Suunto Ambit 2: trochu jinak chytré hodinky [test]

Zkusili jsme špičkový model hodinek finské firmy Suunto. GPS, barometr, kompas, teploměr a další čidla ukazují na ultimativní sportovní náčiní.
Kapitoly článku

Naprogramujte si vlastní zobrazení

Na webu vidíte základní provozní údaje, jako je využití paměti hodinek nebo systémová nastavení. Ta můžete spravovat i přímo v hodinkách, ale s klávesnicí a myší před velkým monitorem je to daleko přehlednější a rychlejší. Nastavíte zde jednotky, zámek tlačítek, podsvícení, čas, formáty, kalibrace… a také třeba jazyk. Bohužel, čeština v samotných hodinkách chybí, nicméně ve službě Movescount ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tady nastavíte vše v hodinkách • k jednotlivým sportovním aktivitám lze nastavit osm různých obrazovek s informacemi

Dále si nadefinujete, jaké sportovní aktivity provozujete. Pro každou pak můžete nastavit až osm různých obrazovek, které si můžete na hodinkách přepínat, hustotu a citlivost záznamu GPS s ohledem na kýženou výdrž, požadavek na vyhledání přídavných čidel, automatickou pauzu, automatické měření kola, způsob měření nadmořské výšky a další detaily.

Kouzelné je především nastavení toho, co se má na hodinkách zobrazovat. Kdo jednou nastavoval například Garminy, ten to teprve dokáže ocenit. Žádné zdlouhavé vybírání funkcí tlačítky na hodinkách, všechno hezky přehledně na jednom monitoru, stačí naklikat myší.

Už jen základních informací, které si můžete nechat zobrazit na displeji, je skutečně mnoho. Čas, vzdálenost, tempo, srdeční tep, výška… vše na několik způsobů a kombinací, číslem či grafem. V reálu je však počet informací zobrazitelných na displeji prakticky nekonečný. Movescount totiž obsahuje App Zone, odkud si můžete stahovat do svých hodinek aplikace pro různá zobrazení, a také App Designer, kde si můžete programovat aplikace vlastní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co na displej? Na výběr je toho ze základních informací dost a kdyby to nestačilo, jsou k dispozici aplikace...

Variabilita je neuvěřitelná – od podrobných tréninkových plánů, odhady dokončení na základě aktuálního výkonu, přes virtuální závody až po zábavné hříčky, jako je přepočet spálených kalorií rovnou na čtverečky čokolády.

Základní programování je triviální a probíhá klikáním myší. Vyberete proměnnou a základními matematickými operacemi ji můžete zkombinovat s jinými čísly. Výsledek se bude zobrazovat na displeji. Ovšem když se pustíte do rozšířených úprav, můžete si ve velmi jednoduchém programovacím jazyku napsat aplikaci vlastní. Aplikaci pak můžete zveřejnit a nechat k dispozici ostatním v App Zone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Tvorba vlastní aplikace v jednoduchém App designeru • a pokročilé programování – k tomu si můžete prohlédnout dokumentaci (PDF)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Proměnných k užití je opravdu velmi mnoho...

Uzavřený hodinkový ekosystém

Když už je pak vše nastaveno i naměřeno, připojíte hodinky k počítači a začne synchronizace. Trvá zbytečně dlouho – klonuje se totiž rovnou celá paměť a zabere to přes dvě minuty. Výsledky se hned posílají do cloudu a po otevření stránky Movescount.com se svým účtem uvidíte naměřené hodnoty. Webová aplikace je moderní, v přehledném a jednoduchém designu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Synchronizace s počítačem není záležitost několika sekund, chvíli to trvá

Ve výchozím zobrazení uvidíte souhrnné statistiky, po kliknutí na vybranou aktivitu v kalendáři pak její podrobnosti. K naměřeným hodnotám můžete přiřadit ještě další podrobnosti nebo slovní popis aktivity, nabízí se dokonce přiřazení obrázků z Flickeru či videí z YouTube. Jiné služby nebo vlastní nahrávání fotek k dispozici bohužel nejsou. Samozřejmostí jsou nicméně různorodé grafy a možnost srovnávání aktivit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní stránka • Zaznamenané aktivity v kalendářovém... • ...anebo tabulkovém zobrazení

Webová aplikace má ale i svá omezení. Za to největší považuji chybějící import dat. Pokud nějakou aktivitu zapomenete změřit, můžete si ji zapsat ručně. Ovšem pokud například místo hodinek využijete k záznamu trasy telefon, je vám to k ničemu. Záznam trasy nelze importovat. Omezující je rovněž nemožnost spárovat data z hodinek s jinou službou než je Movescount. Je to sice pochopitelné, ovšem konkurenční Garmin má po připojení k počítači přímý přístup k paměti a pro data si tak dokáže sáhnout například i RunKeeper.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail zaznamenané aktivity • ruční zadání nové aktivity

Nejvíce taková omezená zamrzí v případě, že si měříte své aktivity telefonem s aplikací jako je Endomondo apod. Pro větší komfort investujete do hodinek, ale stávající výkony vám zůstanou odříznuty v jiné službě. Škoda. Ale aplikace Movescount v aktuální podobě je docela nová a stará verze import umožňovala. Nářky fanoušků v diskuzních fórech nejsou ojedinělé, tak je možné, že se import alespoň po jednotlivých aktivitách ve službě objeví.

Export nicméně nechybí. Záznam můžete exportovat do GPX, KML či Excelu.

Sdílet, přátelit se, porovnávat

Movescount je kompletně zdarma. Kromě evidence výkonů nabízí i záznamy tras a tréninkové plány. Trasu vytvoříte z nějaké zaznamenané aktivity nebo i ručně klikáním do mapy. Trasy pak můžete sdílet s ostatními uživateli Movescountu a nebo se naopak nechat inspirovat od ostatních.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr z tras uložených komunitou • tvorba vlastní trasy

Hodinky pak umí o trase provést. Na malém displeji nezobrazují běžnou mapu, ale jen tvar a směr samotné trasy. Je to spíše takový nouzový pomocník, když si nejste jistí, kudy dál. 

Podobné sdílení jako s aplikacemi pro zobrazení nebo s trasami funguje i pro tréninkové programy. Ty jsou založeny na plánování času stráveného tréninkem, nicméně samotné tréninky už pak můžete pouze popsat slovy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr tréninkových plánů • tvorba vlastního tréninkového plánu

A samozřejmě je tu komunita. Můžete hledat přátele, tvořit skupiny, sdílet své aktivity a plánovat události. 

Energie dost i na větší výlety

Jednou ze stěžejních otázek u chytřejších hodinek je výdrž. Ty jsem neměl možnost změřit až do krajních hodnot – bez aktivní GPS totiž hodinky vydrží aktivní údajně měsíc, nicméně po třech týdnech testování tomu nemám důvod nevěřit. Když byly několik dní v klidu, ubylo z měřidla jen pár jednotek procent. Při aktivitě pak záleží na tom, jak nastavíte přesnost záznamu.

Pokud se má zaznamenávat poloha co nejpřesněji a zaznamenávat každou sekundu, uvádí výrobce výdrž až 16 hodin. Přepočtem dle úbytku energie při reálných aktivitách jsem dospěl přibližně ke 12 hodinám, ale i to je velmi slušný výsledek. Zároveň totiž bylo připojeno bezdrátové čidlo pro měření tepové frekvence.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavost: zobrazení na displeji si můžete přepnout na inverzní. Vypadá to zajímavě, ale čitelnost to nezlepší.

Pro turistiku lze nastavit zjišťování polohy v intervalu jedné minuty s logem po 10 sekundách. Pokud zároveň odpojíte bezdrátová čidla, dostanete se až na výdrž 50 hodin záznamu. A tentokrát jsem se této hodnoty na základě měření dvouhodinového výletu dopočítal přesně. Úbytek 4% z akumulátoru znamená, že při rovnoměrném vybíjení by hodinky zmiňovaných 50 hodiny vydržely.

Plné nabití hodinek trvá dvě hodiny. V praxi to ale nejčastěji vypadá tak, že si párkrát do týdne jdete zasportovat a poté připojíte hodinky k počítači kvůli statistikám. Tím se ale zároveň začnou dobíjet, a udržují se průběžně plné energie.

Pro sportovce, kteří na to mají

Nejsou to chytré hodinky takové, jaké byste od tohoto označení v roce 2014 očekávali. Neposkytnou notifikace z telefonu, nemají mikrofon, foťák a barevný displej. Chytré jsou ale pro cílovou skupinu sportovců až dost. Jsou univerzálním nástrojem pro záznam různorodých aktivit, které nebudou vybíjet váš telefon.

Když už jsme u toho telefonu, Movescount má aplikaci pro iOS, kde si můžete prohlížet naměřené statistiky a když zapomenete hodinky, tak i pořizovat záznam aktivity prostřednictvím telefonu. Pro jiné platformy bohužel zatím k dispozici není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testované Suunto Ambit 2 na oficiálním obrázku • Kromě černé se dělají ještě ve stříbrném provedení • odlehčený a levnější model 2S je pak k dispozici ve čtyřech barvách

Na výběr ale máte ze samotných hodinek. Vrcholný Model Ambit 2 se nabízí v námi testované černé, nebo stříbrné barvě a v setu s hrudním pásem aktuálně stojí 12,5 tisíce korun. K dispozici je i luxusnější verze Sapphire, ale také dvě levnější verze 2S (multisportovní) a 2R (určená pro běžce), které jsou o něco menší a lehčí, ovšem mají i menší akumulátor a chybí jim barometrický výškoměr. Kromě této vrcholné sportovní řady pak Suunto nabízí i hodinky pro outdoor nebo se zaměřením na konkrétní sporty. Každopádně nejde o levnou záležitost a vyplatí se jen těm, kteří mají aktivní život, milují statistiky a využívat k měření mobil je pro ně nepohodlné, ať už z hlediska rozměrů, omezených funkcí či vybíjení.

Nejsilnější konkurencí je Garmin, který nabízí univerzální multisportovní hodinky podobných vlastností Fenix 2, případně starší ryze sportovní model 910XT. Pokud jen běháte, má Garmin vhodnější hodinky ze série Forerunner, konkrétně modely 220 a 620, které jsou menší a lehčí. Ty jsou aktuálně v testu a přečtete si zde o nich za týden či dva.

Nabídku a ceny hodinek Suunto můžete v případě zájmu prozkoumat u českého distributora na webu www.suuntocz.cz, odkud jsme měli zapůjčeny hodinky k testu.

Témata článku: , , , , Slušný výsledek, Hod, Aktivní GPS, Libovolné usb, Výchozí zobrazení, Krátké video, Úvodní stránka, Bezdrátová technologie, Barometrický výškoměr, Jin, Connectu, Stará verze, Test, Chytré, Aktivní život, Přesné měření, Plavecký styl, Velký monitor, Skvělá volba, Univerzální použití, Slovní popis,