Sony Xperia Z3: vodotěsné Zetko počtvrté [recenze]

Sony obměňuje vlajkové lodě po půl roce. Moc nového se neudálo, ale evoluce není nadávka a Xperia Z3 je špičkový telefon. Vyplatí se?

Někteří výrobci uvádějí vlajkové lodě nepravidelně, někteří mají stanoven roční cyklus, japonské Sony tento interval zkrátilo na polovinu a vlajkové lodě inovuje přibližně každého půl roku. Na jednu stranu je to dobře, poněvadž je výrobce rychle schopen reagovat na nové technologie, případně odstranit výrobní problémy, na stranu druhou je to problém, jelikož průměrný zákazník si za půl roku nový telefon nekoupí. Ne, že by nechtěl nebo nemohl, ale prostě nemá důvod. Novinek není příliš a tak je to prostě zbytečná investice. Pokud ale vlastníte například Xperii Z nebo pozdější Xperii Z1, je pro vás dnes testovaná Sony Xperia Z3 zajisté žhavým kandidátem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z3 na tiskových snímcích výrobce

Po prvních minutách testování:

  • Sony lehce změnilo design OmniBalance, víc do kulata.
  • Displej je pěkný na pohled, maximální jas až bolí.
  • Výkonově má telefon velké rezervy, vše jde jako po másle.
  • Zdá se, že Sony zapracovalo na algoritmech pro fotografie.
  • Konstrukčně je telefon velmi pevný, zpracování už má mouchy.
  • Sony ponechalo hardwarovou spoušť fotoaparátu, výborně!
  • 4K video, slow-motion, dinosauři, nepřeberně nastavení, kdo se v tom má vyznat?
  • Dvojkolébka hlasitosti je na můj vkus moc malá.

Sony Xperia Z3
D6603
rozměry a hmotnost: 146 × 72 × 7,3 mm, 152 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 21MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
43 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Znovu OmniBalance, ale…

Smartphony japonského Sony, obzvláště vlajkové lodě, jsou si podobné jako vejce vejci. Jestli je to špatně nebo ne, nebudeme rozebírat, každopádně je chvályhodné, že si Sony drží svůj designový jazyk, a i když telefon uvidíte v černé barvě, podle charakteristických znaků bezpečně poznáte, že se jedná o smartphone Sony. V barvě bílé, nazelenalé nebo měděné už si jej nespletete ani náhodou. Mluvím především o kovovém rámečku, výrazném kulatém zamykacím tlačítku a sklu na přední i zadní straně. Naštěstí, pamatujeme například Xperii Z1 Compact, která měla na zádech plast a do týdne byla odřená jak po přejetí brusným papírem. Zde ale Xperia Z3 kompromisy nepřipouští, i když i sklo se dá poškrábat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design OmniBalance je u smartphonů Sony známý. U Xperie Z3 je ale lehce zakulacen. Plastové výplně boků se transformovaly do plastových rohů, které mají zabránit prasknutí skel v případě pádu telefonu na roh. Plastové rohy jsou ale jinak barevné a nehtovým testem kolegy Kůžela by rozhodně neprošly.

Trošku horší, než u minulých generací, je to s celkovým zpracováním. Telefon je pevný, nikde nic nevrže a nekroutí se, to ano, ale dříve bezchybný OmniBalance design zde rozhodně neomylný není. To, že mezi krycím sklem displeje a kovovým rámečkem je štěrbina natolik široká, že zde v noci prosvítá podsvícení displeje, může být pouze problém novinářského kusu. Taky se zde, i na straně zadní, hodně usazují nečistoty; mezi rámečkem a skly je prostě znatelná vůle. Dovolím si ale tvrdit, že plastové rohy přístroje, které jsou vloženy v jinak kovovém rámu, s ním nejsou zarovnány natolik, aby šlo pouze o vadu jednoho kusu. Navíc mají poměrně odlišnou, tmavší barvu, než kovový rámeček. Podtrženo sečteno, kazí to dojem z jinak perfektně zpracovaného přístroje.

Sony u Xperie Z3 s lehkou změnou rámečku docílilo toho, že skla z obou stran již nejsou o pár setin milimetru zasazena. Důsledkem toho jsou situace, kdy telefon po položení na opravdu hladký povrch neznatelně klouže. Pokud máte např. stůl mírně nakloněn, telefon může lehce skončit na zemi, což vzhledem k jeho konstrukci jistě není žádoucí.

Kulatější, ale Sony kam se podíváš

Oproti předchozím generacím vlajkové lodi se Xperia Z3 trošku změnila. Kovový rámeček po obvodu celého přístroje, který v sobě měl vloženy rovné plastové bočnice, vystřídal zcela zakulacený kovový rámeček s plastovými rohy. Nevýhody jsem již popsal výše, výhodou je rozhodně jistější a méně řezavý úchop v dlani. Čelní strana neskýtá mnoho překvapení. Nejvíce místa zde zabírá 5,2" displej, nad kterým je stříbrné logo Sony a potřebné senzory. Chybět nesmí ani čelní kamerka pro videohovory a co rozhodně potěší, to jsou přítomné stereo reproduktory. Umístěny jsou nad a pod displejem, přičemž druhý jmenovaný ukrývá i hovorový mikrofon, ten první naopak slouží i jako hovorové sluchátko. Další věc, kterou musíme ocenit, je v levém horním rohu umístěná vícebarevná notifikační dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia Z3 má rozměry 146 × 72 × 7,3 mm a váhu 152 gramů. Pocitově se telefon v ruce dobře drží a i když Sony zmenšovalo prostor okolo displeje, rezervy zde stále jsou.

Přesuneme-li se na hrany přístroje, najdeme zde až netradičně velké množství prvků. A jelikož nabízí Xperia Z3 odolnost certifikovanou na stupeň krytí IP65/68, poměrně dost je jich schováno pod plastovými krytkami s gumovým těsněním. Pokud začneme na pravém boku, odshora je zde široká plastová krytka, pod kterou najdeme slot na microSD karty a také slot na nanoSIM. Níže je již standardní zamykací stříbrné tlačítko, pod ním potom dvojkolébka hlasitosti. Že ji Sony umisťuje nikoliv nad, ale pod zamykací tlačítko, to jsme si již zvykli a má to i svůj důvod, přesto bych ocenil, kdyby bylo tlačítko o něco delší, nebo mělo nějak zvýrazněné konce. Zcela vespod najdeme dvoupolohovou spoušť fotoaparátu, za kterou Sony jako jednoho z mála výrobců můžeme ještě pochválit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana Xperie Z3 je skleněná, ostatně je tomu tak už od dob prvního Zetka. To s sebou nese punc luxusu, ale také nutnost telefon neustále čistit.

Levý bok je také bohatý. V horní části se pod krytkou ukrývá microUSB konektor. Jeho umístění na bok není zajisté nejšťastnější, na spodní hraně, která je úplně holá, by mu to určitě slušelo více. Uprostřed levého boku je umístěn dokovací konektor, který umožňuje usazení smartphonů Sony do výrobcem dodávaných doků a kolébek. Vespod si našel místo otvor na poutko, další z prvků, který dnes na smartphonech už prakticky nevídáme. Zbývá popsat už jen horní hranu, kde je nalevo umístěn 3,5mm Jack konektor pro připojení sluchátek. Ten jako jediný konektor na těle telefonu není schovaný pod žádnou krytkou. Vedle sluchátkového konektoru nesmíme zapomenout na sekundární, odrušovací mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k odolnosti jsou všechny konektory (mimo sluchátkový Jack) ukryty pod krytkami s gumovým těsněním. Dokovací konektor však žádné krytí nepotřebuje.

Skleněná zadní strana ukrývá trojici nápisů. Vespod se jedná o šedivý nápis XPERIA, uprostřed stříbrný nápis SONY a v horní polovině ještě nevýraznou šedivou značku indikující místo, kde je umístěna NFC anténa. V levém horním rohu potom najdeme v stříbrném okruží umístěnou čočku 20,7 Mpx fotoaparátu s nenápadným popiskem a v těsné blízkosti také LED diodu sloužící jako blesk nebo svítilna. Pod kapotou Xperie Z3 najdeme baterii o kapacitě 3100 mAh, ale vzhledem ke konstrukci telefonu se k ní nedostanete, a tak budeme prostě muset věřit hodnotě, kterou udává výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xperia Z3 nabídne velmi kvalitní stereo reproduktory. Na HTC One (M8) sice nemají, ale k bitvě o pomyslný trůn už japonskému Sony moc nechybí.

Jak již bylo zmíněno výše, odolnost Xperie Z3 je certifikována na stupeň krytí IP65/68. Jak tuto certifikaci vysvětluje výrobce? Cituji: „Zařízení Xperia Z3 nabízí krytí třídy IP65 a IP68, takže je chráněno proti vniknutí prachu a je vodotěsné. Za předpokladu správného uzavření všech portů a krytů je telefon prachotěsný, chráněný proti postříkání vodou s nízkým tlakem ze všech možných směrů (třída krytí IP65) a/nebo jej lze až na 30 minut ponořit do sladké vody do hloubky 1,5 m (třída krytí IP68).“ Každopádně, vzhledem k hardwarové spoušti fotoaparátu se nemusíte s telefonem bát nafotit nebo natočit nějaký ten podvodní záběr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S certifikovanou odolností stupně krytí IP65/68 si Xperia Z3 ráda zaplave. ALe pouze ve sladké vodě.

Témata článku: Sony, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3+, Mobilní snímač, Exaktní údaj, Sympatický telefon, Dostatečná rezerva, Odrušovací mikrofon, Hardwarový parametr, Exmor RS snímač, Sluchátkový výstup, Skvělá práce, Běžné nasazení, Hladký povrch,