Sony Xperia Z2: vybroušená k dokonalosti [recenze]

Vlajková loď od Sony doplňuje na trhu konkurenty HTC One (M8) a Samsung S5. Jak si proti nim povede?

Displej

Celou přední (stejně jako zadní) stranu kryje sklo. Až při podrobnějším prozkoumání odhalíte tenoučkou mezeru uprostřed horního i dolního přechodu skla v boky telefonu, ve kterých se se schovává dvojice stereo reproduktorů. Při úchopu telefonu na ležato není toto umístění překryto držícími dlaněmi a zvuk tak nic zbytečně netlumí.

Klepněte pro větší obrázek
Vlastnosti displeje ve zkratce

Reproduktory jsou nejen dostatečně hlasité, ale mezi mobilními telefony patří jejich zvukový výstup mezi nejlepší. Mohl by mít hutnější basovou složku a celkově by mohl být výstup ještě o kousek hlasitější, ve srovnání s plochým bakelitovým výstupem většiny telefonů představuje přednes Xperie návštěvu koncertní síně.

Tlačítka pod displejem jsou realizována softwarově přímo na ploše displeje, funkčně je to zleva Zpět, Domů a Přehled spuštěných aplikací. Po stisku posledně zmíněného se kromě obvyklého seznamu spuštěných aplikací zobrazí v jeho spodní části i všeříkající tlačítko Zavřít vše a nabídka plovoucích miniaplikací.

Klepněte pro větší obrázek
Na tomto obrázku Sony vysvětluje význam své technologie Triluminos. Barvy jsou zkrátka živější 

Velikost okrajů nad a pod displejem je zhruba stejná, spodní část je zcela prosta jakýchkoliv prvků, v horní najdete obvyklé senzory a přední kamerku společně s logem Sony. Výrobce nezapomněl na notifikační diodu a zakomponoval ji do horního reproduktoru. Přestože je široká zhruba centimetr, svítí tak akorát, v noci zbytečně neoslňuje.

U vlajkové lodě podvědomě očekáváte perfektní displej. Zet dvojka je vybavena 5,2“ full HD displejem s technologiemi Triluminos a X-Reality. Převedeno do srozumitelnější řeči, připravte se na detailní, jemný, špičkový obraz. Telefon můžete natáčet zcela libovolně, kvalitativně se zobrazení ani nehne a to až k samému okraji viditelnosti, kdy se díváte spíše na bok telefonu než na jeho displej. Barvy jsou živé, jasné, syté, hlavně však uvěřitelné. Velkou pochvalu zaslouží i bezproblémová čitelnost na slunci.

Klepněte pro větší obrázek
Další použitá zobrazovací technologie X-Reality zajistí lepší vykreslení detailů

Pokud by se vám displej přece jenom nepozdával, lze v nastavení upravit vyvážení bílé barvy. To využijete, pokud z libovolného důvodu preferujete studený, nebo naopak teplý barevný nádech. Nechcete-li pokaždé hledat vypínač, lze Xperii probouzet poklepáním na displej. Sony umí inteligentně udržovat zapnutý displej, držíte-li zařízení v ruce.

Hardware

V oblasti hardwaru můžete počítat s naprostou špičkou. Čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 pracuje na frekvenci 2,3 GHz společně s výkonnou grafikou Adreno 330. Paměťově je na tom Xperia lépe než konkurence, z 3 GB RAM (S5 i One mají „jen“ 2) jsou uživatelsky dostupné po spuštění 2. Jakmile však začnete telefon používat, bude se volná paměť po stisknutí tlačítka Zavřít vše v přehledu spuštěných aplikací pohybovat kolem 1,5 GB. To je pořád více než dostatečná hodnota.

V oblasti úložného prostoru je k dispozici 16 GB. Po prvním spuštění se ukáže volných 11,21 GB, přičemž odinstalací některých předinstalovaných aplikací můžete uspořit dalších cca 160 MB. Necháte-li aplikace být a provedete prvotní aktualizaci všech aplikací, smrskne se dostupný prostor na 10,74 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště po prvním spuštění • Dostupné úložiště po prvotní aktualizaci

Xperia má stejně jako konkurenti 16GB úložiště, reálných necelých 11 GB však může představovat drobný problém. Hudba, videa i data si budou v klidu hovět na kartě, prostor určený instalaci aplikací však může být velmi brzy poměrně těsný. K základní nabídce aplikací, která v telefonu byla, stačilo nainstalovat několik benchmarků, stáhnout zkušební verzi předinstalované navigace od Garminu, trojici her (Dead Trigger 2, Asphalt 8 a Real Racing 3) a dostupné úložiště bylo hned poloviční. Nainstalované aplikace přesouvat na kartu nelze.

Klepněte pro větší obrázek
Hardwarová výbava schematicky

Perfektní displej, brutální výkon a akumulátor s rozumnou kapacitou Zet dvojku přímo předurčují k hraní náročných her. V době, kdy se jejich velikost pohybuje v „nadgigabajtových“ číslech, by neuškodilo navýšení prostoru pro aplikace z 16 na mnohem optimističtějších 32 GB, s cenou by to nijak významně nezamávalo.

U bezdrátových modulů stojí za zmínku Bluetooth ve verzi 4, NFC, telefon umí i 5 GHz Wi-Fi a nemůže chybět ani LTE. Co naopak chybí je infraport a možnost bezdrátového dobíjení. Xperia Z2 také nedisponuje žádným biometrickým snímačem.

Témata článku: Sony, , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z2, Perfektní displej, Fil Commander, Sekunda, Dostatečná hodnota, Softwarová stabilizace, Zkušební verze, Novinářské balení, Tříměsíční premium, Zadní kapsa, Hlasitý hovor, Velký odpor,