Symantec AntiVirus 2001 pro Palm OS – prevence je nejlepší způsob ochrany

Denně přichází na svět celá řada virů. Od virů téměř neškodných až po vysoce destruktivní. Podle řady světových odborníků se viry nevyhnou ani kapesním zařízením. Toto tvrzení se také potvrdilo a několik takových virů již spatřilo světlo světa. Pokud chcete být uchráněni před virovými útoky, přečtěte si tento článek a pořiďte si Symantec AntiVirus 2001 pro Palm OS.
Jak již bylo řečeno v úvodu, existuje již několik virů napadajících kapesní zařízení. Velkou roli při výběru cílové platformy pro autora virů hraje mimo jiné stupeň obtížnosti programování takového viru. Zatímco tvorba viru pro systém Palm OS může být poměrně složitá, vytvořit virus pro systém EPOC zvládne i začátečník. Systém EPOC totiž nabízí integrované vývojové prostředí OPL a umožňuje tvorbu spustitelných souborů přímo na kapesním zařízení. Není tudíž potřeba žádných dodatečných aplikací, a vzhledem k tomu, že OPL je velmi podobné jazyku BASIC, ani žádných zvláštních dovedností. To je také příčinou toho, že zatímco pro systém EPOC existuje již pěkná řádka virů, pro Palm OS existují viry zatím jen 3.

Autorem prvního "viru" pro Palm OS je Aaron Ardiri, známý tvůrce aplikací pro Palm OS (autor aplikací jako například Liberty - emulátor Gameboye pro Palm, hry Super Mario Bros pro Palm atd.). Ironií je, že tento první "virus" neměl ani být virem. Přestože Ardiri velmi propaguje boj proti šíření nelegálního softwaru, rozhodl se, že několika svým známým umožní používat Liberty (emulátor Gameboye z jeho dílny) bez řádně zakoupené licence. Za tímto účelem jim naprogramoval crack, který jim to měl umožnit. Ve stejné době však pracoval na aplikaci, která měla odstraňovat nepoužívané databáze (např. databáze obsahující nastavení již neexistující aplikace – tento jev může nastat, pokud autor aplikace nepoužije stejné Creator ID pro aplikaci i její databázi a OS tudíž při odstraňování aplikace tuto databázi neodstraní). Aplikace však obsahovala chybu, díky které došlo po jejím spuštění k odstranění všech databází z paměti Palmu. Ještě větší chybou ale bylo, že Ardiri nedopatřením zkompiloval zdrojové kódy cracku i této aplikace dohromady, a tak vznikl první virus pro Palm OS, po jehož spuštění došlo k odstranění všech nainstalovaných aplikací. Ardiri o ničem nevěděl a vzniklou aplikaci rozeslal svým přátelům s přáním, ať ji už dále nešíří. Toto přání však zůstalo nevyslyšeno a jeden z Ardiriho přátel umístil crack Liberty na warez server, odkud se dále šířil. Takže všichni postižení byli uživatelé nelegálních aplikací. Pokud nepatříte mezi osoby podobného ražení a navíc pravidelně zálohujete obsah svého mobilního miláčka, tohoto viru se bát nemusíte.

Zbývající dva viry napadající počítače Palm se nazývají Phage a Vapor (podle označení Palm.Vapor.A a Palm.Phage.A). První zmiňovaný je virus a druhý je trojský kůň. Jako trojský kůň byl označen také již zmiňovaný crack na aplikaci Liberty.

Společnost Symantec vám snad nemusím představovat. Aplikace z dílny společnosti Symantec jsou proslulé svou stabilitou, kvalitou a vynikající uživatelskou podporou.

Symantec AntiVirus 2001 pro Palm OS (dále jen SAV2001) nabízí velmi příjemné uživatelské rozhraní a snadné ovládání. Veškeré operace se spouštějí z hlavního okna aplikace. SAV2001 nabízí nadstandardní funkce, jako je systém rezidentní ochrany, automatické updatování virových definicí či integrace SAV2001 do ovládacího panelu aplikace Norton Antivirus 2001 (ve verzi Proffessional této aplikace je SAV2001 již její součástí a není třeba jej kupovat).

V horní části okna se nalézá název aplikace. Nápovědu získáte, ukážete-li tužkou na tlačítko (i) v pravém horním rohu okna. Pod názvem aplikace se nachází logo společnosti Symantec a znovu název produktu. Pod druhým názvem produktu naleznete zaškrtávací políčko "Auto-Protect On", sloužící k aktivaci/deaktivaci rezidentní ochrany. V souvislosti s touto funkcí jsem však objevil nepěknou chybu, která se týká uživatelů Palmů se čtečkou SM karet AxxPAC. Tato chyba se projevuje při práci se soubory, zejména při kopírování databáze z/na SM kartu a způsobuje kompletní "zamrznutí" Palmu, které je nutno řešit restartem. Společnost Symantec již byla na tuto chybu upozorněna. Na řádku "Definitions" naleznete datum poslední aktualizace virových definicí a na řádku "Last Scan" se nachází datum a čas poslední kontroly systému. Tu spustíte ukázáním na tlačítko "Scan". Ukážete-li na tlačítko "Threats", zobrazí se výpis virů z virových definicí. Bližší informace o viru získáte, když ukážete na jeho název tužkou. Jestliže ukážete tužkou na tlačítko "Activity Log", zobrazí se výpis z činnosti aplikace (údaje o jednotlivých kontrolách atd.).

Jedná se o velmi kvalitní antivirový program s rezidentní ochranou systému, automatickým updatováním virových definic, integrací se sesterskou aplikací na PC a Norton Antivirus 2001 na PC. Jedná se sice o poněkud dražší aplikaci ($39.95, uživatelé Norton Antivirus 2001 Professional ji vsak získají zdarma jako součást produktu), bezpečnost vašich dat za to však stojí, a jak již bylo řečeno v názvu tohoto článku, prevence je nejlepším způsobem ochrany. SAV2001 vám vřele doporučuji.

Závěrečné hodnocení:
+ rezidentní ochrana
+ automatické updatování virových definicí po Internetu
+ integrace s Norton Antivirus 2001
+ velikost (aplikace po instalaci zabírá 43kB včetně virových definic)
- chyba při kopírování z/na SM kartu (mechanika AxxPAC)
Symantec Antivirus 2001 for Palm OS
shareware - $39.95
Autor: Symantec Corporation
Zdroj: Symantec Corporation
Aplikace po instalaci zabírá 43 kB RAM.
Testováno na Palm IIIx, Palm OS 4.

Váš názor Další článek: Palm chystá na konec srpna Palm m125

Témata článku: Palm, , Liberty, Pře, , Nejlepší způsob, Prevence, Palm OS, Pěkná řádka, Ant, ANT +, Pro +, Symantec, Super Mario Bros., Způsob