Sony Xperia Z1 Compact: výkon do kapsy [recenze]

Dlouho jsme po takovém smartphonu volali. Úhlopříčka pod pět palců a výkon velkých phabletů. Takové je Sony Xperia Z1 Compact.
Kapitoly článku

Je to tady, přátelé! Japonské Sony jako první zareagovalo na sílící poptávku po smartphonu, který by svému majiteli netrhal kapsy svojí velikostí, ale zároveň měl parametry vlajkových phabletů. Přesně taková je dnes testovaná Xperia Z1 Compact, která všechny tyto požadavky bez problémů splňuje a navíc přidává třešničku na dortu v podobě voděodolnosti. Z1 Compact má v útrobách nejvýkonnější hardware a to nejlepší, co Sony a celkově i mobilní trh může nabídnout. V podstatě jediný ústupek se udál v rámci rozlišení displeje, což nás ale vzhledem ke kompaktní úhlopříčce vůbec nemusí mrzet. Avšak, nic není dokonalé a ani Z1 Compact se nevyhnula některým chybičkám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z1 Compact na produktových snímcích výrobce - prodávat se bude ve čtyřech barvách

Po prvních minutách testování:

  • Xperia Z1 Compact je opravdu kompaktní telefon: malý, lehký, dobře se ovládá.
  • Dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu? Výborně!
  • Hraji si s ní už čtyři hodiny, všechny aplikace nainstalovány, a stále 70 % baterie?
  • Prostředí je krásně plynulé, a ta stavová dioda je nepřehlédnutelná!
  • Tak na moje prsty je klávesnice až moc kompaktní...
  • A máme tu první problém: budík mě nevzbudil a při příchozím hovoru taky nevyzvání.
  • Tlačítka jdou tisknout moc ztuha, obzvlášť domáčknutí spouště fotoaparátu.
  • Zadní strana po třech dnech vypadá, jak kdybych s telefonem hrál hokej na asfaltu!
  • V kancelářském balíku nejdou vytvářet dokumenty? A to stojí 15 000?
  • Dneska mi zase nezvonil budík. Podle diskuzních fór nejsem sám!

Sony Xperia Z1 Compact
D5503
rozměry a hmotnost: 127 × 65 × 9,5 mm, 137 g
displej: 4,3", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 342 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 21MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Konečně kompaktní výkon

Ano, přesně o tom totiž Z1 Compact je. Nehledejte zde žádné výstřelky nebo jakékoliv výjimečnosti. Z1 Compact je skutečně přesně tím, co stojí v jejím názvu. Kompaktním smartphonem, který přesto může být jedničkou. Sony jako u všech svých top produktů zvolilo osvědčený OmniBalance design, tedy masivní kovový rámeček, do kterého jsou vsazeny vnitřnosti zepředu zakryté displejem, zezadu druhou lesklou plochou. Nutno říct, že se to Sony opět povedlo. Telefon se příjemně drží, nikde nic neřeže, hrany jsou broušeny do kulata a celkově tak z telefonu máte pocit, že je vše jak má být a že dokonce i něco vydrží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud nemáte měřítko k porovnání velikosti, rozdíl od Xperie Z1 v podstatě nepoznáte. Xperia Z1 Compact však váží 137 gramů a měří 127 × 65 × 9,5 mm.

Moderní Xperie od Sony mají kromě OmniBalance designu ještě jedno nepřehlédnutelné znamení. Je jím výrazné odemykací tlačítko, které svojí stříbrnou barvou hrdě hlásá příslušnost k rodině Xperií a zároveň, vzhledem ke svojí vystouplosti, i ve tmě skvěle určuje, jak zrovna telefon držíte. Nachází se na pravém boku přístroje, a spolu s dvojkolébkou hlasitosti a hardwarovou spouští fotoaparátu zakončuje výčet mechanických tlačítek. Ano, systémová tlačítka jsou totiž součástí displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A na zadní straně jakbysmet. I fotoaparát má stejné rozlišení - 20,7 Mpx

Ale ještě zpět k těm hardwarovým. Někomu se bude těžko zvykat na to, že ovladač hlasitosti není nad, ale pod zamykacím tlačítkem. U větších Xperií je to pochopitelné, zde už to tak být nemuselo. Co ale bude vadit každému, to je nadmíru tuhý zdvih všech tlačítek. Je třeba je tisknout opravdu velikou silou, což obzvláště u spouště fotoaparátu, v kombinaci s její příliš malou velikostí, má velmi často za výsledek rozmazanou fotografii, protože si s telefonem prostě hnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kromě hardwarové spouště potěší Z1 Compact i otvorem na provlečení poutka

Obvod telefonu je tedy (až na krytky a záslepky) kovový, co ale zbytek telefonu? Zepředu je 4,3" displej samozřejmě kryt odolným sklem, i když Sony nezmiňuje, od jakého výrobce. A stejně jako v případě předchozích Xperií je i zde již z výroby nalepená krycí folie, což jedině kvitujeme. Horší je to však se stranou zadní. Otisky na ní ulpívají zcela stejně, jako na straně přední, tomu se u Z1 Compact prostě nevyhnete. Testoval jsem již nejednu Xperii a tak vím, jak přesně umí Sony folie na telefon nalepit, že si jich člověk nepovšimne, dokud je nehledá. Jenomže na námi testovaném kousku zadní strana folií kryta nebyla. Bohužel, dovolím si dokonce tvrdit, že zadní strana ani není vyrobena ze skla, ale z pouhého neodolného plastu, jelikož po třech týdnech testování byla zadní strana poškrábaná, jako bych telefon protáhl pískovištěm. To je opravdu škoda a jedná se o věc, která mě na Z1 Compact nejvíce mrzela. Upozorňuji však, že dle zahraničních recenzí jsou již z výroby folie nalepeny na obou stranách. Doufejme tedy, že to byla chyba pouze našeho testovacího kousku, jinak se totiž krása telefonu rychle vytratí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na horní straně ničím nekrytý sluchátkový konektor, na spodní reproduktor. Není ani stereo a nachází se pouze u jedné strany, pod mřížkou se spolu s ním ukrývá i mikrofon

Certifikace odolnosti IP 55/58

Za zmínku stojí ale i další zajímavé prvky. Z1 Compact přichází s fotoaparátem, který se pyšní rozlišením 20,7 Mpx a spolu s vysoce svítivou LED diodou si našel místo v levém horním rohu zadní strany. Uprostřed najdeme drobné logo NFC, značící, že i tato Xperia vám zjednoduší párování se spoustou příslušenství. Na přední straně je potom nejzajímavějším prvkem vícebarevná stavová dioda, která byla zakomponována do hovorového reproduktoru. Nejedná se tedy o žádnou nepostřehnutelnou diodku, ale o opravdu dobře, avšak nikoliv rušivě, signalizující diodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavová dioda zakomponovaná v hovorovém reproduktoru je efektní i efektivní zároveň

Samozřejmě i Xperia Z1 Compact se chlubí certifikací odolnosti IP 55/58, což podle produktových stránek znamená prachuvzdornost a voděodolnost do hloubky 1,5 metru, maximálně však po dobu 30 minut. Voděodolnost jsme samozřejmě několikrát otestovali a musíme potvrdit, že se na citlivá místa nedostane ani kapka vody. Proto je na levém boku telefonu pod trojicí krytek schován microUSB konektor, slot na microSIM a slot na microSD kartu. Uprostřed mezi nimi je ještě dokovací konektor, který však žádné krytí nepotřebuje, a pokud se ptáte na sluchátkový konektor, ten si svoje místo našel na horní hraně. Není ovšem schován pod nějakou krytkou, Sony tedy, stejně jako jiní výrobci, sáhlo po řešení až vnitřního utěsnění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny důležité konektory a sloty se ukryly na levém boku pod vodotěsnými krytkami

Protože má Xperia Z1 Compact hardwarovou spoušť fotoaparátu a je vodotěsná, nejen že se s ní dá fotit pod vodou, ale je to dokonce i zábava, protože nemusíte nastavovat samospoušť. Jenom potom musíte počítat s tím, že asi dvě hodiny bude zvuk z hlasitého reproduktoru utlumen, než všechna voda vyschne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací podvodní snímky z Xperie Z1 Compact

I na Z1 Compact můžete v rukavicích

Displej Xperie Z1 Compact se zastavil na úhlopříčce 4,3" při rozlišení 720 × 1280 obrazových bodů, což nám dává výslednou jemnost 342 PPI. Nejenom, že by Full HD displej na takovémto zařízení postrádal význam, Z1 Compact je také vzorem ergonomie, jelikož ani uživatelům s menší rukou nebudě dělat problém jej pohodlně ovládat. Pochválit také musíme celkové barevné podání, jas i pozorovací úhly displeje. Sony se alespoň u tohoto modelu poučilo z chyb minulých, a tak i když použitý IPS panel nemůžeme označit jako nejlepší, přesto za konkurencí o tolik nezaostává a oproti starším sourozencům je o několik sedmimílových kroků napřed. Čidlo regulace jasu pracuje bezchybně a maximální hodnota jasu až bolí v očích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozšířené možnosti nastavení displeje a jeho ovládání, včetně manuální korekce vyvážení bílé

Sony samozřejmě přibalilo nějaké ty bonusové technologie, které však nemusí být každému po chuti. Zejména při prohlížení fotografií či přehrávání videí přijdou ke slovu technologie Triluminos a X-Reality Engine, které mají za úkol vylepšovat věrnost a živost barevného podání. Za zmínku také stojí možnost v nastavení zapnout zvýšenou citlivost displeje, tedy možnost jej ovládat v rukavicích. Ano, i u Sony to funguje stejně jako u ostatních výrobců (mimo Nokii), tedy s tlustými rukavicemi už nepochodíte. Zároveň také není vhodné mít tuto volbu aktivovanou neustále, jelikož displej pak některé obyčejné dotyky holou kůží špatně vyhodnocuje a například při obyčejném posouvání váš pohyb po displeji najednou vyhodnotí jako dotyk. Při ovládání v rukavicích se potom na displeji okolo místa dotyku zobrazuje tenký kruh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabičce testovacího vzorku byl pouze kabel a adaptér do zásuvky. V prodejním balení by neměla chybět sluchátka a jako bonus by se měl objevit USB OTG kabel. Víme však, jak se jednotlivá prodejní balení u Sony mohou lišit (např. u operátorů a na volném trhu).

Témata článku: Sony, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z1 Compact, Použitý IPS, Kompaktní provedení, Plynulá hratelnost, Nejvýkonnější hardware, Kompaktní telefon,