Sony Xperia Z2 Tablet: zkušený plavec [recenze]

Vodotěsný Sony Xperia Z2 Tablet v mnohém navazuje na předchůdce. Poučen z dřívějších chyb bude chtít bojovat s četnou konkurencí.
Kapitoly článku

Větší přizpůsobení tabletům

Pokud jste v poslední době využívali chytrý telefon od Sony, budete v prostředí tabletu jako doma. Japonský výrobce ho totiž osadil Androidem 4.4.2 s grafickou nadstavbou TimeScape. Oproti loňskému modelu je však ještě více přizpůsobeno pro tablety. Dokladem toho je například nastavení v seznamu aplikací. To se zobrazí, když přejedete prstem z levého okraje displeje doprostřed. Odtud pak můžete nainstalovanou aplikaci vyhledat či odinstalovat, ovlivnit jejich řazení v nabídce nebo se odtud dostanete do obchodu Google Play a Sony Select.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jen málo předinstalovaných aplikací lze úplně odinstalovat.

Na jedné obrazovce se vám v seznamu aplikací objeví maximálně 32 ikon (mřížka 8 × 4). V levém horním rohu pak máte přepínač mezi seznamem a pohotovostními plochami. Těch můžete mít nastavených maximálně 5, přičemž každá z nich vám nabídne 56 „slotů“ (mřížka 8 × 7). Ty můžete zaplnit buď ikonami aplikací, nebo je využívat pro zobrazení widgetů. Vše doplňuje stahovací roletka. Respektive dvě stahovací roletky. V levé části se vám totiž zobrazují aktuální informace jako příchozí maily, aktualizované aplikace atd. V pravém rohu pak naleznete přehled zapnutých adaptérů, ukazatel stavu baterie a čas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V pravé roletce můžete přítomnost jednotlivých přepínačů nastavit dle svého.

Stáhnete-li pak roletku z levé části displeje, zobrazí se vám pouze přehled výše zmíněných událostí doplněný o datum. Ve chvíli, kdy se budete chtít dostat k rychlým přepínačům, budete muset stáhnout roletku v pravé části displeje. Rychlé přepínače, které se mají zobrazovat po jejich vyvolání, si můžete jednoduše nastavit po klepnutí na tlačítko upravit.

Klávesnice na jedničku

Důležitou součástí pracovního tabletu je e-mailový klient. V Xperii Z2 Tabletu funguje bez sebemenších problémů. Po nastavení vašeho účtu se zobrazí prostředí e-mailu. To je rozdělené na dvě části, když nalevo je užší sloupec se seznamem doručených zpráv a větší část obrazovky pak zabírá náhled konkrétního mailu. Jako vždy jsem byl u výrobku Sony spokojen se softwarovou klávesnicí, která vám hned na začátku nabídne rozsáhle nastavení. Ve výsledku tak máte vše nastaveno přesně pro vašeho potřeby, když nechybí ani možnost psaní tahem (Swype).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Sony nabízí široké nastavené pro softwarovou klávesnici.

E-mail můžete zobrazit také jako „okno v okně“. Tedy ve chvíli, kdy surfujete v prohlížeči, si můžete jednoduše v okně spustit poštu a sledovat oboje najednou. K této možnosti se dostanete po stisknutí pravé systémové klávesy. Ta vás zavede do seznamu spuštěných aplikací, ale v dolní části má současně lištu aplikací, které jdou spustit pro výše uvedený účel. Tento seznam můžete samozřejmě měnit a v Google Play naleznete mnoho aplikací přizpůsobených tomuto využití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce spuštěných aplikací nijak neomezuje jejich počet.

Xperia Z2 Tablet se samozřejmě dodává se spoustou předinstalovaného obsahu. Zmínit lze vlastní obchod Sony Select, koutek PlayStation, kanál, který sdružuje multimediální obsah z vašich sociálních sítí Socialife, průzkumník souborů File Commander nebo rozpoznávač hudby Track ID. Příjemným doplňkem je i kancelářský balík OfficeSuite. V tomto případě je navíc ve verzi Pro, tedy můžete dokumenty vytvořené ve Wordu, Excelu nebo Powerpointu nejen prohlížet, ale i tvořit. Nechybí ani jednoduchý editor fotografií Pixlr Express.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavou součástí je koutek Xperia Lounge. Zde můžete vidět dosud nezveřejněné trailery některých filmů, či vyhrát zajímavé ceny prostřednictvím nejrůznějších soutěží.

Walkman opět na scéně

Nebyl by to správný tablet, kdyby nebyl připraven na multimediální nálož. Fotografie tak mají vlastní galerii s názvem Album a videa svoji „místnost“ se jménem Videa. Tablet v základu přehraje videosoubory, které končí koncovkami .3gp, .3gpp, .mp4, .m4v, .mkv, .avi, a .xvid. Dokáže si částečně poradit také s titulky, které nejsou součástí souboru. Zaprvé totiž musí nést stejný název jako samotné video a zadruhé si nedokážou poradit s českými znaky, což snižuje jejich přehlednost. K dispozici je i softwarové vylepšení zvuku ClearAudio+.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný videopřehrávač od Sony patří k tomu lepším, s čím se můžeme v mobilních světě setkat.

O hudbu se v zařízeních Sony po dlouhá léta stará Walkman a nejinak je tomu i tady. Ten umožňuje řadit skladby dle tradičních kritérií (skladatele, interpreta, stylu) a nově je propojen s Music Unlimited. To je služba, jejíž funkčnost v naší krajině dost pokulhává, nicméně při ideální sestavení přidá do Walkmanu online stopu. Dokáže zobrazit aktuální hudební žebříčky, nově vydaná alba atd. Informace o jednotlivých skladbách můžete přímo v tabletu upravovat a jejich hudební stopu vylepšit pomocí ekvalizéru. Součástí prostředí hudebního přehrávače je rovněž vizualizér. Podporované formáty jsou následující: AAC, AMR-NB, AMR-WB, FLAC, MIDI, MP3, PCM, Vorbis a WMA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Walkman patří ve světě hudby k zavedeným značkám.

K multimediálním funkcím započítávám i infraport a s tím spojenou možnost bezdrátového ovladače. S tabletem jde totiž ovládat každý spotřebič, který lze ovládat běžným ovladačem. Stačí rychlé nastavení a vše funguje. Pokud svůj televizor, satelitní přijímač apod. nenajdete v nabídce předkonfigurovaných zařízení, můžete tablet jednotlivé prvky ovladače naučit přímo. V prostředí Dálkového ovládání pak může být hned několik ovladačů k různým přístrojům v domácnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dálkové ovládání není nutné ovládat pomocí dotyků na klávesy, ale také pomocí gest.

Fotoaparát se u Sony znovu nepovedl

Od loňské generace povýšil fotoaparát u tohoto tabletu na 8,1 Mpx, avšak absence přisvětlovací LED diodu zůstala. I přesto toho stále zvládne dost např. automaticky ostřit, detekci obličeje a úsměvu, HDR, panorama atd. Samozřejmosti pak je obrazový snímací čip od Sony jménem Exmor RS. Prostředí fotoaparátu je také převzato z mobilních telefonů. Nechybí tak velké množství předvolených režimů a široké nastavení. Samotné schopnosti fotoaparátu však nejsou nijak závratné. Barvy na fotografiích nejsou dostatečně syté a vzdálenější objekty často postrádají větší detaily.

Ukázkové foto:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky činnosti fotoaparátu nejsou ideální.
Klepněte pro větší obrázek
Xperia Z2 Tablet dokáže tvořit také vcelku povedené panorama.

Video můžete tímto tabletem natáčet ve fullHD rozlišení (1 080p) při frekvenci 30 fps. Natočený záznam pak trpí podobnými vadami jako fotoaparát. Hlavním problémem tak zůstává nižší sytost barev. Další stinnou stránkou je zachycení pohybujících se objektů, když jejich pohyb je trhaný. Naopak v režimu kamery tablet poměrně dobře přeostřuje na různé objekty.

Ukázkové video:

Není moc lepších možností

Plusy:

  • Perfektní dílenské zpracování
  • výkonný čtyřjádrový procesor Snapdragon 801
  • certifikace IP58
  • dlouhá výdrž baterie
  • kancelářský balík OfficeSuite Pro s možností editace
  • velmi nízká hmotnost a tloušťka

Minusy:

  • horší fotoaparát
  • náladovost displeje (občas nereaguje na dotyky)
  • v ČR je v prodeji jen 16GB varianta

Hodnocení nového Sony Xperia Z2 Tabletu není těžké. Přináší skvělý displej, vynikající výkon, dobrou výdrž a přidanou hodnotu v podobě vodotěsnosti. Potřebujete-li pracovní nástroj na cesty, potěší dobrý mailový klient, kancelářský balík OfficeSuite Pro a pohodlná klávesnice. Slabinou může být snad jen fotoaparát, ale ruku na srdce, kolik z nás běžně fotí tabletem? Problém může nastat ještě s pamětí, když vám 16 GB přestane pro aplikace stačit. Fotografie a ostatní soubory můžete ukládat na paměťovou kartu, u aplikací je s tím však leckdy problém.

Sony Xperia Z2 Tablet se začíná prodávat v těchto dnech a doporučenou cenu 13 490 Kč za Wi-Fi verzi a 15 990 Kč za LTE variantu. Na českém trhu bude k dostání bohužel jen černá varianta, když jinak se tablet vyrábí ještě v bílé a fialové.

Témata článku: Sony, , , , , Apple iPad Air, Apple iPad Air 128GB 4G, Apple iPad Air 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 16GB 4G, Apple iPad Air 2, Apple iPad Air 2 128GB LTE, Apple iPad Air 2 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 2 16GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad Air 32GB 4G, Apple iPad Air 32GB Wi-Fi, Apple iPad Air 64GB 4G, Apple iPad Air 64GB Wi-Fi, Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z2 Tablet, Sony Xperia Z2 Tablet 16GB LTE, Amr WB, Natočený záznam, PLA,