Sony Xperia Sola: bezdotykové ovládání [preview]

Sola je další novou letošní Xperií. V mnohém se podobá Xperii U, navíc přináší funkci bezdotykového ovládání Floating Touch.

Pouhé dva týdny po skončení veletrhu Mobile World Congress v Barceloně dnes společnost Sony představila další chytrý telefon s Androidem řady Xperia. Na rozdíl od veletržních novinek Xperia P a U, nepatří tento nejnovější model Xperia Sola do designové řady NXT. Přesto se vzhledově příliš neliší, asi nejnápadnějším rozdílem je chybějící transparentní proužek v části pod displejem. Jinak je ale Sola konstrukčně velmi podobná, dotykovému telefonu monolitické konstrukce opět dominuje velký displej a pravoúhlé linie.

Sony Xperia Sola (známá již z dřívějších špionských fotek pod kódovým názvem Pepper) velikostí displeje 3,7" přímo navazuje na loňský model Neo. Stejně jako on bude mít rozlišení 480 × 854 bodů a půjde o TFT technologii Bravia Engine Mobile. U Soly se Sony ale nechlubí vylepšením jasu White Magic. Modely řady NXT přišly s dvoujádrovými procesory a nejinak je tomu i u Xperie Sola, obsahuje stejný čipset ST-Ericsson U8500, každé jádro je v tomto případě taktováno na 1 GHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zajímavý úkaz nastává u vnitřní paměti. Sola obsahuje 8GB úložiště, z nějž je uživateli k dispozici 5 GB. Na rozdíl od smartphonů řady NXT ale obsahuje také slot na paměťovou kartu. Výrobce tedy na možnost rozšíření předem dané paměti asi jen tak nezanevřel. O hodnotě paměti RAM se ve specifikacích nehovoří, očekávat můžeme pravděpodbně 512 MB. Hodně parametrů má totiž společných s Xperií U, patří mezi ně stejný 5Mpx fotoaparát s autofokusem nebo vestavěný akumulátor s kapacitou 1 320 mAh.

Mávejte nad displejem

Také Xperia Sola dostala do vínku modul pro bezkontaktní komunikaci NFC, v balení s telefonem dostanete rovnou dva NFC přívěsky Smart Tag. Naprostou novinkou je potom funkce nazvaná Floating Touch. Jde o technologii, která umožní procházet internetové stránky bezdotykově, pouhým pohybem prstu nad displejem. Po nalezení požadované adresy se odkaz zvýrazní a jediným dotykem se otevře stránka. Funkce Floating Touch bude díky softwarovým aktualizacím a spolupráci s vývojáři postupně vylepšována, a rozšiřována o nové uživatelské funkce a aplikace. V dalších aktualizacích firmwaru počítáme s jejím rozšířením i na další modely Sony.

Klepněte pro větší obrázek

Uživatelé spolu s chytrým telefonem Xperia Sola získají ve vybraných zemích přístup k prémiovému zábavnímu obsahu v rámci sítě Sony Entertainment Network, kde mohou sledovat nejnovější hollywoodské tituly na Video Unlimited nebo vybírat z milionů písniček prostřednictvím Music Unlimited. Sony Xperia Sola se na trh dostane ve druhém čtvrtletí tohoto roku v černé, bílé a červené barvě. Cenu zatím neznáme.

Sony Xperia Sola ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 116 × 59 × 10 mm, 107 g
  • 3,7” Mobile BRAVIA Engine 480 × 854 bodů
  • Funkce Floating Touch pro prohlížení internetu
  • Funkce NFC a příslušenství Xperia SmartTags 2 ks v balení
  • 1GHz dvoujádrový procesor ST-Ericsson 8500
  • Android 2.3 Gingerbread, bude aktualizována na verzi 4.0 (Ice Cream Sandwich) během 2. čtvrtletí 2012
  • 5Mpx fotoaparát s autofokusem
  • 8 GB vestavěné paměti, možnost rozšíření paměťovými kartami o dalších až 32 GB
  • akumulátor s kapacitou 1 320 mAh
  • barvy: bílá, černá, červená
Diskuze (31) Další článek: První várka nových iPadů byla vyprodána přes web za jediný den

Témata článku: Sony, , , , , Sony Xperia P, Sony Xperia sola, Pepper, Jediný dotyk, Son, Pře, SmartTag +, Sony Xperia, SOL, Ovládání,