Sony Xperia Z3: vodotěsné Zetko počtvrté [recenze]

Sony obměňuje vlajkové lodě po půl roce. Moc nového se neudálo, ale evoluce není nadávka a Xperia Z3 je špičkový telefon. Vyplatí se?
Kapitoly článku

Systémové aplikace

Jak Sony upravilo standardní aplikace, které používá každý? Jak vypadá adresář, zprávy, kalendář? A jak vypadají aplikace pro přístup k multimédiím, které jsou jednou z výsad japonského výrobce? Následující galerie napoví.

Adresář:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Za co chválíme téměř každé Sony, to si zachovala i Xperia Z3. Abecední posuvník při pravém okraji vás ušetří nekonečného rolování. Jinak na poli adresáře nehledejme nic zvláštního, vše funguje tak, jak se očekává.

Zprávy:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I když Sony přepracovalo grafickou podobu možností příloh a změnilo vzhled jednotlivých emotikon, i aplikace zprávy je totožná, jako u předchozích Zetek. Potěší možnost učení se vašeho osobního slovníku z Gmailu nebo Facebooku.

Kancelář:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Standardně vybavená kancelář na Xperii Z3 znamená povedený kalendář, který synchronizuje všemožné účty, ale také aplikaci OfficeSuite 7, která umožní prohlížet i vytvářet dokumenty. Sony navíc přidává měsíc prémiového účtu zdarma.

Multimédia:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K prohlížení obrázků slouží u Sony aplikace Album. Umí procházet několik míst telefonu i na webu, obrázky dokáže perfektně řadit a nechybí ani možnost editace.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K přehrávání hudebního obsahu slouží aplikace Walkman. Dává vzpomenout na dřívější smartphony Sony, které přímo v názvu disponovaly tímto přívlastkem. Dostupné jsou všechny režimy přehrávání, playlisty, fronty atd.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Video přehrává nejen natočená, ale i stažená videa nebo uložené seriály. Problém nemá s vložením titulků do obrazu a již při procházení videí z nich pro lepší informaci část přehrává.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rádio s RDS, zde asi není, co by překvapilo. Přesto, Sony nabízí pětici povedených vizualizací, kdybyste náhodou chtěli při přehrávání rádia koukat na zapnutý displej.

Další aplikace:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony samozřejmě nabízí i další aplikace. Hodiny, stopky, budíky či kalkulačka nikoho nepřekvapí, najdeme zde ale i spoustu aplikací, které jsou navázány na nejrůznější multimediální služby Sony (u nás ne vždy funkční). Najít se dá i bloatware v podobě instalovaného trialu antivirového programu AVG.

Fotoaparát: Sony zapracovalo na postprocessingu

Pokud se podíváme na produktovou stránku výrobce, najdeme v sekci fotoaparátu víc marketingových pojmů a názvů, než reálných údajů o použitém snímači. Každopádně se zdá, že se Sony podařilo (alespoň částečně) vymanit ze spárů dob minulých a výsledné fotografie se mají k světu. Xperia Z3 zaútočí na zabíranou scénu Exmor RS snímačem o rozměrech 1/2,3" s rozlišením 20,7 Mpx, kterému pomáhá pulzní LED blesk. Sony také připravilo HDR režim, softwarovou stabilizaci obrazu nebo maximální ISO 12800. Pro úplnost, čelní kamerka má rozlišení 2,2 Mpx a zvládá natáčet FullHD video s frekvencí 30 fps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu na Sony Xperia Z3 je trošku nelogické, některé věci jsou umístěny tam, kde byste je nehledali.

Kromě toho připravilo Sony také několik speciálních režimů a funkcí. Co mě ale přivádí k šílenství je skutečnost, že pokaždé, když aplikaci znovu spustíte, přepne se automaticky do Super auto režimu, který vám dovolí nastavit sotva třetinu parametrů. Stejně tak například schopnost natáčet slow-motion videa nebo videa ve 4K rozlišení najdete jako speciální režim, nikoliv ve standardním nastavení rozlišení videa. Chcete fotit panorama? Taky speciální režim, zcela vespod, za zbytečnostmi, jako jsou režimy pro rozostření pozadí, přidání dinosaurů do záběru nebo režimy pro sdílení na sociální sítě. Pokud ale pominu nelogičnost řazení a schování některých důležitých funkcí na poslední místa, nemá se Xperia Z3 na poli vybavenosti fotoaparátu za co stydět.

Klepněte pro větší obrázek
Testovací panorama snímek na smartphonu Sony Xperia Z3 pořízený za pomocí interního režimu

Ukázkové fotografie v rozlišení 8 Mpx (SuperAuto režim):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení 20,7 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Postprocessing, u smartphonů japonského Sony magické slovo. Sony se zlepšilo, a hodně, ale pořád to není ono. Zejména v situacích, kdy je potřeba volit vyšší ISO, jsou fotografie nepěkně zrnité. Při nízkém ISO a krátkých časech fotí Xperia Z3 velmi dobře, stejně tak zvládá makro i blízké scény přisvícené bleskem. Pokud ale automat nepoužije, nebo vy nechecte použít blesk a světelné podmínky nejsou ideální, tady vás Xperia Z3 stále nepodrží. Ano, obecně je to problém všech mobilních snímačů, ale i když se Sony opravdu zlepšilo, pořád je hodně co dohánět. To platí i v kresbě detailů, kde u podobně barevných ploch (listí, tráva) nelze mezi objekty pořádně rozlišovat. Pochválit bychom ale mohli za věrné barvy a jen velmi malou tendenci snažit se barvy uměle přiživovat.

Ukázkové video ve 4K rozlišení (3840 × 2160 px, 30fps):

U videa můžeme Sony pochválit. Natáčet video v rozlišení 4K je dnes moderní i přesto, že si ho spousta lidí nemá kde přehrát a takto vysoké rozlišení tak nedokáže ocenit. Přesto je výsledek velmi povedený, realistický a barevně věrný, oceňujeme také práci stabilizace obrazu, i když v případě Xperie Z3 pouze softwarové. Pěkně vypadá i slow motion video, které lze sice natáčet pouze v HD rozlišení, ale výsledná frekvence 120fps už má kýžený efekt.

Ukázkové HD video v režimu slow motion (1280 × 720 px, 120fps):

Stojí hodně, má důvod?

Sony Xperia Z3 je ryze sympatický telefon. Pokud bych ho chtěl obecně hodnotit, není moc věcí, které bychom mohli vytknout. Ano, neumí se např. bezdrátově nabíjet, nemá infraport, nemá čtečku otisků prstů, nemá měřič tepu, ale narovinu, je to negativum? U infraportu bychom ještě mohli říct ano, u dalšího je to především o pohodlí a o tom, abychom měli něco víc, než konkurence. Xperia Z3 zase nabízí jiné kvality: odolnost, zajímavý design, skvěle řešená multimédia, výborný stereo zvuk a sluchátkový výstup, dobrou správu napájení atd. Nikdo neumí všechno, ale Xperia Z3 toho umí dost, aby si zasloužila označení konkurenceschopná vlajková loď. Snad jen ten fotoaparát by měli ještě vylepšit…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na testování jsme měli pouze neprodejní vzorek, kde kromě adaptéru do zásuvky a datového kabelu nebylo žádné další příslušenství.

Prodejní cena Xperie Z3 je nastavena na 18 990 korun. To je cena, která je nad průměrem, za který se začínají prodávat nové vlajkové lodě. Výrobci jako LG či Nokia to umí o dost levněji a moc výrobců, kteří cenu novinek nasadí výše, tu není. Koupit, nebo nekoupit? Rozhodnout se musí každý sám, osobně ale nemám problém Xperii Z3, samozřejmě s připomenutím výše uvedeného, doporučit jako velmi povedený telefon. Obzvlášť pro fanouška Sony, který před půl rokem nezakoupil Xperii Z2. Svoji roli také bude hrát materiál: plast, kov nebo sklo?

Plusy:

  • Dostatečný výkon i na náročnou činnost
  • Vícebarevná notifikační dioda
  • Odladěná grafická nadstavba TimeScape
  • Stereo reproduktory a multimediální aplikace
  • Odolnost certifikována na stupeň krytí IP65/68
  • Režimy videa a široké možnosti nastavení fotoaparátu
  • Výdrž na baterii a speciální režimy úspory

Mínusy:

  • Plýtvání místem na domovské obrazovce
  • Náchylnost na ulpívání nečistot a otisků
  • Lícování plastových rohů ke kovovému rámečku
  • Prosvítání mezi krycím sklem displeje a rámečkem
  • Bloatware a aplikace, které jsou u nás zbytečné/nefunkční
  • Vyšší cena oproti ostatním vlajkovým lodím

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3+, Hladký povrch, Exaktní údaj, Průměrný zákazník, Nízký tlak, Son, Sony Xperia, Charakteristický znak, Dobrá hodnota, Sluchátkový výstup, Super auto, Sympatický telefon,