Sony Xperia Tablet Z: udatný obojživelník [recenze]

Po Xperii Z přichází na český trh také voděodolný tablet Xperia Tablet Z. Skvělou výbavou a netradičními prvky může zatopit konkurenci.
Kapitoly článku

Kompaktní kancelář

Xperia Tablet Z zvládá i všechny kancelářské funkce. V přehledném kalendáři si můžete plánovat schůzky a jiné události. Adresář poslouží ke správě kontaktů, jenž máte propojeny s různými účty. E-maily můžete vyřizovat skrze předinstalované klienty, které zvládají bezproblémové nastavení vašich účtů na Seznamu a jiných serverech. Klient zvládá spravovat i více účtů, přičemž každý je přizpůsoben velkému displeji. Tradičně mimo v samostatném klientovi stojí Gmail, který se během testování dočkal významné aktualizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář podporuje zobrazení dle dnů, týdnu, měsíců i agendy.

Rozměrná klávesnice vám umožní pohodlně odpovídat i na delší e-mailové zprávy, či přispívat do internetových diskuzí. Před prvním použitím klávesnice vám vyskočí jednoduchý průvodce, který ji dokáže uzpůsobit dle vašich představ. Na klávesnici lze také psát ve stylu funkce Swype, tedy tahem. Klávesnici můžete přizpůsobit tak, aby se zmenšila k pravému okraji a vy mohli začít psát jednou rukou. Využít ji můžete také pro aplikaci Poznámky aj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní tahem se hodí především při cestování. 

Tablet neobsahuje žádný vlastní prohlížeč. Předinstalován je pouze prohlížeč od Google, Chrome. Ten lze propojit s verzí, kterou používáte na počítači, což vám umožní jednoduchými gesty zobrazovat stránky, které máte otevřené na PC, bez nutnosti přepisu adresy také na tabletu. Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud vám tento prohlížeč nevyhovuje, můžete si na Google Play vybrat jiný. Samotné prohlížení a načítání stránek je téměř stejně rychlé na počítači. Od loňského roku však chybí flash, a tak si videa a prvky tohoto typu na tabletu nepřehrajete.

Klepněte pro větší obrázek
Některé reklamy tablet zobrazí, ty s flashovými prvky však ne.

Výdrž v průměru

Abyste mohli plnohodnotně tablet využívat, je třeba, aby také nějakou dobu vydržel. O výdrž se zde stará akumulátor s kapacitou 6 000 mAh, což by dle papírových předpokladů mělo stačit k provozu v pohotovostním režimu až 117 hodin. Takových hodnot se samozřejmě nedočkáte, nicméně při minimálním používání se k nim můžete přiblížit. Nižší kapacita baterie je daní za tenké tělo.Při běžném zatížení však tablet vydrží minimálně den a půl. Při vyšším využití (při hrání her, prohlížení internetu, sledování HD videí) se doba provozu sníží přibližně na 10-12 hodin, což je stále příjemná hodnota. Výdrž také ovlivní, na jaký stupeň máte nastavený jas displeje, protože právě obrazovka je největším „žroutem“ energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž tabletu je velmi dobrá.

Zklamáním je však doba nabíjení Xperia Tabletu Z. Oficiální údaje udávají dobu nabíjení 6,5 hodiny. Při ideálních podmínkách tablet plně dobijete za 7-8 hodin. Může se ale také stát, že z nuly na sto to může trvat 10 i více hodin v závislosti na tom, zda během nabíjení tablet využíváte. Ideální dobou k nabíjení je tak doba vašeho spánku, kdy vám nutnost jeho připojení k elektrické síti nebude činit žádné těžkosti.

Fotoaparát opět ztrácí

Při téměř každém představení svých mobilních produktů se Sony chlubí svými Exmor R snímači. Lákají na skvělé snímky, avšak realita je většinou jiná. Příkladem za všechny může být neodpovídající kvalita fotoaparátu u smartphonu Sony Xperia Z. V tabletu se na fotoaparát tolik nehledí, avšak Sony se znovu chlubí svým Exmor R snímačem. Rozlišení fotoaparátu je 8Mpix, avšak chybí mu přisvětlovací dioda. Výsledným fotografiím však chybí barvy a dostatečná ostrost objektů. Za dne (dobrých světelných podmínek) se však dá se schopnostmi fotoaparátu přijatelně vyžít, ačkoliv to není žádná vysoká kvalita. Ve chvíli, kdy padne tma, kvality fotoaparátu letí rapidně dolů. Fotky pořízené za horších světelných podmínek obsahují obrovské množství šumu a jsou téměř nepoužitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát se občas trochu pere s barvami.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro zvládá fotoaparát dobře.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na poslední fotografii opravdu žádný filtr přidán není.

Jinak jsou však možnosti fotoaparátu široké. Umožňuje focení panoramat, různá nastavení scény, obrazových efektů, snímání úsměvu nebo sekvenční focení, které dokáže během několika vteřin zachytit až stovky fotografií. Horní omezení počtu snímků se mi nepodařilo zjistit, během testu jsem zachytil najednou i 500 snímků. Jejich kvalita však není nikterak velká, maximální rozlišení takových fotografií je 1 280 × 720 pixelů. Mezi další funkce patří samospoušť, přidání zeměpisných údajů nebo automatické odesílání fotografií na zmíněné webové úložiště PlayMemories Online.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení fotoaparátu má mnoho položek.

Podobně široké možnosti má i režim videokamery. Ta dokáže natáčet videa ve fullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů). Před začátek pořizování záznamu můžete zvolit scénu, režim ostření, hodnoty expozice a další obvyklé nastavení. Stejné možnosti má i přední kamerka, která rovněž dokáže přenášet video ve fullHD rozlišení.

Podvodní okénko

Po vzoru sesterského smartphonu je i Xperia Tablet Z opatřen stupněm krytí IP57, nesměli jsme jej tedy zapomenout vykoupat. Díky technologii sestavení OmniBalance a všudypřítomným krytkám konektorů tak nehrozí, že by voda kamkoliv prosákla, nebo se třeba jen zevnitř zamlžilo krycí sklíčko fotoaparátu. Tablet jsme pod vodní hladinou měli okolo 30 minut a jediná vada na kráse, kterou Xperia Tablet Z utrpěl, jsou zastřené reproduktory do doby, než v nich voda zcela vyschne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podvodní fotografie vypadají poměrně dobře, uvážíme-li, nakolik dochází pod vodou k deformaci a jaké je tam „šero”

Jestliže však fotit pod vodou s Xperií Z bylo obtížné, zde je to přímo katastrofa. Stále musíte fotografie pořizovat v režimu samospouště, protože pod vodní hladinou tablet ovládat nelze, vzhledem k mnohonásobně větší ploše displeje však kdejaký stříkanec nebo i samotné ponořování tabletu pod vodu tablet vyhodnotí jako dotyk a v tom lepším případě jen ukončí aplikací fotoaparátu. V tom horším spustí dalších deset aplikaci, zapne Wi-Fi, vypne automatický jas a provede hromadu dalších psích kusů. Lepší bylo s tabletem natáčet video, samozřejmě spuštěné už nad hladinou, zde se tablet „pomátl” jen jednou.

Postrach pro konkurenci

Sony sice nechrlí nové tablety jako na běžícím páse, ale když nějaký spatří světlo světa, veřejnost upoutá. Ať už svým vzhledem, výkonem nebo dalšími vlastnostmi. Navíc je Sony Xperia Tablet Z co do výkonu zcela srovnatelný s nejlepšími modely konkurence včetně Samsungu a Applu. Prostředí systému je vyladěné a většina funkcí nachází i praktické využití. K tomu přidává jeden rozlišovací prvek oproti ostatním, a tím je certifikace odolnosti IP57 a s tím spojená voděodolnost. Přitom cena tohoto tabletu je s ostatními vrcholnými modely srovnatelná. Cena modelu s Wi-Fi se pohybuje kolem 13 tisíc, model s Wi-Fi a 4G/LTE modulem pak stoupá na cenovku kolem 16 tisíc korun.

Drobnými vadami na kráse je náchylnost k poškození pogumovaných hran a především nízká kapacita vnitřní paměti, z níž pak pramení další problémy. V součtu se však jedná o velmi povedené zařízení, které má ambice oslovit širší veřejnost. Dokáže totiž téměř úplně zastoupit počítač, když lze velmi pohodlně surfovat po internetu, hrát hry, sledovat videa, pracovat, kontrolovat a odpovídat na maily. Sečteno a podtrženo, pokud toužíte po jednom z nejlépe provedených androidových tabletů, Xperia Tablet Z by vám měla vyhovovat.

Témata článku: Sony, , , , , Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Asus Padfone 2, Asus Padfone 2 + Station, Asus Padfone 2 + Station 32GB 3G, Asus Padfone 2 + Station 64GB 3G, Asus Padfone Infinity, Asus Padfone Infinity (2. generace), Asus Padfone Infinity (2. generace) 32GB LTE, Asus Padfone Infinity + Station, Asus Padfone Infinity + Station (2. generace), Asus Padfone Infinity + Station (2. generace) 32GB LTE, Asus Padfone Infinity + Station 64GB 3G, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Ninja,