Sony Xperia Z1: krůček k dokonalosti [recenze]

Sony nenechalo nic náhodě a představilo top smartphone, se kterým chce ovládnout předvánoční trh. Jak se povedla robustní Xperia Z1?

Office jen na čtení

E-mailový klient podporuje tvorbu několika simultánních účtů, pro připojení ke každému konkrétnímu mu postačí pouze přihlašovací údaje. Aplikace podporuje automatickou synchronizaci v četnosti od pěti minut do jedné hodiny. K push e-mailům musí touto funkcí disponovat samotná služba, např. Microsoft Exchange, který je taktéž podporován. Pro individuální mazání zpráv stačí smýknout po náhledu zvoleného e-mailu z libovolné strany na druhou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy se řadí standardně do konverzací • Psaní na výšku dává na výběr mezi QWERTZ a klasickou sdruženou klávesnicí

Maximální počet budíků, který v Xperii Z1 nastavíte je 21, což snad vystačí i těm nejnáročnějším uživatelům. Každý z nich pak lze modifikovat v ohledu hlasitosti, melodie, doprovodného textu, doby odložení, vibrací či doby automatického umlčení. V zařízení nechybí ani samozřejmosti jako světový čas, stopky nebo časovač. Kalendář by mohl mít lépe vyřešené značky. Mřížka měsíce sice zabírá jen část obrazovky a umožňuje tak náhled na seznam událostí ve zvoleném dni, značka události v políčku dne je však téměř neviditelná a přípomíná spíše vadný pixel. Nahlížet do kalendáře je možno po dnech, týdnech, měsících nebo jako do seznamu agendy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailová schránka • Grafické zaznamenání události v políčku dne je téměř neviditelné

Kancelářská výbava zůstává i nadále v telefonech Sony placenou nepříjemností. Aplikace OfficeSuite ve verzi 7 je sice v zařízení už nainstalovaná, pouze však v základní verzi, která umožňuje jen prohlížení dokumentů a nikoli jejich tvorbu. Pokud tedy potřebujete sepsat nějaký ten dokument, připravte si zhruba 300 Kč na upgrade na OfficeSuite Professional. Alternativou je stažení některého z bezplatných textových editorů z Google Play. Pokud jste ale dostatečně zruční a dokážete psát prstem nebo potřebujete namalovat nějaké jednoduché schéma, vystačíte si s předinstalovanou aplikací Náčrt, která umožňuje nejen malovaní/psaní prstem, ale i přidávání fotografií či jiných obrazových objektů do grafického náčrtu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík nabídne celou řadu individuálně nastavitelných prvků

TV ovladač i bez infraportu

Fotografie, obrázky či videa můžete z telefonu bezdrátově „hodit“ na obrazovku chytré televize prostřednictvím funkce Throw na bázi Wi-Fi Direct. Podobnou funkcí je takzvaný mirroring neboli zrcadlení, díky kterému si prohlédnete obsah nebo klidně i samotné prostředí svého telefonu na obrazovce kompatibilní Sony Bravia televize. Aplikace Socialife je jakousi RSS čtečkou sociálních sítí pro mobilní zařízení a je jen na vás, k odběru jakých kanálů se přihlásíte. Aplikace TrackTV dokáže rozpoznat aktuální televizní program na základě zachyceného zvuku. Českých kanálů se ale tato funkce opět netýká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Náčrt • Nastavení telefonu • Album umožňuje měnit velikost náhledů gestem pinch-to-zoom

Xperia Privilege nabízí exkluzivní nebo časově omezené promo nabídky majitelům telefonů Xperia. Chcete vyhrát lístky na zahajovací zápas světového šampionátu FIFA? Nebo Playstation 3? To vám umožní aplikace Xperia Lounge, zatím ve verzi beta. Stačí odpovědět na otázku s možnostmi a jste zařazeni do slosování. Aplikace TV SideView přetvoří Z1 v jakýsi hybridní televizní ovladač. Přes Wi-Fi pak můžete na své kompatibilní Sony televizi regulovat hlasitost, přepínat kanály a používat další funkce, které má běžný dálkový ovladač. Pokud zrovna nemáte po ruce televizní program, TV SideView zastane i jeho funkci.

Xperia Z1 je plně vybavena síťovou konektivitou, kromě podpory všech pásem GSM se dočkáme podpory sítí třetí generace s datovou nástavbou HSPA+ s maximální rychlostí downloadu 42 Mbps a nechybí ani podpora LTE v sedmi pásmech, která obsáhnou většinu světových regionů. Z1 neschází ve výbavě ani NFC, Wi-Fi modul se standardem IEEE 802.11 a/b/g/n a energeticky úsporná verze Bluetooth 4.0. HDMI už nemá samostatný konektor, ale je integrováno ve standardu MHL do microUSB konektoru. Marně bychom hledali snad jen infraport, jehož absenci částečně nahrazuje již zmíněná aplikace TV SideView.

Jasně a hlasitě

Hudební přehrávač alias Walkman nabízí přístup k databázi Music Unlimited, v České republice tato služba stále není podporována. Přehrávač umožňuje třídění skladeb podle interpreta či alba, nechybí ani funkce Clear Audio+, která má zajišťovat čistější a kvalitnější zvuk při přehrávání a také dynamická normalizace zvuku, jejíž funkcí je srovnávání rozdílné hlasitosti mezi jednotlivými skladbami i videi. Nečekejte však žádné zázraky, pokud přehrávači naservírujete jednu tichou a druhou přebuzenou nahrávku, moc s tím neudělá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V aplikaci Walkman si můžete nastavit vlastní ekvalizér

Funkce Clear Phase se aktivuje pouze při poslechu skrze reproduktor a má za úkol vylepšit kvalitu zvuku. Clear Stereo už podle názvu synchronizuje časové rozdíly mezi levým a pravým kanálem se snahou dosáhnout tak perfektního sterea. Technologie xLoud umožňuje poslech na vyšší hlasitost, využít lze i funkce prostorového zvuku (VPT). Při poslechu do sluchátek je zvuk výborně prokreslený, nechybí hutná basová složka, ale neztrácejí se ani výšky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TrackID pro rozpoznání hudby • TrackTV k rozpoznání televizního programu zatím nemá v ČR podporu • FM rádio

Rádio s podporou funkce RDS funguje až po připojení sluchátek sloužících jako anténa a hned po prvním spuštění automaticky vyhledá a uloží všechny dostupné stanice. V rádiu je chytře zakomponovaný přístup do předinstalované aplikace TrackID, která pro vás rozezná aktuální písničku. V aplikaci si můžete vytvořit i seznam oblíbených rádiových stanic a díky tomu k nim mít rychlejší přístup. Video přehrávač přehraje všechny klasické formáty včetně DivX a Xvid, problémy mu ale dělaly některá náročnější MKV videa s kodekem H264, u kterých chyběla zvuková složka. Také pro přehrávání titulků budete muset sáhnout po některém alternativním prohlížeči z Google Play.

Témata článku: Sony, , , , , LG G2, Nokia Lumia 1020, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Basová složka, Nevyužitý prostor, Červené tlačítko, Kovový skelet, Úsporná verze, Světový region, E-mailová schránka, Nadprůměrná hodnota, Lakování, Zvuková složka,