwarovou stabilizaci obrazu, umí pořizovat HDR snímky, umí geotagging, umí fotit panorama, umí zvláštní efekty i spoustu dalších věcí. Nastavíte si kompenzaci expozice, vyvážení bílé, vyberete příslušnou scénu, nastavíte ISO, ale to všechno jenom tehdy, pokud máte nastaven manuální režim. Po každém restartu telefonu vám bude telefon nutit plnou automatiku. Ani to ale není největší problém. Tím je skutečnost, že Xperii E1 chybí přisvětlovací LED dioda a že nemá autofocus, což z předchozích řádků dělá zbytečné povídání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba aplikace fotoaparátu na XPerii E1 

Ano, autofocus neměly dlouhou dobu ani Symbianové Nokie, ale to už je dávno. V dnešní době má autofocus a LED blesk i v této cenové kategorii kde kdo. S Xperií E1 tedy nevyfotíte ani makro, ani dokument, i když samozřejmě tyto režimy nabízí. Výsledná kvalita fotografií potom také v dnešní konkurenci neobstojí, a to ani rozlišením. Fotoaparát je u Xperie E1 prostě jen proto, že na zádech dnešních smartphonů bývá. A to je škoda. Lépe na tom není ani video, které umí Xperia E1 pořizovat v maximálním rozlišení 800 × 600. Vždyť v podstatě stejné video ve VGA rozlišení umí pořizovat hloupá Nokia za tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek pořízený smartphonem Sony Xperia E1

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení (3 Mpx - 2048 × 1536 pixelů):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video v maximálním rozlišení (SVGA - 800 × 600 pixelů):

Závěr: sází na kvalitu hudby

Plusy:

  • kvalita zpracování
  • notifikační diody
  • hudební přednes
  • kvalitní displej
  • slot na microSD kartu

Minusy:

  • špatná optimalizace
  • slabý fotoaparát
  • chybí LED blesk
  • malá vnitřní paměť

Sony Xperia E1 je svérázný telefon. Aktuálně jej můžete pořídit za cenu okolo 3 500 korun, což v podstatě odpovídá tomu, co dokáže nabídnout. Jejími hlavními přednostmi bude zajisté designové pojetí včetně prodejních barev, konstrukční pevnost, skvělé hudební podání, kvalitní displej a přístup k multimédiím a sociálním sítím za nízkou cenu. Největšími nevýhodami bude nízký výkon, malá dostupná vnitřní paměť, celkově špatná optimalizace či mizerný fotoaparát.

A otázka konkurence? Hlavně tady to bude mít Xperia E1, ideální hudební telefon pro mladé, velmi těžké. Pokud se vám zachce klasické konstrukce, vyvedené v kovu a rozhodně s kvalitnějším fotoaparátem, potom je tu Nokia 515. Vyrovnanou konkurencí je Huawei Ascend Y530, též telefon pro mladé. Ten nabídne zejména lepší fotoaparát, lepší optimalizaci prostředí, ale také o půl palce větší displej. Stejně je na tom také Samsung Galaxy Trend Plus, ten nabídne rovněž lepší fotoaparát, více paměti RAM, ale horší baterii. Žralokem této cenové kategorie je potom Nokia Lumia 520, která se blýskne celkovou optimalizací, lepším fotoaparátem a podporou od výrobce, avšak pohání ji jiný operační systém - Windows Phone 8.

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend Y530, Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 520, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Trend, Samsung Galaxy Trend Lite, Samsung Galaxy Trend Plus, Sony Xperia E1, Sony Xperia E1 dual, Největší nevýhoda, Stejné video, ADTS, Tradiční design, Výsledná kvalita, Rychlý vstup, Stříbrné logo, Podporovaný formát, Xvid, Hud,