Sony Xperia Z: říkejte mi veličenstvo [recenze]

Sony Xperia Z je vlajkovou lodí Sony, o čemž rozhodně svědčí její výkon. Xperia Z však navíc však přidává skleněné tělo a odolnost.

Jde to i bez drátu

Sony Xperia Z je i dobře vybaveným multimediálním strojem. Z fyzických konektorů má sice jen klasický microUSB a 3,5 mm Jack, chybějící HDMI konektor však dožene podporou MHL. Samozřejmostí je Wi-Fi standardů a/b/g/n, Bluetooth 4.0, Wi-Fi Direct a DLNA, NFC, GPS a ruský GLONASS. Datová vybavenost Xperie Z je zastoupena GSM, GPRS, EDGE, UMTS s maximem 42,2/5,5 Mbps a LTE s teoretickým maximem 100/50 Mbps.

Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z vládne sítěmi čtvrté generace. U nás se jimi ale moc vládnout nedá

Xperia Z obsahuje kompletní sadu senzorů, tedy senzor jasu, přiblížení, gyroskop, akcelerometr a elektronický kompas. Podporovanými formáty audia jsou .mp3, .3gp, .mp4, .m4a, .mid, .wav, .ota, .ogg a mnohými chtěný .flac. Podporovanými formáty obrázků jsou .bmp, .gif, .jpg, .png a .wbmp, podporovanými formáty videa pak .3gp a .mp4.

Opět ten postprocessing

Na zádech Xperie Z najdeme 13 Mpx fotoaparát s LED bleskem, auto i touchfocusem. Sony se chlubí, že použilo snímač Exmor RS, který by měl znatelně vylepšit kvalitu fotografií. Na čelní straně najdeme 2 Mpx kamerku s Exmor R snímačem. Fotoaparátu nechybí ani funkce HDR, kterou jsme též nezapomněli otestovat. Zajímavou funkcí je potom "burst mode", kdy Xperia Z dokáže pořídit tisíc snímků v čase okolo 70 vteřin v rozlišení 1 920 × 1 080 bodů, s nižším navoleným rozlišením počet snímků stoupá. V nastavení fotoaparátu též najdeme chytrý automat, který pracuje vcelku korektně a v 95 % případů navolí správnou scénu a potřebné parametry. Kromě něj ale máte možnost scénu uživatelsky vybrat, zvolit výše zmíněný "burst mode", pořídit panoramatický snímek či použít jeden z přednastavených obrazových efektů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu s bohatým nastavením • Xperia Z zvládá i efekty, z nichž nejpovedenější je efekt Náčrt

Z detailního nastavení samozřejmě nechybí kompenzace expozice, ISO, volba rozlišení, snímání úsměvu, režim blesku a ostření, vyvážení bílé, měření expozice, stabilizace obrazu, možnost vypnout zvuk závěrky nebo zvolit úložiště dat. Co se týče prostředí fotoaparátu, to je velmi dobře zpracováno, na displeji jsou všechny potřebné ovládací prvky a vedle sebe stojí spoušť fotoaparátu a nahrávání videa, není tedy třeba složitě přepínat.

Klepněte pro větší obrázek Sony Xperia Z zvládá fotit i panorama, a to do všech čtyř směrů. Ve výsledku je ale patrné nepříliš správné pospojování snímků. Lepší výsledek se nedostavil ani v dalších pokusech.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie Xperie Z opět doplácejí na staré známé chyby Sony. Je to sice o dost lepší než dříve, ale špatně nastavený posprocessing opět rozlévá detaily, snímky mají nevýrazné barvy a navíc nepochopitelný šedý nádech. Za dobrého světla ale pořídíte fotky kvalitní. Změna k lepšímu se rozhodně cení, ale takhle vlajková loď prostě nefotí.

Srovnání fotografií s vypnutou (vlevo) a zapnutou (vpravo) funkcí HDR:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozdíl vypnutého a zapnutého HDR je znatelný, fotografie jsou věrněji prokreslené a i na histogramu je vidět výrazné potlačení vrcholů. Daní je nárůst šumu a riziko rozmazání fotky vzhledem k delšímu času snímání. Fotografie se zapnutým HDR se pořizují ve sníženém rozlišení 12 Mpx. Šedý nádech se však vyskytuje i zde.

Video s šedým závojem

Otestovali jsme i nahrávání videa, které standardně probíhá ve Full HD rozlišení s frekvencí 30 fps. Stejné video umí natáčet i kamerka přední. Nastavení videa jsou shodná s nastavením fotografií, navíc lze při natáčení pořizovat fotografie v rozlišení 1 Mpx. Xperia Z však umí i natáčet video se zapnutou funkcí HDR, což se projevuje poměrně zvýšenou hodnotou šumu. Svoje ovoce to však přinese, a příliš přepálené, nebo příliš tmavé scény dokáže potlačit. Video je dostatečně plynulé, ale celé jakoby za šedým závojem a tak se z něj vytrácí především živost barev.

Ukázkové video s vypnutým HDR:

Ukázkové video se zapnutým HDR:

Prozatimní královna mezi Androidy

Přesně tou Xperia Z je. Avšak možná ne nadlouho. Brzy poznáme Samsung Galaxy S IV, na náš trh dorazí HTC One, LG Optimus G Pro a další vlajkové lodě. Poslední dva jmenované rozhodně nenabízejí nic víc, než Xperia Z, v případě Samsungu ale zatím nevíme. Každopádně právě teď je Xperia Z u nás dostupnou špičkou, a za tento fakt si také nechá náležitě zaplatit. Prodejní cena činí 16 990 korun, což někomu může přijít až moc. Já k tomu podotknu, že i ostatní výrobci začali svoje vlajkové lodě zpočátku nabízet za podobnou cenu, která postupně klesala. Hned druhým dechem dodávám, že Xperia Z si tuto cenu dokáže ospravedlnit.

Klepněte pro větší obrázek

Vysoký výkon, dobrá výdrž, prémiové zpracování, odolnost certifikace IP57 a zajímavý design, ale hlavně chybějící konkurence, to jsou největší zbraně této highendové Xperie. Co ji sráží na kolena, to je především ve špatných světelných podmínkách průměrný fotoaparát, při výkonu velké zahřívání či některé zbytečné minely v uživatelském prostředí. Zbytek drobností jí velmi rádi odpustíte. Nutno mít na paměti, že Sony jistě už teď připravuje řadu aktualizací, takže Xperia Z si ještě může zlepšit reputaci k dokonalosti. Závěr je tedy jednoduchý. Hledáte-li právě teď to nejlepší, co na trhu s androidími smartphony můžete mít, Xperia Z je správný kandidát.

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Optimus, LG Optimus G, LG Optimus G Pro, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Zapnuté hdr, Malá krabička,