Sony Xperia Z3 Tablet Compact: kamarád do deště

Sony zmenšuje, co se dá. Představilo svůj první 8" tablet. Ten v sobě kloubí všechny přednosti smartphonů Xperia, přičemž zůstává lehký jako pírko.

O kolik je Sony produktivnější v uvádění nových a nových smartphonů, o to méně představuje své nové tablety. V minulých letech to byl vždy jen jeden tablet ročně. Poslední dvojice 10,1palcových tabletů přitom výbavou téměř kopírovala současně představené vlajkové modely (i co se týče vodotěsnosti). Nyní japonská společnost představila již druhý tablet v tomto roce. Svým způsobem je však jiný, protože poprvé jde o verzi „Mini“. Jmenuje se Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z3 Tablet Compact váží pouhých 280 gramů a měří 213 × 123 × 6,4 mm.

Jeho Triluminos displej měří 8 palců, přičemž disponuje WUXGA (blízké fullHD) rozlišením (1 920 × 1 200 pixelů). Nabízí přitom téměř stejné „železo“ jako nově představený model Xperia Z3. Vydává se tak stejnou (žádanou) cestou jako u mobilní Compact verze. Zatímco displej má sice menší úhlopříčku, zbytek výbavy zůstává na nejvyšší úrovni. Proto se i zde setkáme s čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, grafickým čipem Adreno 330 a 3GB RAM pamětí. Opakuje se také situace s pamětí, když nový tablet nabídne 16GB vnitřní úložiště s možností rozšíření o microSD karty (max. 128 GB).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z2 Tablet Compact má našlápnuto k vysoké popularitě.

Na zádech se objevuje 8,1Mpx fotoaparát s Exmor RS senzorem, avšak bez LED diody. V rámci jeho specifikací lze vypíchnout digitální stabilizaci SteadyShot, automatickou volbu scén Superior Auto nebo funkce redukce červených očí či Burst mód. Pro videohovory je připravena čelní kamerka s rozlišením 2,2 Mpx a schopností natáčet video ve fullHD rozlišení. Ve stejném rozlišení dokáže videa natáčet také hlavní fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Cena nového tabletu od Sony by se měla pohybovat v rozmezí 12-14 tisíc Kč.

Připojte ovladač a hrajte

Xperia Z3 Tablet Compact se naštěstí bude prodávat se slotem pro SIM kartu. Bude podporovat 2., 3. i 4. generaci sítí (GPRS, HSPA+ i LTE). Pokud budete chtít šetřit svůj datový FUP, můžete využít připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi. K tomu se váže možnost tvorby Wi-Fi hotspot a využití technologie DLNA. Že nechybí žádný důležitý modul, potvrzuje i přítomnost NFC nebo čipu A-GPS s GLONASS. V rámci čtení specifikací narazíte také na technologii MHL 3.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S Xperii Z3 Tablet Compact se nemusíte bát, že vám zmokne.

Tablet běží na Androidu 4.4.4, který překrývá grafická nadstavba TimeScape. K novému tabletu můžete také připojit ovladač pro PlayStation 4 a pohodlně tak ovládat hry. Dostatečnou výdrž by mu měla zajistit baterie s kapacitou 4 500 mAh. Všechny vstupy do tabletu jsou pečlivě uschovány pod krytkami. To mu umožnilo získat certifikaci IP65/68. Také Xperia Z3 Tablet Compact vychází z filosofie OmniBalance. Podobně jako jiné dnes představené modely se po jeho obvodu táhne kovový rámeček a na přední straně je dvojice reproduktorů.

Sony dnes bylo velmi skoupé na jakékoliv informace, které by se týkali spuštění prodejů či ceny. Prozatím se tak musíme spokojit s tím, že Sony Xperia Z3 Tablet Compact přijde „v průběhu podzimu“ za blíže nespecifikovanou cenu. Prodávat se bude v bílé a černé variantě.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact 16GB LTE
SGP621
rozměry a hmotnost: 213 × 124 × 6,4 mm, 270 g
displej: 8,0", kapacitní TFT LCD, 1 920 × 1 200, 283 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (4) Další článek: SmartWatch 3 a SmartBand Talk: nositelnosti ala Sony

Témata článku: Sony, , , , , Sony Xperia P, Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z2 Tablet, Sony Xperia Z2 Tablet 16GB LTE, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Compact, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3 Tablet Compact, Sony Xperia Z3 Tablet Compact 16GB LTE, Sony Xperia Z3 Tablet Compact 32GB Wi-Fi, Sony Xperia Z3+, Triluminos, Kamarád, Kama, WUXGA +, Druhý tablet, SteadyShot, Děs, Superior, Super auto,