Spekulace: Samsung zvažuje odkoupení AMD

Na internetu se dnes ráno objevila zajímavá informace. Podle korejského zdroje Samsung zvažuje případné odkoupení společnosti AMD. Ta se angažuje v polovodičovém průmyslu, vyrábí zejména procesory a grafické čipy. Stejně je na tom i polovodičová divize Samsungu, ovšem získání AMD by výrazně podpořilo nabídku produktů a také zvedlo prestiž. AMD má totiž dlouhodobé vztahy s výrobci počítačů a notebooků a je v průmyslu známým hráčem, který konkuruje Intelu.

Pokud se zprávy potvrdí a Samsung skutečně odkoupí AMD, dostane se Samsung na úroveň Intelu a Qualcommu, zvýší se portfolio nabízených produktů, takže Samsung bude moci nabídnout pro mobilní zařízení, tablety a počítače téměř vše od procesorů začínaje až po RAM, disky, paměti a grafické čipy konče. V neposlední řadě je na pořadu dne i patentový spor s Nvidií, ohledně možného využití jejich grafických technologií bez zaplaceného licencování. Procesory od AMD využívají technologie grafického zpracování od ATI, který je hlavním konkurentem nVidie v oblasti počítačů, a který je na trhu déle, než současný leader trhu - Nvidia. Případné získané patenty by tak Samsungu mohly zajistit významnou výhodu v rámci probíhajícího soudního sporu.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung a AMD. V současné době oddělené společnosti mohou být brzy stejného vlastníka - Samsung

Případné odkoupení AMD však bude výhodné pro obě společnosti. Předpokládá se, že by Samsung společnost navenek nechal fungovat jako doposud, AMD by pak mohla těžit s toho, že Samsung zainvestuje nemalé prostředky do inovací a vývoje nových grafických technologií. Případné propojení Samsungu a AMD by tak mohlo být zajímavé zejména v oblasti mobilních zařízení, protože Samsung má ještě letos představit a uvést na trh vlastní grafický čip, který bude součástí vlastních procesorů Exynos. Ty doposud používají grafické adaptéry Mali od ARM.

Zdroj: Android Headlines

Diskuze (16) Další článek: Vodafone zpomalil odliv zákazníků, vloni přišel o 39 tisíc

Témata článku: Samsung, , , , Nabízený produkt, Samsun, Odkoupení, Zajímavá informace, Špek, Možné využití, Android Headlines, Sam