Sony Xperia Ion: ten, který zaspal dobu [recenze]

Do ČR se dostal 9 měsíců po uvedení a zastínil ho jeho nástupce. Je proto dvoujádro Xperia Ion s 12Mpx fotoaparátem automaticky na odpis?

Sony, co jste provedli s fotoaparátem?

Japonská společnost se vždy pyšnila telefony, které měly na svou dobu a poměry skvělé snímače. I proto jsem se dost těšil, až budu moci zkusit 12Mpix fotoaparát s Exmor R senzorem u Xperie Ion. S prvními snímky ale mé nadšení začalo rychle upadat. Vše začíná již nabídkou, která není tak pestrá jako u ostatních výrobců. Zde je zaměřená spíše funkčně a objevují se v ní možnosti nastavení detekce úsměvu, výběru rozlišení, samospoušti nebo blesku, stejně tak je možné k fotografiím zaznamenávat zeměpisnou polohu. Jedním z mála plusů fotoaparátu je jeho spuštění, které provedete buď přes ikonu, dlouhým podržením mechanické spouště nebo přímo ze zamykací obrazovky. V nabídce si navíc můžete vybrat, že ihned při spuštění bude rovnou foceno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skromné prostředí fotoaparátu

Následná kvalita pořízených fotografií byla zklamáním. V dobrých světelných podmínkách vyfotíte občas i opravdu pěkné snímky, spíše ale spadají do průměru. Vyvážení barev je dobré, zde problém není, ale například automatické ostření nepracuje jak má, čehož výsledkem jsou často mírně rozmazané fotky. Ještě větší problém nastává, když chcete fotit ve tmě. V té chvíli se kvalita fotek výrazně zhorší a nikterak tomu nepomůže ani blesk. Ve velké míře kvalitu takových fotek narušuje nepříjemný šum.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát dokáže až desetinásobný digitální zoom. Prostřední fotografie je výsledkem čtyřnásobného přiblížení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S úbytkem světla se kvalita fotografii viditelně zhoršuje až..
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
..to dopadne takto.

Opakem nabídky fotoaparátu je menu pro video. To nabízí možnost výběru scén, rozlišení videa, způsobu zaostřování, digitální stabilizace obrazu či hodnot expozice. Také lze natáčet videa s a bez zvukové stopy, podle toho co vám v dané situaci bude vyhovovat. Natáčet lze videa ve fullHD (1080p), HD (720p) a VGA kvalitě. Nejméně využívaným bude natáčení v kvalitě pro MMS zprávy. I do natáčení fullHD videa jsem vkládal své naděje, ale i zde jsem se dočkal spíše průměrné kvality. Největší problém má telefon zřejmě s ostřením natáčeného prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U kamery jsou možnosti nastavení mnohem zajímavější

Prořízené fotografie a videa si poté můžete prohlédnout v aplikaci Album, která nahrazuje tradiční galerii. Soubory jsou v ní řazeny dle data a rozděleny podle měsíců, ve kterých byl zachyceny. Pro úpravu fotek poskytuje jednoduchý editor s možností jejich ořezávání. Samozřejmostí je možnost sdílení na sociální sítě nebo prostřednictvím e-mailu. Celkově na mě Album působí lépe a hlavně přehledněji než klasická androidí galerie.

Ukázkové video (pro maximální rozlišení v přehrávači zapněte 1 080p):

Hudbu umí

Dobře je zpracovaný i přehrávač hudby, který je stylizován a pojmenován po populárních zařízeních Sony, tedy Walkman. Hlavní prostředí je rozděleno na několik podsložek, které zastupují jednotlivá řazení. Dle interpreta, alba, nechybí ani možnost playlistů. Zvláštní kategorií je hudba přátel, která zobrazuje hudbu, kterou vaši přátelé na sociálních sítích sdílejí. Pro její poslech je tak nutno být připojený k internetu. Za pomocí funkce Stáhnout další info o hudbě si můžete stáhnout obaly a další jiná data té či oné písně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a jeho doprovodné funkce

V nabídce přehrávače lze rozklepnout i vylepšení zvuku. To uživatele zavede do předinstalovaného ekvalizéru, kde je na výběr několik přednastavených vylepšení. V případě, že by se vám žádná z těchto vylepšení nelíbila, nic vám nebrání nastavit si vlastní hodnoty podle vašich představ. Součástí tohoto ekvalizéru je navíc funkce xLOUD, jež má v popisu práce vylepšit hlasitost reproduktoru. Nutno podotknout, že se jí to daří, protože vnější reproduktor je opravdu dost slyšet. Přibalená sluchátka pak kvalitou mírně vystupují nad průměr přibalovaných sluchátek vůbec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač nabízí také možnost vizualizace hudby, jak to známe od těch počítačových

Nemáte-li ve vnitřní 16GB paměti žádnou hudbu, můžete využít služeb FM rádia. To umožňuje automatické vyhledávání stanic a jejich následné uložení do paměti. Zajímavostí je, že skrze rádio můžete spustit také aplikaci TrackID pro vyhledávání neznámých skladeb, a tudíž získat název v rádiu právě přehrávané skladby. Ze zmíněné paměti 16 GB je prakticky využitelných zhruba 13,5 GB. Z pro mě nepochopitelných důvodů je toto úložiště v nastavení zobrazováno jako dvě samostatné jednotky. V praxi to však nijak neomezuje a běžný uživatel si toho ani nevšimne. Telefon navíc obsahuje slot na paměťově microSD karty, a tak jde rozšířit paměť až o dalších 32 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke spuštění rádia je nutné připojit sluchátka

Pozdě, ale přece

Vypadá to, jakoby tomuto telefonu prostě nebylo přáno. Přitom se může pochlubit kvalitní kovovou konstrukcí, velmi jemným displejem i dvoujádrovým procesorem. Také prostředí systému je přívětivé a na rozdíl od konkurenčních nadstaveb tolik nezatěžuje paměť telefonu. Občas se sice stane, že telefon na několik vteřin zamrzne a vy s ním budete chtít praštit o zem. To je však běžné u všech Androidů. Ani já jsem se během během testování nevyhnul několika restartům telefonu z důvodu jeho momentální nefunkčnosti. Jeden z takových stavů se mi podařilo zachytit na následující screenshot.

Klepněte pro větší obrázek
I takhle může vypadat Android 4.0.4

Za normálních okolností by to tak byl velmi slušně vybavený telefon vyšší střední třídy. Narážíme však na další problém. Jeho počáteční cena je dost vysoká. Telefon lze nyní sehnat za cenu okolo 10 tisíc korun, což je na 9 měsíců starý model vyšší částka, než by bylo vhodné. Z důvodu současného prodeje komerčnější Sony Xperia T, lépe fotografující Xperie P a doprodeje Xperie S bude pro Sony Xperia Ion dost těžké najít si své příznivce. V Sony brzou přijdou na to, že méně modelů někdy znamená více.

Témata článku: Sony, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Sony Xperia ion, Sony Xperia T, Celkové zpracování, Zastaralý hardware, Největší zklamání, Největší telefon, Kter, SmartTagu, Váš účet, Son, Chvála, Bohaté balení, Sony Xperia, Tradiční problém, Stolek, SmartTag +, Nejrůznější funkce,