Strategy War: česká válečná strategie

Pokud jste si mysleli, že kvalitní javovou hru umí jen zahraniční výrobci, dnes vás vyvedeme z omylu. Česká vývojářská skupina Redboss developers připravila válečnou strategii, která je pochopitelně v rodném jazyce.

Opravdu česky

Tato hra vás mile překvapí svým českým prostředím. Většina javových her je totiž pouze anglicky. Pokud se už někteří výrobci snažili alespoň o českou lokalizaci, pak je ve většině případů jen „ceska“, tedy bez háčků a čárek. Strategy War jakožto hra z domácího prostředí neopomíná ani to, co dělá český jazyk krásným – diakritiku. Právem tedy náleží této hře velké plus.

Jako by jim z oka vypadla

Pokud jste již někdy hráli některou z mnoha real-time strategií na plnohodnotném počítači, nepřekvapí vás na způsobu hraní zhola nic. Tato hra nabízí téměř stejné možnosti jako jiné plnohodnotné hry tohoto typu. Můžete tedy stavět, vyrábět, válčit, těžit či jen tak se projíždět a v mysli kout nějaké pikle na vaše nepřátele. Vaším úkolem je najít a dobýt nepřátelskou základnu. Na to, abyste nad nepřáteli zvítězili, musíte ve většině případů vybudovat svůj vlastní tábor a jednotku. To vše na displeji vašeho mobilního telefonu.

  

Nalezl jsem nápadnou podobnost této hry i v jedné hře nazvané „Warefare incorporated“ určené pro platformu Palm OS, kterou jsem na kolegovým Tungstenu s oblibou hrál. Bohužel asi právě proto budu mít k dnes recenzované hře mnoho připomínek, ale to až později.

Hezky od začátku

Jelikož je toho hodně, co zde musím zmínit, pojďme se podívat na danou hru hezky od začátku. Po spuštění vás uvítá nejprve obrazovka s informacemi o výrobci, poté povedený obrázek s logem hry. V okamžiku jste potom přesměrováni do hlavní nabídky. Toto menu opět obsahuje obligátní volby typu O aplikaci, Instrukce (v tomto případě nazvané trochu nelogicky Informace), Konec hry, Nová hra atd.

    

Taky si můžete nastavit, zda váš telefon bude při hraní vydávat zvuky, zda bude vibrovat a jestli váš displej bude při hře podsvícen. Bohužel na N7650 fungovala pouze volba vypnutí či zapnutí zvuku, nemohu však soudit, jestli chyba nebyla na straně hry. Při samotném hraní vyvoláte menu pomocí jedné z kontextových kláves - v tomto případě vám přibudou volby Uložit hru a Ukončit misi.

Jsem začátečník

Strategy war počítá i s úplnými herními začátečníky. Na začátku každé mise se na displeji objeví krátký text, který vás buďto stroze informuje, nebo obsahuje skrytou radu. Hra vás postupně naučí, co máte dělat. První mise je jen na malé rozkoukání, nenaleznete tu žádné nepřátele. Čím hlouběji se ale do hry dostáváte, tím více nepřátel potkáte. Každou další misi jsou zákeřnější než v předchozí, již vám nebude stačit jen prvotní jednotka, budete si muset vybudovat vlastní a silnější.

  

Klávesnice se nezastaví

Ovládání takovéto hry si vyžádalo i více ovládacích prvků. Základem je opět kurzorový kříž, tedy klávesy 2 a 8 pro pohyb nahoru a dolu, klávesy 4 a 6 pro pohyb doleva či doprava. Tímto způsobem pohybujete kurzorem na displeji telefonu. Pokud budete chtít označit budovu či člena vaší jednoty, musíte namířit kurzor na vybraný objekt a potvrdit klávesou 5. Poté se vám nad objektem zobrazí vodorovný sloupec naznačující míru jeho poškození a ve spodní liště na displeji se zobrazí malé ikonky s možnostmi volby pro tento objekt.

V tomto menu se pohybujete klávesami 7 a 9, vybranou akci pak potvrdíte klávesou 1. Chcete-li objekt odznačit, musíte stisknout hvězdičku. Jelikož se pohybujete na nemalém území, přijde vhod i mapa, která se ukrývá pod klávesou 0. V ovládání jsem ale nenašel dosti podstatnou volbu označení více objektů najednou, což považuji u takovéto hry za hrubý nedostatek. Další výtku mám pak k rychlosti pohybu kurzoru. Hraní s ním je po pěti minutách opravdu jen pro silné nátury, je to ale jen můj subjektivní názor.

    

Stavím, válčím, těžím…

Jak jsem již zmiňoval, cílem v každé misi je dobýt základnu vašich nepřátel. Jelikož je ale každá následující mise složitější, musíte si svou armádu vybudovat. Na výrobu tanků ale potřebujete továrnu, na továrnu pak peníze. Ty získáváte těžbou surovin - ve hře jsou to malá žlutá políčka. Pokud máte dostatek peněz, můžete si postavit silo, továrnu na tanky a těžební stroje, střílnu či jednoduchou obrannou zeď.

Postavíte-li výrobnu strojů, máte na výběr ze tří druhů tanků. Po vybudování své jednotky vám nebraní nic v tom, abyste se s chutí pustili do boje s nepřáteli. Nesmíte ale v zápalu boje zapomenout svou základnu bránit, jelikož její zničení nepřáteli znamená konec hry, lépe řečeno prohru.

Chybky se najdou

Strategy War je velmi příjemným obohacením trhu s javovými hrami. Jako každý nováček ale obsahuje určité chyby, které však asi nebudou náročné na vývojářské ošetření v příští verzi. I tak je ale hra velmi dobře hratelná, i když vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Občas i samotný tank tápe, kam že to má vlastně jet.


Ve zkratce

Název hry: Strategy War
Výrobce: Redboss developers
Hodnocení: 85 %
Cena: 60 Kč (www.redboss.cz)

Určeno pro mobilní telefony: Nokia 3100, 3200, 3300, 3510i, 3650, 5100, 6100, 6220, 6310i, 6610, 6800, 7210, 7250(i), 7650, 8910i, N-Gage, Motorola V300

Diskuze (31) Další článek: Tři nové Motoroly: MP3, Bluetooth i Linux

Témata článku: , , Motorola V300, Nokia 3100, Nokia N-Gage, War, Těžební stroj, Vybraný objekt, Str