Spider SA: GPRS závratnou rychlostí!

Nestává se často, aby americká společnost přišla s dobrým produktem pro GSM sítě. Texaská firma Enfora nabízí jeden z nejlepších GPRS modemů současnosti. Líbilo by se vám GPRS 4 + 4 a 80 kbit/s download?

Tak trochu jiný pavouk

Spider SA je dualbandový GPRS modem s podporou GPRS class 12 určený zejména pro průmyslové instalace (v nejbližších měsících se připravuje také triband). Maximální přenosová rychlost, které dovoluje dosáhnout je 4 + 1 respektive 1 + 4 timesloty. Zatímco první případ je poměrně běžný a v síti T-Mobile se opravdu přenosová rychlost přehoupne přes magických 80 kbps, situace, kdy by byly použity 4 timesloty pro upload, se nám nepodařilo u žádného operátora docílit. Je ale pravděpodobné, že naši operátoři variantu 1 + 4 prostě globálně nepodporují (tj. ji podporují pouze na některých BTS), neboť existuje jen velmi málo zařízení, které by takovouto konfiguraci timeslotů u GPRS nabízely.

Po designové stránce asi Spider svým telefonním kolegům konkurovat nemůže, nicméně na GPRS modem má vcelku ucházející vzhled i rozměry (56 × 100 × 38 mm), který podtrhují dvě LED – červená indikující napájení modemu a zelená indikující přihlášení k síti (pokud bliká, tak se modem teprve přihlašuje nebo hledá síť). Popravdě řečeno, GPRS modem pro průmyslové instalace by si možná zasloužil ještě nějakou řadu diod, podle které by uživatel poznal intenzitu signálu.

Pokud bychom se měli zaměřit nejprve na Spider SA, jakožto modem pro běžné uživatele, pak by tento modem obstál možná lépe než leckterý jeho telefonní konkurent, alespoň co se instalace týče. Když rozbalíte krabici s modemem, naleznete externí anténu s magnetickým spodkem, napájecí trafo, samotný modem, RS-232 kabel a CD s utilitami. Škoda jen, že modem nedisponuje také USB rozhraním, které by běžný uživatel ocenil asi více, ale je třeba brát ohled na to, že americký výrobce příliš nepočítal s tím, že by v nějaké zemi mohly GPRS modemy najít využití i u běžných uživatelů. Nicméně český dodavatel si tento nedostatek uvědomil a během pár týdnů se chystá uvést na trh také verzi s USB konektorem.

Samotná instalace modemu je až překvapivě jednoduchá. Jediné, co musíte udělat, je přidat do seznamu modemů standardní 33600 bps modem (s ovladačem od Microsoftu) a zakázat hardwarové řízení toku (v zásadě jej ale můžete nechat i zapnuté). Poté (a po vložení SIM karty, připojení antény a zdroje k modemu) již můžete začít okamžitě surfovat po Internetu (tedy za předpokladu, že již máte nastaveny parametry TCP/IP spojení pro vašeho operátora). Žádné vlastní ovladače, žádné konflikty zařízení, žádná automatická detekce, prostě jen pár minut klikání, které vám může usnadnit návod, který naleznete na přiloženém CD ve formátu PDF.

Spider SA je však původně určen pro průmyslové instalace, a tak nabízí další funkce, které běžný uživatel asi těžko upotřebí. Modem ovládá také hlasový provoz, pro který má i vývod ve formě konektoru, CSD, faxové přenosy, odesílání a příjem SMS a podporuje PUSH (push technology neboli navázání spojení na žádost sítě). Pro komunikaci s externími moduly je pak vybaven systémovým konektorem s 5 programovatelnými I/O pozicemi. Kromě toho disponuje také OTA (Over The Air) API rozhraním, které je přístupné i při GPRS spojení.

Samotný modem umožňuje odeslání vlastní IP adresy, kterou získá po připojení k GPRS, na předem stanovené IP adresy, na které pak pravidelně může hlásit svůj stav, včetně stavu na I/O portech, což je vhodné pro telemetrii kritických aplikací. Navíc je možné veškeré nastavení modemu (z předem dané IP adresy, na vybraném IP portu a po zadání hesla) měnit, a to včetně restartu modemu či komunikace s I/O porty. To je vhodné zejména pro telemetrii a využití v alarmech.

Pro tvrdší zacházení

Spider SA je připraven plnit hlavně své průmyslové úkoly, ke kterým ho jeho výrobce také vybavil vestavěným TCP/IP a UDP protokolem a hlavně náležitě masivním kovovým obalem. Pád na zem (klidně i opakovaný a z větší výšky) by na modemu neměl být příliš znát. Jedinou zranitelnou částí je v podstatě jen konektor pro anténu. Také teplotní podmínky, ve kterých je modem schopen pracovat, jsou poměrně přijatelné (od -20°C do 60°C). Pro ty, kteří mají své průmyslové instalace umístěny v odlehlých místech se špatným pokrytím, Spider SA slibuje GPRS přenosy již od úrovně signálu -108 dBm (hranice -92 dBm se považuje za mezní pro hovor, přičemž čím nižší číslo je, tím horší je úroveň signálu), při které lze přirozeně počítat pouze s CS-1 (to jsme bohužel ale neměli kde otestovat).

Úroveň, od které je modem schopen navázat spolehlivé GPRS spojení ale také přirozeně záleží také na anténě. Tu je dobré volit podle konkrétní frekvence BTS, kde bude modem instalován (tedy 900 nebo 1800 MHz). Také rozsah napájení, které je modem schopen akceptovat (kromě toho z přiloženého zdroje do 230 V/50 Hz) je pestré - od 5 do 30 V stejnosměrných. Jako třešničku na dortu pak tomuto kousku konstruktéři přidali drážky, do kterých je možné zasunout destičku (součást dodávky), která se přišroubuje třeba na stěnu ISO kontejneru apod.

S pavoukem v síti

Nyní se dostáváme k tomu, co možná většinu z vás zajímá nejvíce – jak si Spider SA stojí v praxi. Modem jsme záměrně testovali v síti T-Mobile, která jako jediná podporuje také kódovací schémata CS-3 a CS-4. Měli jsme k dispozici dvě různé antény, které však poskytly poměrně srovnatelný výsledek. Průměrná rychlost downloadu, které Spider SA dosahuje, je nepatrně vyšší než 48 kbps (tedy vyšší než 6 kB/s).  Maximální dosahovaná rychlost je rovna přesně rychlosti, kterou nabízejí čtyři timesloty s kódováním CS-4 – tedy 85,6 kbps.

Rychlost nad 70 kbps si však modem dokáže udržet vždy jen na pár minut, což vede k onomu relativně nízkému průměrnému výsledku (ten samozřejmě ovlivňují i změny zátěže v síti) . Na druhou stranu se však jedná o nejvyšší průměrnou přenosovou rychlost, které se nám s T-Mobilem na dané BTS podařilo dosáhnout (druhý nejrychlejší je Samsung V200 s průměrnou rychlostí 5,5 kB/s). Všechny výsledky je však třeba brát s určitou rezervou, neboť se v žádném případě nejedná o „seriózní“ a směrodatné měření, které by bylo provedeno dle zásad elektrického měření.

To, čím se ale Spider SA může opravdu pochlubit, je obrovská stabilita spojení, které může konkurovat jen málokterý telefon. I když se občas stane, že třeba z důvodu zatížení sítě není k dispozici žádný timeslot, tak modem vždy vyčká dokud se nějaký timeslot neuvolní (ono by to tak podle normy mělo být sice vždy, ale realita je trochu jiná).

Podtrženo a sečteno

Spider SA je určitě zajímavý kousek, u kterého překvapí zejména jeho rychlost, rozměry a stabilita připojení. I přes některé dílčí nedostatky se jedná o velice dobře vybavený GPRS modem, a to jak pro průmyslové využití, tak pro využití domácí. Co tuzemského uživatele asi zamrzí je ona podpora 4 + 4 (nejvýše 5 timeslotů najednou), kterou bohužel nebude moci alespoň prozatím plně využít (na upload prostě počítejte s 1 - 2 timesloty). Cena tohoto modemu činí u jeho výhradního dovozce, společnosti Tencom, necelých 7000 Kč včetně DPH.

Diskuze (35) Další článek: Nejlepší mobil 2003: kdopak vyhrál?

Témata článku: , Samsung V200, Kovový obal, Průmyslové využití, GPRS, Spider, Automatická detekce, Rychlost