Sony Xperia S: vrchol japonského úsilí [recenze]

Xperia S je první dvoujádro od Sony. Jeho hlavním tahákem je ale superdisplej s HD rozlišením a chytré placky NFC SmartTags.

Já vážně nemám rád mobilní displeje! Mají totiž skvělou hustotu pixelů a od výrobce zpravidla „hezké barvičky“ plné kontrastu a saturace (technologie BRAVIA = více kontrastu, více barev, méně smetí díky softwarovým úpravám na výstupu na displej). Zpravidla tedy něco vyfotíte a ono to vypadá na displeji mobilu skvěle, ale na počítači je to nakonec nemastná a neslaná katastrofa, ke všemu nudná.

Sony naštěstí dělá dobré fotoaparáty, kamera v Xperii tedy patří rozhodně k tomu lepšímu na trhu. Xperia S disponuje 12,1megapixelovým snímacím čipem Exmor R (CMOS) s lepší citlivostí a 1,3megapixelovým snímačem na přední straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát a základní režimy

Hlavní snímač je vybaven ještě LED přisvětlením a software díky vysokému rozlišení nabízí až 16× digitální zoom. Hlavní kamera umožňuje záznam videa v plném HD rozlišení 1080p, ta přední to zvládne v „polovičním“ HD 720p.

Upřímně, fotoaparát fotí dobře a už můžete trošku pracovat i s hloubkou ostrosti, natáčení do 1080p ale není ideální. Zapomeňte na zcela plynulou obnovovací frekvenci (60 fps jako na sportovních kamerkách to prostě není) a tak i malý třas rukou způsobí v obrazu hotové zemětřesení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Scénické režimy a oprava expozice

Budu se opakovat jako u recenze Galaxy Nexusu, ale spíše než honbu za megapixely ve videu bych nyní ocenil stabilizaci. Ať už optickou, nebo ryze softwarovou – dvě jádra CPU a GPU jednotka by na to měly stačit.

Fotoaparát má docela slušný dynamický rozsah, můžete ho aktivovat přidržením tlačítka spouště i při vypnutém displeji, a jelikož je to Sony, konfigurace je skutečně bohatá. Nechybí tvorba panoramatického snímku a 3D panoramatu (Xperia nemá 3D kameru, ale 3D vytvoří pořízením scény z více úhlů). Osobně se domnívám, že je to jen taková blbina, bez 3D televizoru to totiž neoceníte – Xperia nemá 3D displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokročilejší nastavení a režimy ostření

Fotoaparát nabízí osm scénických režimů, opravu expozice, blesk s potlačením červených očí, nastavení čtyř různých rozlišení (2 MP 4:3, 2 MP 16:9, 9 MP 16:9, 12 MP 4:3), dvousekundovou a desetisekundovou samospoušť, detekci úsměvu, pět režimů ostření (jednobodové, vícebodové, ostření na obličej, nekonečno a ostření dotykem), nechybí ani nastavení ISO (100 až 800 a automatika), vyvážení bílé, měření expozice (bodové, středové, průměrové), samozřejmě můžete vypnout zvuk virtuální uzávěrky a nastavit režim rychlého pořízení snímku, kdy se obraz sejme prostým přidržením spouště i z vypnutého displeje.

Ukázky fotografií – neupravované a 1:1

Exteriér

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Makro

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Interiér bez blesku

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Panorama

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Ukázky videa

Statická scéna – ostření na obličej a zářivkové osvětlení

Dynamická roztřesená scéna (prstem ucpaný mikrofon, to se občas stane)

Širokoúhlý záběr v protislunci (stabilizováno pomocí YouTube)

Kombinovaný makro záběr (stabilizace + úprava barev v editoru YouTube)

Témata článku: Sony, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Google Nexus S, LG Optimus One, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia X10, Sony Xperia S, Širokoúhlý záběr, Dobrý foťák, Sony Xperia, Chytré využití, Krásný displej,