Symbian Series 60: jak lépe organizovat čas

Chcete-li mít svůj časový plán stále pod kontrolou, ale organizér ve vašem Symbianovém mobilu vám nevyhovuje, zkuste některý z prověřených programů. Uvidíte, že to jde i lépe a rychleji.
Jistě mi dáte za pravdu, že platforma Symbian Series 60 je sice velice kvalitní a rozšířená, ale co se správy času týče, má oproti ostatním sériím velké nedostatky. I předchozí Series 40 měla podle mne lépe propracovanější a hlavně mnohem více použitelného správce času. Kromě kalendáře, do kterého jste si mohli uložit prakticky jakoukoliv událost většinou nechyběly stopky, časovač, poznámky nebo úkoly. Převážnou většinu těchto nástrojů sice na Series 60 najdete také, ale rozhodně ne v takové kvalitě, jako dříve.

Na druhou stranu obrovskou výhodou telefonů se Symbianem je možnost instalace vlastních doplňujících aplikací. Stačí si tedy sehnat nějaký kvalitní program a místo nepohodlného a hlavně docela pomalého kalendáře můžete mít rázem kalendář, s nímž je vše bezproblémové a hlavně rychlé.

PowerNotes

Jedním takovým programem je právě tento produkt společnosti Symbianware. Nejenže s ním můžete ukládat kromě klasických psaných poznámek i hlasové záznamy, ale především možnost nadefinovat klávesové zkratky pro jednotlivé úkony je velice efektivní.

Než začnete aplikaci používat, měli byste navštívit základní nastavení. Zde můžete přiřadit jednotlivým službám klávesové zkratky, vyberete kvalitu hlasového záznamu a také výchozí disk, na který budou hlasové záznamy ukládány. Toť vše z nastavení a nyní už můžete začít naplno využívat nového kalendáře.

 
Nastavení • definice klávesových zkratek

V základním zobrazení je PowerNotes velice podobný klasickému kalendáři. Podtržené je dnešní datum a tučně jsou pak zvýrazněny dny obsahující hlasové nebo textové poznámky. Každé poznámce lze přiřadit priorita a také opakovanost. Podle toho, jak jsou poznámky důležité nebo čeho se týkají je můžete dělit do kategorií. Dle příslušné kategorie hned víte, čeho se záznam týká a jak s ním naložit.

 
Kalendář se zvýrazněnými poznámkami • nahrávání hlasového záznamu • seznam poznámek • kategorie

Mluvil jsem o rychlosti a efektivnosti. Toho lze dosáhnout právě zmiňovanými klávesovými zkratkami. Pokud jdete po ulici a najednou vás něco napadne, nemusíte zdlouhavě listovat v menu, než se dostanete do kalendáře. Stačí jen stisknout nadefinované tlačítko a během dvou sekund už píšete poznámku. A pokud vám psaní nevyhovuje nebo prostě není čas, stiskněte jiné tlačítko a do dvou sekund už PowerNotes nahrává hlasový záznam. Pak už jen stačí přiřadit datum a čas upozornění a ve stanovený okamžik se kalendář ozve.

 
Zvukové upozornění • přehrávání hlasové poznámky

Autor: SymbianWare (stránka programu)
Download
Cena: 12.95 €

AquaCalendar

O této nadstavbě klasického kalendáře už jsme se zmiňovali. Vývoj však stále postupuje dopředu a tak je k dispozici několik dalších vylepšení. PowerNotes je vyzdvihovaný především díky svojí rychlosti. To samé však u AquaCalendaru říci nelze. Je sice trochu pomalejší, vše je však kompenzováno množstvím funkcí a hlavně přehledností. Dalo by se říci, že je to takový all-in-one správce času a úkolů.

Díky opravdu podrobnému nastavení si lze kalendář dokonale přizpůsobit k obrazu svému. Kromě nastavení výchozího zobrazení nebo synchronizace zde najdete i možnost zvolit si vlastní barvu pozadí, textu, průhlednost, začátek dne, zobrazovací interval, typ a velikost použitého fontu nebo klávesové zkratky pro snadnější obsluhu.

 
Podrobný denní přehled • souhrn dne • podrobný týdenní přehled • souhrn týdne 

Je přímo provázaný s databází telefonu, takže všechny úkoly, SMS zprávy nebo záznamy, které najdete v klasickém kalendáři, najdete i v AquaCalendaru. K dispozici máte hned několik možností zobrazení. Kromě přehledu aktuálního dne, týdne a měsíce také souhrnné zobrazení ala Microsoftí Outlook Dnes.

 
Editace poznámky • měsíční přehled • typy záznamů • kategorie

Celkem je možné přidat až šest různých druhů poznámek od klasického záznamu přes narozeniny nebo výročí až po telefonní hovor. Všechny uložené poznámky lze pro větší přehlednost třídit do kategorií podle obsahu.

 
Poznámky a úkoly • přijaté SMS zprávy

Autor: PocketTorch
Download
Cena: 19.95 $

Active Desk

Je kompromisem mezi předcházejícími dvěma aplikacemi. Není nikterak pomalý, ale svojí rychlostí také neoslní. Nabízí z jednoho místa přístup do nejpoužívanějších složek mobilního telefonu. Když jsem program dostal do ruky, přišlo mi, že více než na funkčnost se autoři soustředili na vzhled. Ke každé záložce si lze nastavit vlastní obrázek na pozadí. Podle mého názoru jsou to však právě obrázky, které práci s produktem jen znesnadňují a zpomalují.

Prvotní nastavení není nijak složitou záležitostí. Zvolíte jen, zda má být aplikace spouštěna při startu telefonu, hlasitost zvuků, startovací zobrazení a případné akce pro jednotlivé funkční klávesy. Nic více není třeba.

 
Seznam záložek • kalendář • úkoly

Stejně jako AquaCalendar i Active Desk spolupracuje s vnitřní pamětí telefonu, takže celkem ve čtyřech složkách najdete postupně přístup ke kalendáři, úkolům, textovým i multimediálním zprávám a seznamu oblíbených odkazů. Samozřejmě je možné přidávat nové položky. V tomto případě nejsou funkce oproti klasickému prostředí telefonu nijak nadstandardní. Z menu aplikace můžete rovněž vytvářet nové zprávy, nastavit vlastní logo operátora nebo upravit seznam aplikací spouštěných při startu.

 
Přehled zpráv • oblíbené položky

Autor: Cibenix (stránka programu)
Download
Cena: 24.95 $

Diskuze (11) Další článek: Symbian Series 60: nová verze prohlížeče NetFront

Témata článku: , , , Jak, Series, Symbian Series, Čas, Org