Symbian získal od EU peníze na rozvoj. Dostane je Nokia?

Nadace Symbian dostala velkorysý grant a pak skončila. Kde ale skončilo více než půl miliardy z evropských peněz?

Mezi výrobci chytrých mobilů není o Symbian zájem, což vyústilo v ukončení dosavadní činnosti Symbian Foundation, která poslední dva roky platformu zastřešovala. O tom, že Symbian zase patří výhradně Nokii, jsme vás informovali zde. Dlužno říci, že nadace jako taková bude existovat dále, ale pouze jako zprostředkovatel licence, kterou je Nokia připravena poskytovat zájemcům pomocí alternativního modelu.

V souvislosti s ukončením činnosti Symbian Foundation však zůstalo něco bez povšimnutí. Jde o grant ve výši 22 milionů euro (542 milionů korun), které Symbian Foundation obdržela od Evropské komise na návrh konsorcia osmi evropských zemí a 24 zainteresovaných společností. Mezi ně patří výrobci mobilů, společnosti, které zajišťují integraci hardware a služeb, mobilní operátoři, výrobci elektroniky, vývojáři, univerzity a výzkumné instituce. Peníze byly samozřejmě určeny na vývoj a rozvoj platformy.

Klepněte pro větší obrázek
Nadace Symbian dostala velkorysý grant a pak skončila. Kde ale skončilo více než půl miliardy z evropských peněz?

Konsorcium nese název SYMBEOSE (Symbian – the Embedded Operating System for Europe). Přesný seznam členů SYMBEOSE není veřejně dostupný, pravděpodobně se však překrývá se členy nadace. Kdo z aktivních výrobců mobilů v něm figuruje nyní, když se nadace rozpadla? A kde nyní skončí dotace z EU? Byla určena na vývoj, který teď povede sama Nokia, takže unie zadotovala jednu z nejsilnějších firem světa pro její podnikání? Nebo se dotace "rozpustí" někde v představenstvu nadace, která zhruba týden po přidělení dotace končí svou činnost?

Na blogu Symbianu se zpráva o přiklepnuté dotaci objevila 1. listopadu. O devět dní později Symbian Foundation oznámila, že končí vývojovou činnost na Symbianu a nadále bude fungovat jako dohled nad licencí. Na výše odkazovaném blogu se píše něco ve smyslu, že Symbian byl označen jako unikátní technologie, kterou je nezbytné podpořit pro správný eurocentrický vývoj mobilního softwaru. Měla tím Unie na mysli podporu jediného ryze evropského výrobce?

Diskuze (41) Další článek: Bezdotykové ovládání magnetem: budoucnost nebo hloupost?

Témata článku: Nokia, , , , , , Unikátní technologie, DOS, Pen, Rozvoj, Přesný seznam, E Pen