Sony Xperia P: železná lady [recenze]

Elegantní, výkonný mobil, který se nezalekne ničeho a skvěle vypadá. Sony Xperia P je možná nejlepším současným japonským počinem.

Elitní foťák

Fotoaparát lze spustit buď poklepáním na ikonku v hlavní nabídce nebo podržením mechanické spouště. K dispozici je i rychlá aktivace z vypnutého displeje. Fotografických bodů dostala Xperia P osm milionů a je s nimi schopná pořídit fotografie v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448. Budete-li si chtít fotku trochu přisvítit, poslouží k tomu LED blesk. Samozřejmostí v této kategorii je automatické ostření. Velmi užitečnou funkcí je pak možnost výběru metody snímání. Můžeme si vybrat, zda chceme jako spoušť použít mechanické či virtuální tlačítko nebo tzv. fotografování dotykem. Poslední z možností je velmi pohodlná a efektivní zvláště, pokud se vám při focení mírně chvějí ruce. Jednoduše vyberete na obrazovce bod, na který se chcete zaměřit, stisknete a fotoaparát sám zaostří a vyfotí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a možnosti snímání

V nastavení fotoaparátu nalezneme dále i funkci pro stabilizaci obrazu, detekci úsměvu či geotagging. Stejně jako u modelů U a S je schopná Xperia P fotit v režimu Panorama Sweep, tedy vyfotí několik fotek v půlkruhovém rozsahu a softwarově je spojí do jedné panoramatické. Při natáčení videa je dobré vědět, že jej můžete pořídit ve Full HD kvalitě, tedy 1 080p a ve formátu 3GP či MP4. Ve stejných formátech si pak můžete přehrávat videa nahraná do zařízení. Nám se podařilo ale přehrát i Xvid, i když bez doprovodných titulků.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samotné fotografie patří k tomu nejlepšímu, co u mobilů můžeme najít. Netrpí tak velkou kompresí, což byl nešvar minulých modelů Sony Ericssonu. Za dobré považujeme podání barev, které nejsou příliš přesycené a odpovídají skutečnosti. Fotoaparát dobře vykresluje detaily, při horším světle se ale nevyhne šumu. Automatika dobře zvládá expozici i vyvážení bílé, díky autofokusu můžete zhotovit i povedené makrosnímky.

Stačí se jen přiblížit

V Xperii P se dočkáte standardního webkitového prohlížeče, který umožňuje vyhledávání na stránce, brouzdání v několika oknech zároveň a mimo jiné vám umožní vybrat si preferovaný vyhledávač. Poté do URL řádku zadáte požadovaný dotaz a výsledek se objeví rovnou například na Googlu. Pro uživatele se zálibou v tvorbě záložek máme dobrou zprávu, prohlížeč je podporuje. Při brouzdání po internetu zjistíte, že browser podporuje všechny běžné typy animací a objektů včetně těch flashových. K internetu se můžete připojit prostřednictvím mobilních dat (maximem je HSPDA 14,4 Mb/s) či sítě Wi-fi. Výčet konektivity doplňuje GPS, HDMI a dokonce i NFC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč s mobilní a desktopovou verzí Mobilmanie

Funkce NFC umožňuje bezdrátovou komunikaci mezi zařízeními na krátkou vzdálenost. Jak jsem se již zmínil v úvodu, balení obsahuje dva SmartyTagy, využitelné právě funkcí NFC. Každý z nich má jakési poutko, díky němuž je můžete mít připnuté například na klíčích a mít je tak stále po ruce. Po přiložení štítku ke snímači telefon provede všechny nastavené úkony, například vypne tichý režim, aktivuje vybranou aplikaci atd. Na výběr je široká škála funkcí, až osm jich je simultánně proveditelných a uživatelsky jsou plně modifikovatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro NFC tagy a informace při přiložení k štítku

Dáma, co má šmrnc

Sony Xperia P je sice prostředním ze sourozenecké trojice, má ale rozhodně blíž starší sestře S než té mladší U. Kovové tělo je rozhodně příjemná změna od všech plastových zařízení potulujících se po trhu, výborný fotoaparát s 8 Mpx a automatickým sejmutím scény po zaostření uspokojí téměř každého. Xperia P se nemusí stydět ani za výbavu v podobě 1 GB RAM a 1 GHz dvoujádrového procesoru. Přidaná funkce NFC v současné době nemá sice příliš široké využití, ale díky přibaleným SmartTagům si ji můžete alespoň vyzkoušet a třeba si zjednodušit některé rutinní úkony. Celkově je obsah balení velmi nadstandardní, potěší zejména originální kožené pouzdro.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia P a kompletní obsah balení

Xperia P je určena uživatelům, kteří upřednostňují výkon a dobrou konektivitu s velkým, ale nikoli přerostlým displejem. Ten patří doslova mezi nejzářivější prvky celého mobilu. Bolístkou celého jinak komplexně povedeného smartphonu je nemožnost paměťového rozšíření bez účasti cloudu a stále jen průměrná baterie. Rýpalové by si mohli přisadit s nutností použití microSIM karty, ale tento formát se už brzy stane standardem. Poslední překážkou mezi vámi a Xperií P by mohla být snad už jen pořizovací cena, která se pohybuje kolem deseti tisíc korun. Přímým konkurentem je taktéž kovový HTC One S nebo sice plastový, ale o dva tisíce levnější Samsung Galaxy S Advance.

Nebezpečí na Sony Xperii P číhá z vlastních řad, kdo je totiž ochotný obětovat kousek displeje, polovinu paměti RAM a pár megapixelů z fotoaparátu, může si koupit levnější Xperii Sola. Ta má jednu nespornou výhodu, její paměť je rozšiřitelná paměťovou kartou. Na druhém, vyšším cenovém břehu zase číhá Xperia S. Přesvědčit může hlavně větším a jemnějším displejem a v současnosti již dostupnou aktualizací na Android 4.0. Zajisté se ale najdou lidé, pro které je Sony Xperia P ideálním kompromisem. Po důkladném otestování musíme konstatovat, že jde o jeden z nejlepších mobilů, který Japonci v posledních letech vyrobili. Uvidíme, kolik budoucích majitelů železná lady Xperia P o svých kvalitách přesvědčí.

Témata článku: Sony, , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Sony Xperia P, Sony Xperia S, Sony Xperia U, Bohatý obsah, Virtuální tlačítko, Zamknutá obrazovka, Malá výdrž, Jisté držení, Krátké stisknutí, Hliníková slitina, Son, Rozšiřitelná paměť,