Sony Xperia S: vrchol japonského úsilí [recenze]

Xperia S je první dvoujádro od Sony. Jeho hlavním tahákem je ale superdisplej s HD rozlišením a chytré placky NFC SmartTags.

Tuto recenzi jsem nezačal moc dobře. Napsal jsem, že jsem měl k Xperiím vždy své výhrady, protože mi tato řada nepřirostla k srdci. Teď bych měl tedy asi napsat, že Xperia S se mi líbí a válečná sekera je nadobro zakopána. Ale to by přeci bylo strašné klišé. Nicméně něco na tom pravdy bude. Přiznám se, že první den mě Xperia S vůbec nebavila a jen se na mě smutně koukala z police. Samotné testování jsem neustále odkládal, nakonec jsem ale zašel do prodejny O2 a nechal jsem si ořezat SIM kartu.

Postupně jsme se sžívali a já zjistil, že mi na prostředí Xperie vlastně už nic nevadí – tedy až na Timescape, ten budu považovat za úlet asi navždy. Oceňuji, že Sony nepřepisuje Android na něco úplně jiného a spíše si pohrává s barvičkami a konkrétními aplikacemi. Když přeinstalujete launcher/desktop, budete mít po ruce vizuálně téměř čistý Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá samotná krabice i obsah balení Xperie S

Xperia S se mi líbila pro svoji svižnost, krásný displej a dobrý foťák. Rozměry mi také sedla do ruky, i když já mám raději oblejší tvary a zde jsem si i díky větší tloušťce (centimetr je po Xperii Arc zbytečně moc) občas připadal, jako bych v ruce držel čokoládu Milku. Osobně bych si určitě vybral černý model – nejen proto, že je mému nudnému srdci bližší, ale i z praktických důvodů – bílá se bude díky hrubému povrchu často špinit.

Co dodat na závěr? Baterie? Výdrž? Jak už jsem napsal v úvodu, telefon mi vydrží den. Nevadí mi to, protože toto vážně není mobil, který si vezmu pod stan. Pokud se technologie baterií zlepšuje jen částečně a člověk má v ruce čtyřpalcový HD displej a dvoujádrový počítač, je při současné technologii a charakteru multitaskingového Androidu nemožné, aby to celé vydrželo při plné zátěži i několik dnů.

Málem bych zapomněl na SmartTags. To je „boží blbina“!

Klady:

  • Skvělý HD displej s vysokou hustotou pixelů
  • NFC SmartTags
  • Vybavený fotoaparát

Zápory:

  • Tělo citlivé na nečistoty
  • Android 4 až na jaře
  • Pocitově horší ovládání senzorových tlačítek

Témata článku: Sony, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Google Nexus S, LG Optimus One, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia X10, Sony Xperia S, SmartTag +, USI, Barvička, Sony Xperia, Kalendář Google,