T-Mobile Dark Fiber: stavba optické sítě začíná

Operátor z poloviny dokončil modernizaci 2G a pokládá „Temná vlákna“. Optická síť přinese kapacitu až 60×10 Gbit/s a základ pro mobilní sítě třetí a čtvrté generace.

T-Mobile včera přišel se zajímavou zprávou týkající se výstavby a modernizace jeho infrastruktury. A vězte, že věci se konečně alespoň v základech začínají hýbat. Tak za prvé zde máme pokračující modernizaci sítě 2G, ta tento měsíc vstoupila do své druhé, závěrečné fáze.

Během projektu, který započal v říjnu 2008, je postupně vyměňováno všech 4 540 základnových stanic, přičemž polovinu už má operátor za sebou. Nová technologie od společnosti Huawei má přinést zákazníkům především kvalitnější hlasové a datové služby či pokrytí EDGE dostupné všude tam, kde je signál T-Mobile.

Klepněte pro větší obrázek
Modernizovaná síť přinese lepší kvalitu. Například ukazatel Call Drop Rate, který sleduje počet předčasně ukončených hovorů, poklesl o 33 %

Nové základové stanice jsou nyní na celé Moravě, ve Slezsku a v jižních a západních Čechách. Do června 2010, kdy bude proces výměny završen, přijdou na řadu severní Čechy, Praha, střední a východní Čechy.

Temná vlákna zajistí světlé zítřky

A teď pozor, vedle modernizace 2G se totiž T-Mobile připravuje na příchod dalších technologií, jako např. mobilní sítě nové generace či telefonní služby založené na využití IP. Hlavním stavebním kamenem je tzv. „Dark Fiber“ - vybudování více než šesti tisíc kilometrů nové páteřní optické sítě, která nabídne kapacitu až 60×10 Gbit/s! Ta poskytne dostatečný prostor pro přenosy velkého množství dat, které lze s příchodem těchto technologií očekávat.


Dělníci pokládají optické kabely do sídla T-Mobile v pražských Roztylech, tuto městskou část rovněž pokryje jako první signálem 3G

Do budoucna se chce T-Mobile totiž chce zaměřit na konvergované služby pro domácnosti, potenciál vidí zejména ve zvyšující se penetraci internetu a placené televize, poptávce po multimediálních službách s přidanou hodnotou (ukládání médií, Video on Demand, další obsah) a nabídce řešení „vše v jednom“ od jednoho operátora, což zatím umí jen O2.


volambaner.jpg

Tip: O2 vybuduje síť optických vláken, surfovat se bude 100 Mb/s

Superrychlý internet, HD televize a IP telefonie, to je hudba let budoucích v podání O2. Budovat se začne příští rok a jako první je na řadě Olomoucký kraj.


A právě k tomu má sloužit projekt „Temných vláken“, což bude síť optických kabelů o délce 6 000 Km s kapacitou 60×10 Gb/s (teoretická rychlost 96×100 Gb/s). Jde navíc o základní stavební kámen pro mobilní sítě příštích generací, dokončení se předpokládá na rok 2011.

Co nás čeká a nemine?

Operátor slibuje fixní a mobilní služby, vysoké přenosové rychlosti a třeba „triple play“ balíčky včetně 3D HD video služeb. V blízké budoucnosti má pak T-Mobile za cíl dokončit integraci Českých Radiokomunikací a nabídnout komplexní řešení pro domácnosti (hlasové a datové služby, zábava, …), dokončit modernizaci 2G sítě a začít budovat 3G. Těšit se prý mohou zákazníci nejen v Praze, ale i v dalších městech. Ostatně hlavní město by mělo být z části pokryto ještě letos.

Dále jsou v plánu nové služby využívající modernizovanou infrastrukturu v jádru sítě (např. UMTS FDD, Internet upstream, ADSL), vysokorychlostní datové služby přes páteřní optickou síť zejména pro firemní zákazníky a Near Field Communication (NFC), což je komunikační technologie sloužící k bezdrátové komunikaci mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost nebo dotyk a je primárně určena pro použití v mobilních telefonech.

Diskuze (45) Další článek: Sony Ericsson opět ve ztrátě, nový šéf slibuje změnu

Témata článku: , , , , Stav, MOBI, Olomoucký kraj, Optický kabel, T Mobil, Stavba, F +, Dar, Olomoucký, T - Mobil, Proces výměny, Sít, Mobil