Sony Xperia U: hranatý chameleon [recenze]

Nejnižší model z NXT Series má opět elegantní hranatý design. Chlubí se dvoujádrovým procesorem a má barvami hrající proužek.

Sony na začátku roku představilo první telefon, který v názvu již nenesl švédský název Ericsson. Byla to vlajková loď Sony Xperia S, první z řady NXT Series. Posléze tuto rodinu obohatily modely Xperia P a U. Díky unifikovanému designu není snadné od sebe tyto telefony rozeznat, značně v tom však pomáhá jejich rozdílná velikost. Xperia U zaujímá pozici toho nejnižšího z nich, jak do velikosti, tak do výbavy. Sony se rozhodlo udělat vše pro to, aby byly telefony NXT Series jednoznačně odlišitelné od ostatních. Díky charakteristickým hranám a výrazné průhledné bradě se mu to podařilo. Právě u modelu Xperia U zašly designové hrátky nejdál. Podívejme se tedy na to, co všechno tento malý hranatý chameleon ukrývá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na těchto produktových fotografiích vypadá Xperia U celkem nenápadně

Klíčové vlastnosti:

  • moderní a snadno identifikovatelný design
  • 3,5" kapacitní TFT displej s technologií Bravia Engine Mobile
  • Android 2.3 s možností pozdějšího upgradu na 4.0
  • barevně prosvícená lišta
  • 512 MB RAM, dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz

Hlavní nedostatky:

  • malá výdrž baterie
  • z avizovaných 8 GB pouze 4 GB volné pro data uživatele, 2 GB na aplikace
  • absence slotu na paměťovou kartu
  • displej se snadno umaže a špatně se čistí

Sony Xperia U
ST25i, Kumquat
rozměry a hmotnost: 112 × 54 × 12,0 mm, 110 g
displej: 3,5", kapacitní TFT LCD, 480 × 854, 280 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 3, GPS
paměť: 4 GB, baterie: 1 320 mAh
procesor: ST-Ericsson U8500 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Náhradní brada

Sony přišlo s originálním balením nových telefonů, zvolilo poměrně velké, snad i neskladné krabice, efektní jsou však bezesporu. V samotném boxu kromě telefonu najdete standardně hrající pecková sluchátka s ovládáním hlasitosti, datový kabel použitelný i pro nabíjení a samotný nabíjecí adaptér. Ne už tak obvyklou součástí balení je ochranná fólie na displej, minihadřík a maličký plastový výlisek, který slouží jako jakési uhlazovátko pro vytlačení vzduchových bublin při lepení fólie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dojem z jinak sladěné bílé varianty kazí poměrně tlustý rámeček kolem displeje

Potěší také přítomnost redukce z microSIM karty na stále ještě běžnější miniSIM. Formička zhruba uprostřed obsahuje lepící plochu, takže microSIM drží jako přibitá a bez problémů se pak celek zasouvá i do jinak nepříliš praktického bočního slotu. V krabici ještě najdeme jeden barevný kousek krytu (v našem případě žlutý), který poslouží k výměně brady telefonu a tím dalšímu ozvláštnění již tak designově povedeného telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá varianta vypadá mimořádně elegantně

Sony Xperia U s rozměry 112 × 54 × 12 mm padne dobře do ruky a díky své hmotnosti 110 gramů i do kapsy. Výraznější hrany napomáhají bezpečnému a jistému úchopu. Celoplastové tělo telefonu s matným povrchem na sobě rozhodně nedává znát otisky prstů, ať už se rozhodnete pro bílou či černou variantu. Snad jedinou nevýhodou ostře řezaných hran telefonu je jejich náchylnost k usazování prachu a dalších nečistot. Tento problém však v mnohem větším měřítku postihuje větší model Xperia S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia U a její ladné tvary z profilu

Dalším místem, kde se mohou usazovat nečistoty, je odnímatelná brada telefonu. Nejedná se ani tak o nedostatek, jako spíše o malou nepříjemnost pro pořádkumilovné majitele. Již zmíněná charakteristická brada není v podstatě nic jiného než vyměnitelný plastový kryt. Ten může nabývat výrazných barevných variací od základní bílé, přes žlutou, růžovou až po černou, která také spadá do základní palety. My jsme měli k dispozici celobílou variantu s alternativní žlutou bradou.

Barvičky na každý den

Samotné tělo telefonu a brada jsou jakoby slepeny transparentní lištou, kterou prostupují jemná, téměř neviditelná vlákna. Právě díky nim se tenký průhled může rozsvítit jednou z osmi barev, což Xperii U odlišuje od sester S a P. Jejich diody totiž svítí pouze bíle. Sony ale barevný potenciál využilo jen tak napůl. Spolu s tapetou vnitřního prostředí můžete zvolit jedno ze sedmi barevných témat, lišta pak danou barvou prosvěcuje při každém odemknutí displeje. Abyste ale barvy využili naplno například pro notifikaci zmeškaných událostí, budete muset sáhnout pro rozšiřující aplikaci do obchodu Google Play. Speciálně pro Xperie řady NXT je určena aplikace Illumination Bar.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyměnitelná brada různých barev

Při bližším ohledání průhledného pásku můžeme spatřit tři malé piktogramy - šipku zpět, domeček a tři horizontálně orientované čárky nad sebou. První dva symboly netřeba vysvětlovat, u třetího můžeme očekávat jen tu funkci, která na něj zbyla, tedy kontextová nabídka. Nenechte se však zmást, samotná lišta je vůči doteku imunní a ať ji budete mačkat sebevíc, žádné odezvy se nedočkáte. Dotekové senzory se totiž nachází až na spodním okraji displeje a rozpoznat je od okolní plochy není nikterak těžké. Každý snímač má podobu malé stříbrné tečky a pokud se netrefíte přímo na ni, nemusí telefon zareagovat. Šikovnější je v tomto případě provedení u Xperie P, kde lze mačkat přímo na symboly v průhledné liště.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průhledná lišta vypadá efektně

Od brady až po vrchní okraj se z přední strany mobilu rozprostírá displej. Rámeček po obvodu je černý bez ohledu na zakoupenou barevnou variantu. Sluchátko pro telefonní hovory o sobě dává vědět jen prostřednictvím malého výřezu, barvu má totiž stejnou jako okolí. Po stranách uvidíme zamaskovanou čočku předního fotoaparátu, vedle ní i notifikační diodu, která ovšem v případě Xperie U neplní svůj účel zcela efektivně kvůli malé svítivosti. Senzory přiblížení a pro automatickou regulaci jasu nalezneme na druhé straně od reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Illumination Bar k lepšímu využití prosvětlené lišty

Témata článku: Sony, , , , , Huawei Ascend G300, Sony Xperia P, Sony Xperia S, Sony Xperia sola, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, Sony Xperia U, Domeček, Hrana, Hra, Dostatečný rozestup, Přirozené podání, Matný povrch, Malá výdrž, Tematická tapeta, Chameleón, Jednoduché gesto, Vícebodové ostření, Vrchní okraj, Originální balení,