Souboj hlasových asistentů. Apple Siri i Google Assistant si vedou skvěle, ale vítěz je přece jen jasný

Siri sice byla první hlasová asistentka v mobilu, ale od té doby ji konkurence dohnala a v mnoha ohledech předehnala. Web In Depth Tech Reviews ji postavil proti druhé generaci Google Assistanta, který běží na Pixelu 4 a většinu požadavků odbavuje přímo v mobilu bez nutnosti kontaktovat vzdálené servery. Hlavním trumfem má být rychlost, ale Google přidává i nové možnosti. Čekáte jasného vítěze? Ani Apple však s vývojem nezahálí…

Oba asistenti čelí stejné sérii povelů a časy 2:35 vs. 3:26 vypadají na jasné vítězství Googlu. Určitě se ale na video podívejte, ať máte představu, kde Apple ztrácí. Kupodivu to není v rychlosti reakcí, která je plně srovnatelná. Problém je spíše v tom, že si iPhone neumí poradit s některými požadavky.

Nastavení budíku je rutina. Připomínka, nákupní seznam, ovládání světel a nastavení telefonu také. Dokonce i vyhledání fotek z Londýna proběhne dobře, ale doplňkový požadavek „ty, na kterých jsou autobusy“ už iPhone nezvládl a začal vyhledávat na internetu. Kostrbatější bylo i následné sdílení vybrané fotky a doplnění textu v konverzaci na WhatsApp.

Počasí je pro obě umělé inteligence samozřejmost, obě zvládají také doplňkový dotaz „a co o víkendu?“ Problém je znovu až se sdílením – Google odešle screenshot celé obrazovky s kompletními informacemi, Siri pouze začne vytvářet zprávu, ta je ale bez obsahu, text je nutné namluvit.

Ano, Siri tedy ztrácí a Apple by měl zapracovat zejména na kontextu a provázání aplikací. S jinou sadou úkolů mohl test dopadnout jinak, ale uživatel nehraje na kdyby. Siri neprohrává na všech frontách, všimněte si přirozenějších, lidštějších reakcí – například tam, kde Google nereaguje na pokyn ke zvýšení jasu, pouze zobrazí posuvník na maximu, Siri odpoví, že už jste na maximu. Drobnost, ale příjemná.

Video od In Depth Tech Reviews:

A ještě jeden zásadní rozdíl. Zatímco s displejem Pixelu se prst potkal pouze čtyřikrát (spuštění Assistanta, volba fotky a dvakrát odeslání zpráv), Siri bylo nutné pětkrát aktivovat tlačítky, plus 26 dotyků displeje před každou sérií otázek a při manuálním dohánění úkonů, které Assistant zvládl automaticky.

Diskuze (28) Další článek: První rendery Samsungu Galaxy A51: foťáky se zarovnají do tvaru písmene L

Témata článku: Apple, Google, , , , , Asistent, Fotka, Asisten, Posuvník, Google Assistant, Provázání, Londýn, Google Assistanta, Internet