Sony Xperia S: vrchol japonského úsilí [recenze]

Xperia S je první dvoujádro od Sony. Jeho hlavním tahákem je ale superdisplej s HD rozlišením a chytré placky NFC SmartTags.

Textový záznamník i bez baterie

Telefon bude k dispozici v bílém a černém provedení. Osobně se mi líbí spíše tmavé telefony, musel jsem se ale poprat s touto bělobou, což se nakonec ukázalo docela zábavné. Tělo telefonu totiž není vyrobené s typického lesklého plastu, ale naopak z plastu s velmi jemným hrubým povrchem. Když po něm budete přejíždět prstem a všemi údy budete testovat, co je to sakra za materiál, občas budete mít pocit, že je to snad nějaký hořčíkový kompozit. Podle propagačních materiálů výrobce má jít o jakousi nanoúpravu. Ve skutečnosti je to běžný plastový výlisek, ale docela pevný. A také tlustý! Tělo má ve středu tloušťku až jeden centimetr a na to jsem si už trošku odvykl.

Klepněte pro větší obrázek
Ano, i tak se dá Xperia S použít (Autor: bohužel jen Jiří Kuruc)

Díky jemně-hrubému povrchu (to nemá být oxymóron) získá bílé tělo ke všemu ještě jednu „power-user“ vlastnost. Můžete si telefon počmárat tužkou, pastelkou, voskovkou – čímkoliv, protože se po něm kreslí stejně dobře jako po ručním papíru. Telefon tedy poslouží jako jednoduchý zápisník i s týden vybitou baterií. Má to ale pochopitelně i svá rizika. Když jsem telefon položil na pracovní stůl lehce pokreslený tužkou, grafit se dokonale obtiskl na povrch a nehodu zachránila až mazací guma.

USB, HDMI, klasika…

Kouzelný povrch vás omrzí asi po dvou hodinách a začnete se zajímat o to, jaká další překvapení tělo nabízí. Nuda to rozhodně nebude. Tělo je lehce banánovitě prohlé stejně jako na posledních dvou Nexusech, nicméně kdybych si to nepřečetl ve specifikaci, asi bych na to ani nepřišel. Po stranách najdete otvory pro micro USB a mini HDMI se záklapkou. Upřímně, nemám ty záklapky rád, protože zvláště tu pro USB budete otvírat každý den a dívky s dlouhými nehty ji co nevidět podřou. Pánové s velkými tlapami jako já pak záklapku nejspíš rovnou urvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá varianta Xperie S může být možná líbivější, ale k praktičnosti má daleko

Na stranách dále nechybí kolébkový ovladač hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Hlavní vypínač a výstup na sluchátka hledejte na horní straně, dole se pak nachází velký plochy otvor mikrofonu (přesně v těch místech, kam jsem se ze zvyku snažil vsunout kabel USB; mea maxima culpa).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Proti loňské Xperii Arc působí letošní Sko možná až příliš tlustě

Ono je to průhledné!

Nicméně to na první pohled nejviditelnější a marketingem všemožně protlačované je tenký průhledný proužek, který spojuje samotný telefon s mikrofonem. Dolní část s nápisem Xperie je skutečně velká a telefon možná zbytečně prodlužuje, má to ale svůj důvod, je zde totiž schovaná anténa. Když se podíváte na plexisklový proužek zblízka, uvidíte uprostřed drobnou mřížku vodičů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní brada je od telefonu oddělena průhlednou lištou

V průhledném proužku jsou také osvětlené popisky ovládacích tlačítek Zpět, Domů a Menu, ty se ale ve skutečnosti nachází pod sklem displeje o něco výše, jsou totiž senzorová. To vás bude zpočátku docela mást, budete totiž zbrkle klepat na průhledný pruh se světelnou signalizací tlačítek, namísto toho, abyste klepali o něco výše, kde jsou skutečná tlačítka naznačena drobnými tečkami. Zvykalo se mi na to docela těžce a ke všemu jsem měl pocit, že ne vždy tlačítka zareagovala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem jsou skryty tradiční senzory a sekundární kamera, pod displejem je neviditelná lišta senzorových kláves

Na zádech už hledejte obvyklou klasiku – čočku 12megapixelového fotoaparátu se snímacím čipem Exmor R (CMOS), který se může pochlubit vyšší nativní citlivostí a tedy lepšími snímky za zhoršených světelných podmínek. O přisvětlení se stará LED dioda, další otvor patří hlasitému reproduktoru a ještě tu je druhý „šumový“ mikrofon.

Micro SIM a zakrytovaná baterie

Když odstraníte tenká záda, s překvapením zjistíte, že je baterie s kapacitou 1 750 mAh schovaná pod dalším krytem chráněným devíti šrouby, takže ji jen tak nevyjmete. O to více je zarážející, proč je třeba kvůli SIM kartě odstraňovat kryt a proč v Sony rovnou nesáhli po technice podobné třeba iPhonu. U Applu se totiž Sony inspiroval v další „drobnosti“ – slot je upravený pro micro SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt lze sice sundat, ale baterie je přišroubovaná ještě pod jedním krytem a pod něj se nedostanete

Ne že by to byla nějaká katastrofa, v každé značkové prodejně vám štípačkami SIM „cvaknou“ během okamžiku a kdykoliv ji můžete vložit zpět do původního odřezku a používat v telefonu s běžným slotem pro velkou SIM, ale člověka to přeci jen trošku zarazí.

26 + 2 GB vnitřní paměti a MTP místo mass-storage

Otvor pro paměťovou kartu nehledejte. Xperia S má k dispozici 2 GB vnitřního prostoru pro aplikace a 26 GB pro sdílenou paměť, která v podstatě simuluje SD kartu. Pomocí klasického mass-storage se k ní ale nedostanete, Xperia S totiž zvolila raději protokol MTP. Ten používá i Galaxy Nexus a jeho výhoda spočívá v tom, že není paměť blokovaná ve chvíli, kdy na ni třeba něco kopírujete z počítače přes USB. Na sdílenou paměť tedy klidně můžete přesunout všechny programy, které budou bez problému pracovat i během připojení k počítači. Novější verze Windows MTP podporují bez problému a po připojení k počítači se telefon sám ohlásí, nebo jeho sdílené úložiště najdete v adresáři Tento počítač. MTP zprovozníte i na Mac OS X a Linuxu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojení k počítači pomocí MTP a kapacita paměti pro aplikace a sdílenou část

Výdrž? Jeden den, maximálně dva

Zpět k baterii. Jaká je její výdrž? Počítejte se mnou: obří displej + obrovské rozlišení + absence automatického nastavení jasu + synchronizace Googlu + synchronizace pracovního Exchange + Facebook + Twitter + 3G + Wi-Fi = jeden pracovní den.

Jestli hledáte mobil, který si sebou vezmete na putování po Hindúkuši, kupte si „hloupý“ telefon s malým displejem. Xperia S je po všech stránkách telefon pro člověka z civilizace, který mobil při návratu z práce a školy prostě zapojí do elektrické sítě.

Klepněte pro větší obrázek
Spotřeba energie v průběhu několika dnů (Změřeno pomocí Battery Graph)

Když budete šetřit jako o život, spokojíte se s EDGE a polovičním jasem obrazu, samozřejmě výdrž natáhnete i na dva dny, pak si ovšem musím položit tu stejnou otázku: proč si tedy kupujete výkonný internetový smartphone s obří obrazovkou?

Témata článku: Sony, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Google Nexus S, LG Optimus One, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia X10, Sony Xperia S, Son, Vícebodové ostření, Identifikační kód, Dobrý foťák, První bod,