Sony Xperia Go: k podvodním hrátkám [recenze]

Xperia Go je nástupcem odolné Xperie Active, tentokrát však už pod hlavičkou samotné Sony. Jak odolná a povedená je druhá generace?
Kapitoly článku

Kde je zmrzlina?

Jak jste se na Mobilmánii mohli dočíst, Xperia Go už má dostat update na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ani v poslední den testování se tomu tak nestalo a je to škoda. Užitečné funkce a vychytávky z novější verze, než je Android 2.3.7 by se rozhodně hodily. Třeba rychlé ukončování aplikaci v případě jejich zamrznutí se nekoná, musíte složitě do Nastavení a tam teprve proces na několik kliknutí ukončovat. Na druhou stranu je zase prostředí krásně odladěné a plynulé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widgetů je dostatek, stejně jako paměti RAM. Potěší možnost vytvářet složky

Xperia Go má sice 512 MB operační paměti RAM, volných budete mít ale maximálně okolo dvou set. Statečně a poctivě však uvnitř telefonu šlape dvoujádrový procesor o taktu 1 GHz, a tak výkonu nebudete mít nedostatek. Za celou dobu testování jsem se nesetkal s nějakým zpomalením nebo nedostačujícím výkonem. Samozřejmě záleží na způsobu používání, ale stačí brát v potaz, že se nejedná o vlajkovou loď výrobce. Na telefonu jsem například odehrál celou novinku Bad Piggies od studia Rovio bez jediného zaseknutí. I Dead Trigger běžel naprosto plynule.

Kapesní kamínka

Ne že by situace byla tak zlá, jak z mezinadpisu může vyznít, ale telefon se někdy pěkně zapotí. Nemyslím tím, že by nestíhal, ale prostě se zahřeje a začne topit. Ano, blíží se zima, někomu to přijde vhod, ale vážně stačí hodina prohlížení webu nebo půl hodiny hraní jakékoliv hry, a záda telefonu docela hřejí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Doslova mě vytáčela nemožnost odstranit prázdné plochy. Alespoň matice menu je přehledná

Co vás ale přimrazí, to jsou některé zbytečné nedodělky v systému. Tak třeba Sony dalo Xperii Go do vínku ke klasickým widgetům i některé vlastní pod hlavičkou Timescape, většinou jsou zaměřeny na sociální sítě, a zaplníte jimi hodně místa. Pokud je ale nechcete, tak máte smůlu. Nejen, že nejde mezi pěti plochami cyklicky přecházet, ale ty prázdné ani neodstraníte. Cyklicky se nepřesunete ani mezi kartami v menu, které mají matici 4 × 3 zástupci. Potěší alespoň možnost řadit aplikace podle četnosti spuštění. Na všech plochách máte k dispozici kromě widgetu, složek a zkratek taky spodní lištu, kam se vejdou čtyři libovolní zástupci nebo složky. Jinde v systému ale tuto lištu nepotkáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widget nastavení je fajn, lepší by to ale bylo ve stavové roletce. A s barvami si Sony vyhrálo pořádně

Sony musíme pochválit za zamykací obrazovku a malý ekosystém okolo ní. Sice na ní nestáhnete stavovou roletku, ve které chybí přepínače (jsou nahrazeny efektivním widgetem), ani nemáte možnost definovat si nějaké zástupce, ale systém slide-to je dotažen k dokonalosti. Primárně tak odemknete telefon a opačným tažením spustíte fotoaparát který bleskově pořídí jednu fotku. Stejně tak se ale dostanete na zmeškané hovory, do přijatých zpráv a dalšího. Jednoduše tažením. Další drobná pochvala míří na rychlý přístup k ovládání hudby přetažením hodin doleva. A abych nezapomněl, Sony přidalo i rádoby schémata. Ony vlnící se linie na pozadí si můžete nastavit až v sedmi barvách a alespoň trochu si tak přizpůsobit prostředí.

Výdrž? Na outdoor málo

Sony Xperia Go je prezentován jako odolný a outdoorový telefon. Poznáte to nejen podle obrázku na krabici, ale také třeba podle doplňkových aplikací se sportovním zaměřením:

  • miCoach: to je virtuální trenér od společnosti Adidas
  • FigureRunning: aplikace sloužící pro záznam trasy běhu, archivuje údaje do statistik
  • WalkMate: propracovaný krokoměr, spotřeba kalorií, měřič vzdálenosti
  • Kompas a aplikace svítilna s widgetem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sportovní aplikace ne každý využije, zato jsou propracované do detailu

Kromě toho přidává Sony i další aplikace, jako je TrackID pro rozpoznávání hudby, Update Center pro kontrolu aktualizací, herní zónu PlayNow, správce příslušenství s možností nastavení akcí LiveWare a pro přístup k sociálním sítím aplikaci Timescape.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení si akce po připojení daného typu příslušenství se hodí. Odpadá tak potřeba spouštět třeba hudební přehrávač

Pro mě nejdůležitější aplikací však byl Šetřič energie, kterému lze nastavit, jak se má telefon chovat, klesne-li stav baterie pod určitou úroveň. Já jsem ale využíval nastavení šetřiče přes noc, kdy zadáte časové rozmezí a které všechny druhy připojení se mají vypnout, nakolik ztmavit jas, a telefon už vesele šetří. Díky této aplikaci se mi podařilo prodloužit výdrž telefonu i přes dva dny střídmého používání. To znamenalo synchronizaci, aktualizaci widgetů, dvě hodiny hudby denně, pár fotografií a krátká navigace, internet maximálně hodinu.

Klepněte pro větší obrázek
Šikovný šetřič energie vám přidá cenné hodiny výdrže navíc

Zklamáním ale bude výdrž pro outdoorové nadšence. Baterie s kapacitou 1305 mAh bohužel na dlouhé navigování nebo geocaching ještě třeba s poslechem hudby prostě není stavěná. S takovouto vybijete telefon za pár hodin. Stejně tak se sdílením internetu.

Témata článku: Honor, Sony, , , , , , , Huawei Honor, Nokia Lumia 710, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia go, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia sola, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Loterie,