Symbian: finální verze nového FExploreru

Hlavní roli hrají tři nové a jeden staronový mobilní telefon se Symbianem Series 60. V minulém týdnu vydala Nokia aktualizaci svého PC Suite. Nezapomeneme ani na tradiční přehled softwarových novinek. Dnes s jednou velice povedenou hrou z dílny českých vývojářů.

Nokia představila N-Series

Komunita kolem operačního systému Symbian Series 60 se v uplynulém týdnu dočkala doslova žní. Příčinou není nic jiného než nové mobilní telefony od Nokie posouvající Series 60 až na samý vrchol funkčnosti. Všechna tři zařízení byla označena jako N-Series, aby se luxusní modely lépe odlišily od ostatních Nokií. Nové značení však není jedinou novinkou, které si Nokia přichystala. V modelech najdete i pevný disk, podporu Wi-Fi, špičkovou optiku od společnosti Carl Zeiss u dvoumegapixelového fotoaparátu nebo podporu většiny v současnosti populárních funkcí.

Přečtěte si podrobnosti o jednotlivých modelech:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N91

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N90

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70

Který z nich je právě vaším favoritem?

Nokia 6681 v redakci

Všichni uživatelé, kteří čekají na Nokii 6681, se dočkali. Menší bratříček tolik propagovaného modelu 6680 se dostal nejen na prodejní pulty. Jeden testovací kousek dorazil i do redakce. V průběhu týdne jste si mohli přečíst první zkušenosti s používáním v deníčku a právě je aktuální i očekávaná megarecenze.

Nokia 6681

Nokia a Symbian stále nejlepší

A do třetice ještě jednou Nokia. Podle pravidelného průzkumu společnosti Canalys chytré mobilní telefony pomalu přebírají štafetový kolík po kapesních počítačích. O tom hovoří i meziroční nárůst prodeje smartphonů o 82 %. Za zmínku jistě i stojí i meziroční nárůst prodeje zařízení s operačním systémem Symbian o 175 %. Podrobnosti k této zprávě najdete zde.

Opravujeme

Minulý týden vydala Nokia opravenou verzi balíčku pro správu mobilního telefonu Nokia PC Suite. Podle oficiálních informací nejsou přidány žádné nové funkce. Oprava řeší problém, který se měl vyskytovat při synchronizaci telefonu s Outlookem. Redakční testování však žádné problémy neodhalilo. I přesto doporučujeme novou verzi stáhnout a nainstalovat.

Informace o programu PC Suite včetně možnosti stažení instalačního balíčku najdete zde.

Vývojáři pozor!

Na světových serverech zaměřených na Symbian se objevila zpráva o novém blogu určeném pro vývojáře mobilních aplikací. Sám autor tohoto internetového deníčku o svém díle hovoří jako o „A tutorial on Symbian C++ programming from a professional instructor, written as a blog“. S železnou pravidelností se v deníčku téměř každý den objevují nové příspěvky, nad nimiž je možné s autorem diskutovat. Pokud pro vás není angličtina překážkou a chcete se hlouběji ponořit do světa mobilního programování, pokračujte zde.

PicoBlogger 2 (2005)

A u mobilních internetových deníčků ještě chvíli zůstaneme. Jistě si ještě vzpomínáte na aplikaci Nokia Lifeblog. Od té doby se čas od času objeví podobný program. Ve většině případů však jde o placené produkty a příznivce si proto získávají jen málo a velmi obtížně. Výhodou PicoBloggeru je především to, že je zdarma. Všechny možnosti jsou spojeny s internetovým serverem Picostation.com. Obrázky včetně popisků jsou místo klasické počítačové aplikace přenášeny přímo na zmiňovaný web. Zde je pak můžete sdílet s přáteli, přidávat komentáře a diskutovat nad jednotlivými záznamy stejně jako v klasicky psaném blogu.


Hlavní menu • odeslané soubory • dialog po pořízení snímku • webová verze deníčku

Autor: Picostation
Download
Cena: zdarma

FExplorer 1.13

Po dlouhých měsících čekání, testování a opravování byla konečně uvolněna nová verze souborového manažeru FExplorer. Oproti předchozí betaverzi nenabízí mnoho novinek. Z aktualizací stojí za zmínku zlepšená možnost kopírování několika souborů najednou, pravidelné číslování zachycených obrazovek nebo opravené posílání souborů na N-Gage QD. Používání už také není, na rozdíl od všech betaverzí, časově omezeno.


Hlavní obrazovka •  seznam procesů •  lokální menu •  nová ikona

Autor: Dominique HUGO
Download
Cena: zdarma

QuickIM 1.0

Vedle ICQ je u nás druhým nejpoužívanějším instantním messengerem MSN od společnosti Microsoft. Mnoho klientů pro komunikaci pomocí MSN však neexistuje. Jedním z mála je QuickIM. Jeho výhodou je jazyk, ve kterém byl programován: Java. Není proto problém s ním pracovat na smartphonech, ani na klasických telefonech. Je však vybaven jen základními funkcemi. O možnosti, jako je nastavení statusu nebo udržování připojení ale nepřijdete.

Nevýhodou je i cena, která se i přes poměrnou jednoduchost aplikace, dostala přes pět set korun. I zde je ale jednoduchost trochu zavádějící pojem, protože se v minulosti stal QuickIM držitelem už několika ocenění. Pokud chcete program pro komunikaci prostřednictvím MSN zdarma, sáhněte třeba po Agile Messengeru.

 
Hlavní menu • nastavení • možnosti práce s kontaktem • výběr statusu

Autor: Hermes Technologies
Download (testovací verze)
Cena: 19,99 $

Atomix

Spousta českých vývojářů softwaru je celosvětově uznávaná. Výborné hry pro Symbian Series 60 jsme se zatím asi ještě nedočkali. Prvním takovým produktem by mohl být Atomix. Kromě akce se navíc při hraní můžete i něčemu přiučit. Úkolem je totiž skládání chemických prvků podle jejich strukturních vzorců. A že hra není nikterak jednoduchá vás přesvědčí hned první nejjednodušší kolo. Každá úroveň je také omezena časovým limitem, do něhož by měl být prvek složen. Jako slušivý kosmetický doplněk pak hodnotím hudební podbarvení i zvukovou odezvu jednotlivých akcí. Hru doporučuji přinejmenším vyzkoušet, protože cena pětasedmdesát korun je za podobný software opravdové minimum. Další podrobnější informace najdete na serveru Series60.cz.

 
Splash screen • hlavní menu • výběr kola • hrací plocha

Autor: 1st EasySoft
Download (testovací verze)
Cena: 75 Kč (koupit)

Diskuze (6) Další článek: Oskar: ceny telefonů v květnu

Témata článku: , , , Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Fin, Dlouhý měsíc, Kosmetický doplněk, Verze, F +, Nov, Webová verze, Nová ikona, Finální verze