Stylový mobil: vybíráme vánoční dárek

Styl, lesk a elegance, to jsou jejich hlavní zbraně. Hledáte právě takový dárek pro své blízké?
Kapitoly článku

Možná si to ještě nepřipouštíte, ale předvánoční horečka se rozjela naplno. Začíná čas nájezdů na obchodní centra a zběsilý výběr vánočních dárků. Někteří z vás se možná i letos rozhodnou obdarovat své blízké mobilním telefonem. Abyste výběr měli jednodušší, připravili jsme přehled přístrojů, které bychom vám jako vánoční dárky doporučili.

Nejdříve se podíváme na kategorii stylových telefonů. Je to kategorie přístrojů, které toho nemusejí moc umět, stačí když dobře vypadají. I nám je jasné, že vzhled je záležitostí silně subjektivní, proto jsme v redakci společnými silami vybrali pět zástupců, které považujeme z aktuálně dostupných telefonů běžně prodávaných značek za nejstylovější, nejelegantnější a seřadili jsme je podle ceny.

Nokia 7900 Prism

Nokia má ve svých řadách hned několik stylovek. Jako tip na vánoční dárek jsme zvolili aktuální novinku 7900 Prism, která je mezi stylovými telefony jako jedna z mála klasické konstrukce. Na první pohled zaujme netradičním ztvárněním – celý povrch telefonu je tvořen pravidelnými rovnoramennými trojúhelníky, které jsou seskupeny do kosočtverců a vytvářejí tak dojem vybroušeného diamantu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nekompromisnímu geometrickému designu se podřizuje tvar klávesnice, provedení čočky fotoaparátu, přisvětlovací diody, reproduktoru a dalších prvků. Ke kvalitnímu zpracování přispívá zadní hliníkový kryt a celokovová ochranná vrstva. Vynikajícím dojmem působí QVGA displej, který je vyroben technologií OLED a zobrazí 16 milionů barev. S touto Nokií si užijete 49 speciálních světelných efektů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

V případě 7900 Prism neplatí, že pod hezkou skořápkou se skrývá jen pár základních funkcí. Bude se vám s ní i dobře pracovat. Uvnitř najdete vylepšené prostředí Series40 páté generace, podporu 3G sítí, rychlé přenosy EDGE, Bluetooth a vestavěnou paměť 1 GB. Fotoaparát s rozlišením 2 Mpx je u Nokie spíše průměrným parametrem. I přes dostatečnou vnitřní paměť se jako nevýhoda může jevit absence slotu pro paměťovou kartu. Na 7900 Prism si ani neposlechnete rádio. Nesmíme ale zapomenout, že hlavní je v této kategorii vzhled a ten Nokia zvládla na jedničku. Výsledek podtrhuje elegantní pouzdro dodávané spolu s přístrojem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mobil je vhodný hlavně pro lidi se zalíbením v moderním designu. Pokud jste spíše konzervativní, máte rád přírodní motivy a jemné vzory, tento model vás neosloví. Jestli vám 7900 padla do oka, můžete vybírat hned ze dvou barevných provedení: Black a Gold. Za originální značkový design se platí, a proto je cena poněkud vyšší: u oficiálních dovozců se pohybuje kolem 12 tisíc korun.

Nokia 7900 Prism:

Tip: Pokud si chcete na Vánoce dopřát ještě více luxusu a jste ochotni si připlatit cca 8 tisíc navíc, sáhněte po elegantní Nokii 8600 Luna. Proti 7900 Prism jí ale schází podpora 3G.

Motorola KRZR K3

Pro ty, kteří synonymum stylovosti mobilů vidí ve véčkové konstrukci, je tu MotoKrzr K3. Vděčná variace na veleúspěšný Razr nezklame. Použitím kovu jako většinového materiálu povrchu je telefon předurčen k reprezentaci. Zadní strana je opatřena speciální protiskluzovou vrstvou SoftTouch. Displej je aktivní QVGA, zobrazí 262 tisíc barev. Malá VGA kamera pod displejem napoví, že telefon je konstruován pro videohovory, a tudíž podporuje 3G sítě. Krzr K3 dokonce jako jediný z dnešní pětky vybraných stylových telefonů umožňuje rychlé přenosy HSDPA. Nechybí ani GPRS a EDGE.

KRZR K3 01.jpg KRZR K3 02.jpg KRZR K3 03.jpg KRZR K3 04.jpg

Fotoaparát nabízí standard 2 Mpx, dioda a automatické ostření chybí. Hudební fanoušky potěší přehrávač, který lze ovládat i při zavřeném telefonu, FM rádio si naopak neposlechnete. Vnitřní paměť poskytne prostor pro 50 MB dat, další data uložíte na paměťovou kartu microSD.

01.jpg 02.jpg 11.jpg 03.jpg

Neduhy, které trápí Motorolu už delší dobu, se projevily i u Krzr K3. Jde hlavně o textový slovník iTap, který má nižší slovní zásobu a zkracuje SMS zprávy. U textovek také nelze trvale zapnout doručenky. Pokud ale nepotřebujete telefon výhradně k psaní zpráv, vzhledem vám MotoKrzr K3 ostudu určitě neudělá. V současné době je k mání za cenu lehce pod 9 tisíc korun.

MotoKRZR K3:

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , , , LG KE970 Shine, LG KU580, Motorola Krzr K3, Motorola Razr, Nokia 7900 Crystal Prism, Nokia 7900 Prism, Samsung D900, Samsung D900i, Samsung E570, Sony Ericsson S500i, Nejlepší funkce, Vánoční dárek, Ochranná vrstva, MOBI, Original design, Styl, Mobil, Dobrý důvod