Sony Xperia Z: říkejte mi veličenstvo [recenze]

Sony Xperia Z je vlajkovou lodí Sony, o čemž rozhodně svědčí její výkon. Xperia Z však navíc však přidává skleněné tělo a odolnost.

Jde se plavat!

Sony Xperia Z je certifikována odolností IP 57. To znamená, že je prachuvzdorná a pod hladinou vydrží 30 minut v hloubce jednoho metru bez ztráty kytičky. I proto jsou veškeré konektory schovány pod krytkami. Ty jsou ukotveny na tenkých plastových páscích, které jsou, například oproti Xperii Go, dostatečně dlouhé a ohebné, takže bát se o jejich životnost rozhodně není na místě. Co ale dokáže člověku hnou žlučí, to je hloubka slotu na paměťovou nebo SIM kartu, které budete do telefonu vkládat, nebo je opět vyjímat, zatraceně dlouho. Poté ještě překonat věčně vyskakující krytky a Xperia Z se vám odvděčí opravdovou odolností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podvodní fotografie pořídíte jen se samospouští, displej Xperie Z pod vodou ovládat nelze.

Tu jsme samozřejmě neopomněli vyzkoušet, a tak jsme vzali Xperii Z zaplavat. Nafotili jsme podvodní fotografie, natočili podvodní video, na které se můžete zde podívat. Pro jistotu upřesním, že fotky byly pořizovány v režimu samospouště, jelikož ovládat dotykový displej Xperie Z pod hladinou nelze. Stejně tak natáčení videa muselo být vždy spuštěno nad hladinou. Poslední poznámka míří k reproduktorům. Uskutečnit hovor hned po vodní koupeli problém nebyl, byl jsem slyšet dostatečně a i druhé straně jsem rozumněl bez problémů. Větší potíže jsou ovšem s hlasitým reproduktorem, do kterého se zřejmě trochu vody vždy dostane. Ze začátku nebude slyšet skoro vůbec, pak z se z něj poline nervydrásající skřípot a zcela vyschne zhruba po dvou hodinách.

Výkonnostním králem

Sony Xperia Z je aktuálně nejvýkonnější prodávaný smartphonem. Není divu, čtyřjádrový Krait procesor s taktem 1,5 GHz od Qualcommu, grafika Adreno 320 a 2 GB operační paměti jsou slušná porce výkonu. A jak byste zřejmě očekávali, Xperia Z nemá problém absolutně s ničím. Tedy kromě špatně napsaných aplikací. Ty na ní dost často padají. A vlastně ještě jedna jediná věc Xperii Z trvá. Možná je to ještě nedoladěným softwarem, ale fotoaparát, pokud již není spuštěn na pozadí, se jak ze zamykací obrazovky, tak z menu, spouští někdy i tři vteřiny. A to je na vlajkovou loď prostě strašně moc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výkon Xperie z dokazují i výsledky v benchmarcích. Pokořena byla jen... Samsungem Galaxy s IV?

K vysoké zátěži se hodí říct ještě jedno. Spustíte-li náročnou 3D hru, nebo budete-li provádět jiné výkonnostně náročné operace, začne se Xperia Z velmi brzo a velmi nepříjemně zahřívat. Nejhorší je to v oblasti loga Xperia na zádech telefonu, a to někdy až tak moc, že vás opravdu začnou pálit prsty. I při nabíjení se Xperia Z zahřívá, ale to v rámci mezí a její teplota rozhodně nepřevyšuje jiné smartphony. Možná jsem testoval jen vadný kus, ale tato skutečnost mi byla hodně nepříjemná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nedostatkem místa nebo volné RAM paměti rozhodně Xperia Z netrpí

2 GB operační paměti je opravdu hodně, a tak vás vlastně ani nebude zajímat, kolik že jí máte volné a jestli by nezaškodilo ukončit nějaké aplikace. Každopádně, okolo 1,1 GB jí budete mít volné po startu přístroje a ani v zátěži se mi ji nikdy nepodařilo výrazněji zaplnit. K vestavěné paměti o velikosti 16 GB dodám tolik, že k vlastní potřebě máte volných 11,6 GB. Zbytek je rezervován pro systém a data aplikací. Nedostatku místa se také bát nemusíte. Jak již bylo řečeno výše, Sony přibalilo paměťovou kartu už do balení a dle webu výrobce je maximálně podporováno 32 GB, což jsem osobně odzkoušel. Nedivili bychom se však, kdyby to bylo i více, stejně jako u jiných smartphonů.

Je to držák!

Xperia Z dostala do vínku baterii s kapacitou 2 330 mAh, Na začátku testování jsem se výdrže trochu bál, vzhledem k Full HD displeji, ale můj strach byl zcela zbytečný. Xperia Z je prostě držák, bez problémů vydrží celý náročný pracovní den a dříve se vám ji podaří vybít jen tehdy, bude-li pracovat na plné obrátky a ještě se zapnutým displejem. Provedl jsem test přehráváním .mp4 filmu s Full HD rozlišením, vypnutými daty a jasem na automatiku, ve kterém Xperia Z vydržela 6 hodin a 20 minut. Při přehrávání Full HD videa v reálném čase načítaného z YouTube, na zabezpečené Wi-Fi s plným signálem, opět vypnutými daty a jasem na automatiku si Xperia Z ukousla 24 % baterie za hodinu. Dva dny vám ale Xperia Z zřejmě nevydrží, na to je moc dobrá a výkonná, pokud...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šetřící režim Stamina dělá s odhadovanou výdrží v pohotovostním režimu doslova divy

Pokud ovšem aktivujete jedno z chytrých nastavení k šetření baterie, které Sony dodalo, výdrž Xperie Z se značně prodlouží. Ta nejzajímavější jsou dvě - režim Stamina a režim Wi-Fi dle umístění. První jmenované při vypnutí displeje zakáže veškerou datovou komunikaci telefonu. Ta se opět naváže až v okamžiku, kdy displej telefonu aktivujete. Z tohoto zákazu lze udělit manuálně výjimky přidáním aplikací, které na pozadí datovat mohou. Funguje to výborně a v klidovém režimu to zbývající výdrž prodlouží až čtyřnásobně. Druhé jmenované šetřící schéma si ke každé známé Wi-Fi síti uloží její umístění, takže můžete mít v nastavení Wi-Fi vypnutou. Ta se pak jednoduše sama zapne, když se dostane do míst, kde se známá Wi-Fi nachází. Jednoduché a praktické.

Timescape zmoudřela, i když ne dost

Grafické nadstavbě od Sony jsem (nejen já) vyčítal nejednu nesmyslnou chybu či hloupé omezení. U Xperie Z najdeme nad Androidem 4.1.2 Jelly Bean nejnovější verzi nadstavby Timescape, která odstranila zejména nutnost přidávat si na plochu widget s rychlými přepínači. Alespoň čtyři z nich se nově dostaly do stavové roletky, doplněny zkratkou do nastavení. Stavovou roletku si stáhnete i na zamykací obrazovce, na které však mnoho ovládacích prvků nehledejte. Informace o stavu baterie, čas, datum, název operátora, případně čas buzení, doplněné pro Sony klasickým dvoustranným slide-to gestem (spuštění fotoaparátu nebo přehrávače) jsou vše, co si na zamykací obrazovku našlo cestu. Ještě jedna novinka by se našla. Telefon odemčete tažením prstu shora dolů či naopak za doprovodu "žaluziového" efektu. Škoda, že chybí rychlé spuštění uživatelsky navolených aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odemykání s efektem žaluzie a plýtvání místem v podobě mřížky 4x4 na domovských obrazovkách

Avšak takové cyklické přecházení mezi plochami, nebo kartami v menu se u Sony stále nenaučili. Ploch přidáte maximálně sedm a obohatíte je widgety, složkami, zástupci či jiným uživatelsky navolený obsahem. Po dlouhém podržení prstu si rovněž vyberete z velmi líbivých předuložených tapet nebo grafických motivů. Do této části nastavení se konečně dostanete i gestem pinch-to-zoom, které už nevyvolává zcela zbytečný přehled vašich poletujících widgetů. Zde si však neodpustím velmi tvrdé pokárání směrem k výrobci, který zcela nepochopitelně na 5" Full HD displej aplikoval mřížku pouze 4x4 zástupci. To je nehorázné plýtvání místem a jednou z velkých vad na kráse Xperie Z!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavová roletka Sony se konečně naučila rychlé přepínače • Nabídka miniaplikací při stisku tlačítka multitaskingu

Alespoň že v menu už je použita normální matice 4 × 5 ikon, které lze řadit abecedně, dle nejpoužívanějších, nejnověji nainstalovaných nebo dle vašeho vlastního uvážení. Po stisku tlačítka se symbolem nabídky lze aplikace odinstalovat. Další pochvalu si zaslouží i tzv. miniaplikace, což jsou malá okna, která spustíte po stisku tlačítka multitaskingu. Tyto aplikace (kalkulačka, časovač, poznámky, diktafon), případně další stažené s Google Play, běží vždy nad aktuálně spuštěnou aplikací, a zmizí pouze tehdy, pokud je křížkem zavřete. Zároveň je lze, aby spuštěné nezavazely, schovat tažením ke straně, kdy se u okraje zobrazí jen malý čtvereček, s jehož pomocí miniaplikaci opět zviditelníte.

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG Optimus, LG Optimus G, LG Optimus G Pro, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia ion, Sony Xperia J, Sony Xperia miro, Sony Xperia SP, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z, Poslední poznámka, Jednotlivý kart,