Sony Xperia M2 Aqua: s Vodafonem do vody [recenze]

Sony Xperia M2 Aqua je upravenou verzí populární Xperie M2. Zaujme především odolností proti vodě a podporou LTE.

Připojíte prakticky cokoliv

Konektivita je disciplína, kterou výrobce zvládá na výbornou a přináší do střední třídy funkce, které konkurenci často chybí. Typický základ tvoří Wi-Fi o standardech a/b/g/n, která podporuje i 5 GHz pásma. Přes ní můžete dokonce provést zrcadlení obrazovky telefonu na televizi nebo tablet. Dále nabízí Bluetooth 4.0 a také GPS s velmi rychlou fixací polohy. NFC se stává standardem i ve střední třídě a chloubou telefonu je podpora „českých“ LTE frekvencí 800 a 900 MHz. Však si také tento telefon do své nabídky vybral Vodafone a máte tak jistotu, že pojede i s jeho mírně atypickým LTE. Právě to je výhoda tohoto smartphonu nad řadovou čínskou produkcí, kterou jsem zmiňoval v úvodu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přes Bluetooth také můžete připojit bezdrátový gamepad Dualshock 3

Telefon také podporuje technologii DLNA, díky ní můžete sdílet fotky, hudbu nebo videa s dalšími zařízeními ve vaší domácí síti. Překvapila nás i podpora ANT+, skrze ní propojíte smartphone s různými sportovními pomůckami, které to umožňují. Samozřejmostí je OTG k připojení flashdisku či jiného externího paměťového média s USB.

Vydrží s vámi i 2 dny

Ani s výdrží Aqua nezklame. Baterie má kapacitu 2330 mAh, bohužel je uživatelsky nepřístupná a na výměnu proto zapomeňte. Díky úspornému procesoru a horšímu rozlišení displeje se s ní ale v pohodě dostanete na dva dny aktivnějšího používání. Tím je myšlena zapnutá Wi-Fi/mobilní data, Bluetooth, občasné přehrávání hudby, několik minut hovoru a pár SMS. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon během jednoho dne vybijte maximálně hraním her a sledovním videí

Sony se s výdrží hodně snaží a připravilo pro uživatele úsporné režimy pro ještě delší výdrž. Jedním z nich je režim Stamina. Ten při zhasnutí obrazovky vypne Wi-Fi, mobilní data a ukončí nepotřebné aplikace. Po zapnutí obrazovky se telefon vždy vrátí do původního stavu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Stamina dokáže výrazně prodloužit výdrž baterie.

Dalším v pořadí je Režim slabé baterie. Pokud stav baterie klesne pod určitou úroveň, telefon automaticky sníží jas displeje a vypne vybrané funkce, které nebudou potřeba. Vše si můžete samozřejmě nastavit podle sebe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úsporné režimy si můžete upravovat přesně podle svých potřeb.

Velmi zajímavý je i režim Wi-Fi podle místa, který si ukládá polohu míst, kde se normálně připojujete k Wi-Fi. Pokud telefon přes mobilní data zjistí, že se v tomto místě právě nacházíte, tak automaticky zapne Wi-Fi a připojí se na ní. Pomyslnou třešničkou na dortu je možnost nastavení časového intervalu odesílání dat na pozadí. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Wi-Fi podle místa šetří nejen baterii, ale i váše mobilní data

Tyto módy spolu s úspornějším používáním umožní telefonu dosáhnout až třech dní výdrže. Všechno to kazí jenom delší doba nabíjení, která se pohybuje okolo tří hodin.

Vyplatí se koupit?

Toť otázka. Oproti původnímu modelu Xperia M2 totiž přináší navíc akorát odolnost proti vodě a prachu. Jinak se jedná o téměř totožné zařízení s přirážkou skoro 1000 Kč. Stejné však zůstává výborné zpracování, kvalitní fotoaparát, solidní výdrž a odladěné prostředí. Výhodou je i dobrá konektivita, zejména NFC nebo LTE, které začíná mít díky zlepšenému pokrytí stále větší význam. 

Telefonu však zůstaly i stejné nedostatky jako jeho předchůdci. Těmi jsou hlavně horší displej, zbytečně široké rámečky nebo delší doba nabíjení. Ač v době vypuštění základního modelu byl zvolený procesor dobrou volbou, přeci jen už nějaký měsíc uplynul a do novějšího modelu mohl výrobce udělat alespoň malý upgrade. Nezlobili bychom se ani za větší operační paměť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekSony Xperia M2 Aqua se celkově jeví jako velmi zajímavá koupě

Telefon je k dostání rovnou ve třech barevných variantách - černé, bílé a hnědé. V České republice ho exkluzivně prodává Vodafone za 6 277 Kč. Lze ho ale sehnat levněji u prodejců na volném trhu. Pokud se vám i přesto zdá cena vysoká, máte možnost stále koupit základní model M2, nebo pokouknout po konkurenci. Nabízí se tak třeba Xiaomi Redmi 2 nebo Samsung Galaxy S3 Neo, které nabízejí stejnou nebo lepší výbavu, ale budete se u nich muset spokojit jen s 3G sítěmi (resp. chybějící podporou LTE 800 MHz).

Plusy:

  • Odolnost proti vodě a prachu
  • Příkladná podpora LTE včetně českých frekvencí
  • Přítomnost NFC
  • Kvalitní fotoaparát
  • Odladěné prostředí
  • Povedený design
  • Výdrž baterie

Mínusy:

  • Rozlišení displeje
  • Starší procesor
  • Občasné nedostatky operační paměti
  • Dlouhá doba nabíjení
  • Kluzký povrch
  • Přebytečné aplikace, které nejdou odinstalovat

Témata článku: Sony, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S3 Neo, Sony Xperia M2, Sony Xperia M2 Aqua, Sony Xperia M2 dual, Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, Dnešní trend, Totožné zařízení, Voda, Původní stav, , OmniBalance, Tryska, Kapacitní displej, Reálný svět, Zajímavá možnost, Zapnutá wi-fi,