Sony Xperia Z1: krůček k dokonalosti [recenze]

Sony nenechalo nic náhodě a představilo top smartphone, se kterým chce ovládnout předvánoční trh. Jak se povedla robustní Xperia Z1?

O fous vyladěnější Timescape

Sony použilo v prostředí telefonu svou vlastní nadstavbu Timescape, kterou neustále vyvíjí a vylepšuje. Zamykací obrazovka nabídne aktuální čas, datum, aktuálního operátora a stavovou lištu. Přidat si na toto místo můžete i vybrané widgety, smysl dává například náhled doručených e-mailů. Na vrchním okraji pohotovostní obrazovky se nachází notifikační lišta. Stažení rolety z horního okraje ukáže zmeškané události, čas, datum a operátora. Nechybí přepínače některých funkcí a rychlý vstup do nastavení celého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka nabídne zkratky pro spuštění aplikací • Pohotovnostní režim podporuje až sedm ploch

Pro pohotovostní režim si můžete nastavit minimálně jednu a maximálně sedm ploch. Je jen na vás, která bude sloužit jako domovská, tzn. na kterou se vrátíte po stisknutí tlačítka domů. Pro změnu počtu ploch a modifikaci přítomných widgetů postačí gesto pinch-to-zoom, které vyvolá režim úprav. Stále chybí možnost cyklického procházení v prostředí pohotovostního režimu. Plocha využitelná k umístění widgetů je rozdělena do mřížky 4 × 4. Snížení výšky políček a přidání jedné řady na výšku by umožnilo přidat na jednu plochu víc ikon.

Hlavní lištu nad spodním okrajem displeje tvoří zástupci čtyř volitelných aplikací a tlačítko pro vstup do hlavního menu. Součástí displeje je pak i sada virtuálních tlačítek pro ovládání celého prostředí. Trojice ve složení šipka zpět, již zmíněné tlačítko Domů a klávesa sloužící k vyvolání naposledy spuštěných aplikací a řady miniaplikací. V základu se nabízí šest miniaplikací, další lze doinstalovat z Google Play nebo vytvořit konverzí z widgetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naposledy spuštěné aplikace a lišta miniaplikací • Hlavní nabídka • Řazení a filtrování se v hlavním menu schovalo za levý okraj displeje

Hlavní menu prodělalo malou změnu, spíše kosmetického než funkčního rázu. V základu má tři karty, kterými opět nelze cyklicky listovat. Volba filtrování zobrazených aplikací, vyhledávání, odinstalace nebo jejich řazení (abecedně, vlastní řazení) se přesunula z horní části menu do úkrytu, vyvolaného uchopením levého kraje displeje a následného smýknutí. Tuto akci lze provádět na všech kartách hlavní nabídky.

Dost místa pro prsty

Kontakty lze do telefonu dostat buď klasickým importem ze SIM karty, případně z interního/externího úložiště, anebo synchronizací přes cloud. Synchronizovat můžeme s celou řadou účtů jako například s Google účtem či Facebookem. Existující seznam lze filtrovat podle více kritérií. Nechybí možnost zobrazit jen kontakty s telefonním číslem či z určitého zdroje. Xperia Z1 podporuje vyhledávání postupným psaním i podle části telefonního čísla. Samozřejmostí je tvorba skupin či řazení kontaktů do kategorie oblíbených.

Při telefonování se zužitkovala přítomnost sekundárního odšumovacího mikrofonu, druhá strana nás slyšela bez problémů a čistě. Zvuk reprodukovaný sluchátkem je i při maximální hlasitosti čistý, dostatečně hlasitý, při přepnutí na odposlech se však nejvyšším stupňům hlasitosti raději vyvarujte, i přes zapnuté vylepšení se nevyhnete mírnému chrčení. Xperia Z1 má pro hovory ještě jeden zlepšovák, a to v podobě zpomalení hlasu druhé strany. Pokud tedy voláte s někým, kdo mluví příliš rychle a vy mu nerozumíte, zkuste zapnout tuto funkci – hlas se znatelně zpomalí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlastní vizitka se vždy zařadí před začátek seznamu • Vyhledávání kontaktu

Zprávy SMS se řadí do dnes již typických konverzací, jednotlivá vlákna se pak řadí pod sebe do seznamu. Sony má chytře a efektivně řešené doručenky. Jedná se o malé zatržítko v rámečku odeslané zprávy, informace o doručení tedy nezabírají svou vlastní konverzaci ani neruší hlasitým oznámením. Konverze textové zprávy na multimediální je záležitostí dvou kliknutí. Prvním zvolíte obecný typ přílohy, druhým už konkrétní médium (foto, video, zvuk).

Psaní na Xperii Z1 je díky rozměrnému displeji pohodlnou záležitostí, zvláště pak pro majitele s většími dlaněmi a delšími prsty. Na výšku můžete volit z klasické klávesnice a QWERTZ, na šířku se volba omezuje pouze na QWERTZ. Rozložení klávesnice si může každý modifikovat přidáním kláves čárky a tečky nebo klávesy emotikon. Díky velké úhlopříčce mají všechny klávesy dostatek prostoru, a tak se s trochou cviku naučí každý uživatel na telefonu psát rychle ať už na výšku či na šířku. Celá klávesnice je tvořena čtyřmi řadami a při orientaci na šířku zabírá zhruba polovinu obrazovky. Tím dává uživateli dostatečný prostor a přehled při psaní.

Témata článku: Sony, , , , , LG G2, Nokia Lumia 1020, Sony Xperia E, Sony Xperia E dual, Sony Xperia M, Sony Xperia M Dual, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Basová složka, Seznam oblíbených, Nevyužitý prostor, Odolná konstrukce, Nevyjímatelná baterie, Xvid, Sony Xperia, Druhý režim, Son, Kontinuální snímání,