Stanford University vyvinula průhlednou baterii

Průhledný mobil už není utopií, vědci z univerzity ve Stamfordu vyvinuli průhlednou baterii. Jak funguje? Jak vypadá? Podívejte se na video.

Kolikrát už jsme viděli představy designérů o kompletně průhledném mobilu? Některé částečně průhledné telefony (LG Crystal, Sony Ericsson Xperia Pureness) to dokonce dotáhly až do výroby. Doba celo-průhledného mobilu se blíží, výzkumný tým univerzity Stanford představil první funkční průhlednou baterii pro mobilní telefony.

Pokud je něco menší, než padesát mikronů, lidské oko to nevidí. Rozlišovací schopnost oka začíná mezi 50 – 100 mikrony. Elektrody této baterie mají šířku 35 mikronů, jsou umístěny v řadách a sloupcích vedle sebe s malou mezerou. Celé to připomíná síť, kterou prochází světlo. Celkově se baterie pak jeví jako průhledná.

Jako materiál pro vytvoření této „sítě“ nemohl být použitý běžný hliníkový nebo měděný drát, nakonec byl vybrán polydimethylsiloxane (PDMS), který je levný, používá se v plastické chirurgii nebo při výrobě kontaktních čoček. Je ale nevodivý, takže do něj byly přidány velmi drobné částečky kovu, a následně odpařením v silikonové formě vznikla ona tenká vodivá vrstva ve tvaru sítě.  

Klepněte pro větší obrázek

Jako elektrolyt byl vyvinutý speciální průhledný gel, který je umístěn mezi elektrodami. Čím více vrstev se na sebe umístí, tím bude mít baterie větší kapacitu. Je ale nutné dodržet při umísťování extrémní přesnost, aby se mikronové elektrody ve všech vrstvách navzájem přesně kryly.

Průhlednost prototypu s jedním takovým článkem je 62 %, při umístění tří článků na sebe je to 60 %. Baterie má také výhodu v tom, že je pružná, a překvapivě náklady na její vyrobení nejsou o nic větší, než náklady běžných současných baterií.

Jediné současné omezení je, že kapacita baterie stejné velikosti, ve srovnání s Li-Ion baterií, je zhruba poloviční, a to rozhodně není ten směr, kterým se s dnešními rozežranými smartphony chceme vydat. Výzkum však bude pokračovat, a dá se očekávat, že kapacita určitě poroste. Zdá se, že průhledný a úsporný „hloupý“ telefon není žádnou utopií.

Zdroj: news.stanford.edu

Diskuze (27) Další článek: SE Xperia Duo: bestiální dual-core procesor a monstrózní baterie

Témata článku: , Sony Ericsson Xperia Pureness, University, LG Crystal, Stanford, Stanford University, STAN