Symbian: software pro každého

Chcete-li být „in“, čtečka RSS kanálů už je v dnešní době nepostradatelnou záležitostí. Stejně tak navigační systémy GPS se stávají standardním doplňkem k mobilnímu telefonu. Na své si ale přijdou i vývojáři, fotografové a hráči logických her.

Nepřehlédněte

Mobiedge Newspaper 1.0

Přestože dříve vypadal formát RSS jako nepovedený pokus o alternativní možnost distribuce novinek z webových serverů, v dnešní době už je všechno jinak a čtečku RSS kanálů najdete na počítači každého, jehož primárním informačním zdrojem je internet. Díky neomezeným datovým paušálům a čtečkám RSS si nyní můžete aktuální informace vychutnat i na svém mobilu. Další z kategorie nástrojů pro čtení RSS kanálů na mobilních telefonech je aplikace Mobiedge Newspaper.

   
Splash screen • seznam zdrojů • nastavení • možnosti editace

Mobiedge Newspaper je jednoduchý nástroj, který však nabízí hned několik drobných vychytávek. Na začátku jsem mluvil o neomezeném datovém paušálu. Co když nemáte SIM kartu s možností bezlimitního přenosu dat a nechcete utrácet spousty peněz za připojení k internetu? Pak je tu jednoduchá možnost. Součástí balíku je totiž tzv. PC bridge – nástroj spojující mobilní telefon s počítačem. Pak už stačí jen připojení k internetu a Mobiedge Newspaper nabídne vždy aktuální informace.

   
Lokální menu • aktualizace zdrojů • seznam zpráv • náhled zprávy

Navíc nechybějí funkce jako export a import zdrojů do a z formátu OPML, podpora externího webového prohlížeče s možností jeho nastavení nebo odesílání obsahu stažené zprávy pomocí SMSky.

Autor: Mobiedge Technologies Inc.
Download (testovací verze)
Cena: 19,99 USD


Nové zajímavé programy

CellPos 1.02

GPS a chytré mobilní telefony – to jsou pojmy jdoucí v současnosti ruku v ruce. Objevuje se stále více mobilních aplikací využívajících spojení s GPS receiverem. Jednou z nich je i CellPos. Je to miniaturní program, jehož jedinou činností je záznam síly signálu v jednotlivých lokalitách, ve kterých se pohybujete. Hodnoty jsou následně zaznamenávány do tabulky, kterou je možné uložit pro pozdější použití. Na první pohled vcelku nepraktická věc. Vše může být jinak v případě, kdy hledáte nejkvalitnější signál v oblasti. CellPos se totiž podle kvality příjmu a pozice pokusí vyhledat střed buňky a tedy místo s nejsilnějším signálem vašeho operátora.

   
Hlavní obrazovka • lokální menu • možnosti odesílání • nastavení

Autor: Viking Informatics Ltd.
Download (testovací verze)
Cena: 9,95 USD

CamKaleid 1.0

Ani CamKaleid, tedy aplikace pro „znetvořování“ fotografií pořízených digitálním fotoaparátem mobilního telefonu, není žádnou raritou. Podobných aplikací existují desítky. Při použití CamKaleidu však zjistíte, že tentokráte nejde ani tak o zachycení momentky, jako spíše o umělecký dojem z výsledného obrázku. S použitím správného efektu si můžete vytvořit třeba slušivé abstraktní umělecké dílo na pozadí vašeho displeje.

   
Snímání • lokální menu • nastavení kvality • ukázkový snímek v nízké kvalitě

Autor: Albireo AB
Download (testovací verze)
Cena: 5 USD

eMSNLite 6.0.0

eMSNLite je známý javový nástroj pro komunikaci pomocí IM protokolu MSN společnosti Microsoft. Kromě toho, že je nabízen zcela zdarma ke stažení, obsahuje také podporu obrázkových emotikonů, možnost příjmu obrázků od uživatele na druhé straně spojení nebo odesílání offline zpráv na e-mailové adresy uživatelů. eMSNLite by měl fungovat na všech zařízeních podporujících Java MIDP 1.0 a připojení k mobilnímu internetu.

Autor: funrungames.com
Download
Cena: zdarma


Kdo si hraje, nezlobí

Match Game 1.0

Při prvním pohledu na název hry Match Game asi nebudete příliš v obraze. Zkusím tedy napovědět ještě jedním slovem: pexeso. Ano, Match Game je jen označení pro hru, která je u nás notoricky známá jako pexeso. Nabízí dvě verze. Jedna, s rozměry hracího pole 4 × 4 čtverce, je určena spíše pro laiky a začínající „pexesáře“. Druhá má velikost pole 6 × 6 čtverců a je určena zkušenějším hráčům. Přestože si teď možná říkáte, proč se zmiňuji právě o této dětské hře, vyzkoušejte. Pokud potřebujete protrénovat paměťové buňky, pak by Match Game mohl být tím pravým nástrojem.

   
Lokální menu • nastavení obtížnosti • ukázky ze hry

Autor: Top321 Software
Download (testovací verze)
Cena: 4,95 USD


Vývoj

Betaverze Series 60 v3 SDK ke stažení

Na webovém serveru Forum Nokia určeném pro vývojáře mobilních aplikací byla zveřejněna betaverze balíčku Series 60 v3 SDK. Je určen k vývoji aplikací pro symbianové mobilní telefony vyšší třídy. Tím je třeba i oficiálně zatím nepředstavená Nokia N91. Podrobné informace o operačním systému Symbian verze 9, kterého se právě tato zpráva týká, najdete na domácích stránkách sdružení Symbian. Podrobnosti k jednotlivým verzím vývojových nástrojů pro dané typy mobilních telefonů včetně odkazů na stažení najdete na stránkách serveru NewLC.com.


Informace ze světa Symbianu

Vyšel nový PC Suite

Na webových stránkách společnosti Nokia je od začátku měsíce října ke stažení nová verze nástroje pro obsluhu mobilního telefonu pomocí počítače PC Suite s označením 6.6.18. Na své si přijdou především uživatelé Nokie 3230, kteří se v předchozích verzích potýkali s problémy při odesílání textových zpráv. Podrobnější informace o novinkách ve verzi 6.6.18 najdete v naší bleskovce.

Smartphony nejsou jen pro vyvolené

Obecně panuje mezi mobilními uživateli stále ještě názor, že chytré mobilní telefony s operačním systémem Symbian jsou spíše záležitostí pro bohatší vrstvu. Toto tvrzení však vyvracejí tři chytré modely, které jsme postavili v detailním srovnávacím souboji vedle sebe. Těmito zápasníky jsou Nokia 3230, Nokia 6600 a Panasonic X700. Který nakonec vyšel ze souboje jako vítěz? To se dočtete v našem velkém srovnání.

Virus útočící na paměťovou kartu

Většinou se o nových mobilních virech mohou uživatelé dovědět z blogu společnosti F-Secure. Výjimkou není ani trojský kůň Cardblock.A, který umí jako první „pracovat“ s paměťovými kartami. Těmi je dnes už každý chytrý telefon vybaven. Podrobnější informace o trojanovi Cardblock.A hledejte v naší bleskovce. A jako vždy, i v tomto případě platí zásadní pravidlo:

Virů pro smartphony se nemusí bát uživatelé, kteří instalují aplikace pouze z ověřených zdrojů – tj. ne ty, které jim pošle známý, protože je našel na internetu (jedním slovem warez). Ti ostatní si musí dát pozor a nepotvrzovat bezmyšlenkovitě každý dialog, který jim telefon nabídne.


Vytrženo z diskuse

ukládání přijatých zpráv přes bluetooth z C na E
Screenshot z brouzdání po Internetu
Panasonic x700 - několik dotazů

Diskuze (8) Další článek: Navigátor TomTom Go 500: je nejlepší (megarecenze)

Témata článku: , , , , Nokia 3230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Panasonic X700, Viking, Trojský kůň, Umělecké dílo, Warez, Nepovedený pokus, Pro +, Albi, OPML, Ověřený zdroj