Stručně a přehledně: Co nového přinese Android 7

Předchozí generace přinesla změny jen málo viditelné, s Androidem N to bude jiné. Bude lépe ovladatelný, úspornější a naučí se nové triky.

Výkon, zabezpečení, jednoduché aktualizace

Androidu N integruje API Vulkan. Díky němu má systém přístup ke grafickému procesoru, což výrazně zvyšuje grafický výkon. Vulkan už na MWC představil Samsung, mají jej Galaxy S7, ovšem teď jej Google integruje přímo do systému, takže bude dostupný pro všechny telefony s Androidem N.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android N v některých benchmarcích překonává Marshmallow až o 600%.

Díky novému JIT kompileru se o polovinu sníží velikost aplikací. Tím pádem je jejich instalace až o 75% rychlejší. Android N také přináší Direct boot, který šifrovanému telefonu umožní při náhlém restartu přistupovat k povoleným funkcím (například budíky, zprávy, hovory). Toho je docíleno šifrováním na úrovni souborů namísto celého úložiště.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Těšme se také na jednodušší aktualizace – jak u operačního systému, tak u aplikací, což při iniciaci čerstvého systému zabírá mnoho času.

Každé zařízení bude mít uložené dva obrazy operačního systému. Pokud vyjde nový update, ten neaktivní se v pozadí aktualizuje, takže se při příštím příštím startu telefonu spustí rovnou aktualizovaný systém.

Google také vylepšil úsporný režim Doze, který se nyní aktivuje nejen při neaktivitě zařízení, ale kdykoliv je zhasnutá obrazovka. Při něm se omezí připojení k síti a synchronizace a spouští se jen po určitých časových intervalech. 

Klepněte pro větší obrázek
Režim Doze je nyní aktivní vždy při vypnuté obrazovce

Vylepšený multi-tasking & multi-window

Další novinkou je tzv. Rychlé přepínání. Nově tak dvojitým poklepáním na tlačítko multitaskingu můžete rychle přepnout na poslední spuštěnou aplikaci . 

Klepněte pro větší obrázek
Google do systému přidal i možnost vymazat všechny otevřené aplikace z nabídky multitasingu. Tuto možnost už do telefonů sami přidávali někteří výrobci, ale v čistém Androidu chyběla.

Známou novinkou je Split view, tedy rozdělení obrazovky na nezávislé poloviny. Oproti iOS však lze rozdělit obrazovku nejen na tabletu, ale i na telefonu. K provedení stačí pouze podržet prst na tlačítku pro multitasking. Chytré televize s Androidem se dočkají i režimu Obraz v obraze, což v praxi znamená, že ať v systému půjdete kamkoliv, v rohu obrazovky stále uvidíte aktuálně přehrávaný film. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Split View a Picture in picture nejsou nijak převratné novinky, ale je dobré, že je Google integroval přímo do systému a nemusí je každý výrobce sám implementovat.

Vylepšené notifikace, emoji a VR

Google zapracoval i na notifikacích. S Androidem N tak můžete nově odpovídat na příchozí zprávy přímo z notifikační lišty. Případně můžete i nastavit, které aplikace se vám budou v notifikačnní liště zobrazovat a které ne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rychlé odpovědi a zakázání upozornění v notifikačním centru

Android N je také první platforma, která podporuje standard Unicode 9 Emoji. Do telefonu tak přibylo 72 nových emoji, které jsou rasově a genderově vyvážené.

Klepněte pro větší obrázek
Do Androidu N přibylo 72 nových emoji

Novou kategorií Androidu N je virtální realita. Telefony s tímto systémem tak budou nativně podporovat tzv. VR mód. Bližší informace jsme sepsali v samostatném článku:

Android N vyjde koncem léta, ovšem už dnes se mohou uživatelé zapojit do veřejného beta programu. K získání beta verze Androidu N je zapotřebí vlastnit kompatibilní zařízení, konkrétně se jedná o Nexus 5X, 6, 6P, 9, Nexus Player, či Pixel C. Do programu se můžete zapojit dokonce i se Sony Xperií Z3.

A jak se bude Android N jmenovat? O tom můžete rozhodnout právě vy!

Klepněte pro větší obrázek
Novinky shrnuté v tomto článku zdaleka nejsou všechny. Během konference zaznělo, že nový systém přináší více než 200. Nejzajímavější z nich najdete na tomto obrázku
Diskuze (16) Další článek: OnePlus 3. Jsou tohle oficiální parametry přímo od mateřské firmy?

Témata článku: Google, , , , , , LG Nexus 5X, LG Nexus 5X 32GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Str, Kompatibilní zařízení, Beta verze, Split View, Rychlé přepínání, Beta programu, Zakázání, Určitý čas, Nový emoji, Boot, Picture in Picture, Časový interval,