IFA

Sony Xperia XZ a X Compact: Nová špička a konec kompaktního kultu

  • Xperia XZ je nová vlajková loď, má špičkovou výbavu a je voděodolná
  • X Compact je malý, ale ztrácí výkon, vodotěsnost a je podivně plastový
  • Obě nabídnou vylepšený foťák s opt. stabilizací a laserovým ostřením

Řada Xperia X je s námi půl roku, zatím se však jednalo jen o telefony střední a vyšší třídy. Na IFA jde Sony výš a řada X dostává vlajkovou loď celého portfolia. Jmenuje se Sony Xperia XZ a doplní ji menší, ale i výbavou slabší Xperia X Compact, která zaujme především milovníky menších, stále však dobře vybavených telefonů.

Xperia XZ: první vlajková loď

U Xperie XZ nelze očekávat nic než špičkovou výbavu. Telefonu dominuje 5,2" Triluminos displej s tvrzeným sklem zahnutým po okrajích (2,5D) a Full HD rozlišením (ano, „jen“ Full HD). Pohání jej osmijádrový Qualcomm Snapdragon 820, operační paměť 3 GB sice není na dnešní poměry vlajkových lodí nejvyšší, ale telefon rozhodně omezovat nebude. Vnitřní paměť se bude lišit podle varianty, verze s jednou SIM bude mít 32 GB, Dual Sim dvojnásobek. Přidat půjde microSD karta s kapacitou až 256 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon půjde do prodeje v barevných variantách: minerální černá, platinová a lesní modř

23MPx fotoaparát má fotit skvěle. Prý i díky technologii Triple image sensing, což je skupinka senzorů pod fotoaparátem. Najdeme zde laserový snímač pro rychlejší a přesnější ostření a RGBC-IR snímač pro přesné určení barvy, který správně nastaví vyvážení bílé podle zdroje světla fotografované scény. Stejně jako předchozí modely řady X novinka nabídne prediktivní autofocus, který inteligentně předvídá a sleduje pohyb fotografovaných objektů a zajišťuje tak ostré výsledky. Díky tomu může telefon fotit i s vysokou citlivostí ISO 12 800. Nechybí ani pětiosá optická stabilizace. Egomaniaky potěší 13Mpx přední kamerka se světelností f/2.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony Xperia XZ naživo

Telefon má moderní USB-C s podporou rychlého dobíjení, baterie má kapacitu 2 900 mAh. Užitečná je však i funkce adaptivního nabíjení Qnovo, které průběžně upravuje napětí, čímž zabraňuje krácení životnosti baterie. Funkce Battery Care zase zabraňuje nadbytečnému nabíjení tím, že nabíjení přeruší na 90% a dokončí jej přesně, kdy bude potřeba. Další výhodou je podpora Hi-Res audia, v balení dokonce dostanete i tomu odpovídající sluchátka. Xperii XZ rovněž chválíme za odolnost vůči vodě a prachu dle IP65/68. Samozřejmostí je čtečka otisků prstů, Sony ji už tradičně má na bočním zapínacím tlačítku.

Telefon přijde na český trh ve verzích Single SIM i Dual Sim v říjnu. Ceny prozatím neznáme, ale v Evropě má stát 699 eur, tedy minimálně 19 tisíc korun. 

Xperia X Compact: je libo mrňouska?

Compact byl vždy jediným malým telefonem, který se výbavou mohl měřit s naprostou špičkou. S novým Sony Xperia X Compact už to neplatí. HD rozlišení při úhlopříčce 4,6" považuji za dostačující, ale je zde další ústupek – nižší řada čipsetu od Qualcommu. Ne že by byl Snapdragon 650 nějaký slaboch, ale špička to jednoduše není. Compact také přišel o vodotěsnost předchozích modelů!

 

Ústupky přibývají, za tohle Sony pochvalu nedostane

 

Druhou stranou stejné mince je, že telefon nebude tak drahý, jako Compacty v minulosti bývaly. Oficiální českou cenu ještě nemáme, ale pokud můžeme vycházet z evropských 449 eur, měli bychom být na nějakých 12 500 Kč. Skvělou zprávou je, že Compact má stejný skvěle vybavený foťák, jako Xperia XZ. Trváte na skvělých selfies? Přední kamerka si oproti Xperii XZ pohoršila na 5Mpx.

Klepněte pro větší obrázek
Xperia X Compact bude k dispozici ve barvách: vesmírně černá, bílá a mlžně modrá

Jinak jsou zde 3 GB RAM, což v souvislosti s malým rozlišením displeje bude hodnota více než dostačující. Compact na rozdíl od XZ bude jen v Single SIM verzi a ta nabídne vnitřní úložiště s kapacitou 32 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon je na dnešní poměry opravdu velmi kompaktní
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na tiskovce mluvili o „jako keramickém“ povrchu. V reálu je to prostě jen lesklý plast. Zádový panel jako by šel sejmout, ale nejde. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na poslední fotce si všimněte lehce modré varianty. Odstín je tak světlý, že telefon samostatně téměř nejde vyfotit zblízka, automatika fotoaparátů to považuje za odstín bílé a mění podle toho nastavení barev. Když nevíte, že máte vidět „mlžnou modř“ (Mist Blue), vidíte prostě jen podivnou bílou.

I Xperia X Compact nabídne USB-C, Hi-Res audio nebo čtečku otisků prstů. Kvůli menšímu tělu logicky klesla kapacita baterie, a to na 2 700 mAh. Vzhledem k úspornému čipsetu a slabšímu rozlišení displeje bych ale nečekal problém. Ani zde nechybí adaptivní nabíjení Qnovo a správce nabíjení Battery Care.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K telefonu půjde koupit průhledné flipové pouzdro přes které půjde telefon ovládat i bez otevření.

Videopohled na Sony Xperia X Compact:

Nové Xperie ve zkratce

  Xperia XZ Xperia X Compact
operační systém: Android 6.0 Marshmallow Android 6.0 Marshmallow
displej: 5,2" TRILUMINOS, Full HD rozlišení 4,6" TRILUMINOS, HD rozlišení
procesor: Qualcomm Snapdragon 820 Qualcomm Snapdragon 650
operační paměť: 3 GB RAM 3 GB RAM
vnitřní paměť: 32 GB Single SIM) / 64 GB (Dual Sim) 32 GB
hlavní fotoaparát: 23 MPx, 5-osá optická stabilizace, prediktivní autofocus, laserové ostření, triple image sensing 23 MPx, 5-osá optická stabilizace, prediktivní autofocus, laserové ostření, triple image sensing
čelní fotoaparát: 13 MPx, světelnost f/2.0 5 MPx, světelnost f/2.0
stupeň krytí: IP65/68 -
konektivita: USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, LTE USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, LTE
akumulátor: 2 900 mAh 2 700 mAh
rozměry a váha: 146  × 72  × 8,1 mm, 161 gramů 129 × 65 × 9,5 mm, 135 gramů
Diskuze (42) Další článek: Huawei MediaPad M3: kov, lesk a Harman Kardon [IFA]

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , , , Sony Xperia X, Sony Xperia X Compact, Sony Xperia XZ, Skupinka, Nastavení barev, Compacty, Qnovo, Adaptivní nabíjení, Triluminos, Špička, Vybavený telefon, Kompakt, Kult,