T-Mobile G1: první český test prvního Androida

Nejprodávanější mobil amerického T-Mobilu dorazil do ČR. První a zatím jediný svého druhu. Uchvátil nás? Ale především: uchvátí vás?

Větší, než jsme doufali

Některé telefony působí na fotografiích větším dojmem, ve skutečnosti pak mile překvapí. U T-Mobile G1 je tomu naopak, telefon na snímcích působí subtilnějším dojmem. Míry 118 × 56 × 17 milimetrů nejsou příliš vypovídajícím pojmem, dokud přístroj nedržíte v rukou. Tloušťku navíc znehodnocuje zalomení ve spodní části, které přidává další tři milimetry. Výška takřka 12 centimetrů znepříjemňuje nošení přístroje v těsné přední kapse kalhot. Hmotnost 158 gramů představuje dnešní nadprůměr, vzhledem k rozměrům však v dlani nepřekvapí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
G1 není žádný prcek

Koncepce telefonu se podobá například HTC Touch Pro (Raphael, T-Mobile MDA Vario IV). Zatímco u tohoto přístroje se vysouvá klávesnice zpod displeje a po celé délce, u G1 se v podstatě odsouvá pouze displej. Odsouvání jde trošku ztuha, musíte překonat sílu protichůdné pružiny. Blok s funkčními tlačítky a trackballem tak zůstává na svém místě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej nevyjíždí po rovné kolejnici, ale mezi krajními polohami se posouvá po oblouku. Vše nejlépe uvidíte na následujícím videu. Komplikovaná konstrukce vysouvání má částečně na svědomí značné rozměry přístroje, táhla a pružiny zabírají velkou část vnitřností displejové části

VIDEO: 763 'T-Mobile G1: komunikátor s OS Android'

Velmi často diskutovanou otázkou zůstává kvalita zpracování a použité materiály. Situaci lze shrnout slovy: standard výrobce HTC, srovnatelný s ostatními přístroji jako HTC Diamond nebo Touch HD. Plasty sem tam nedoléhají, zadní kryt trošku povrzává i při jemnějším stisku. Nenechte se zmást, i okolí klávesnice je vyrobeno z plastu. Výsuvný mechanismus působí solidním dojmem, displej se v otevřeném stavu nadměrně neviklá. Nezbývá než doufat, že si tyto vlastnosti G1 ponechá po celou dobu své životnosti.

Oživeno: již druhý den po napsání předchozích řádků musím informaci poopravit. Horní část nyní na jedné straně mírně přepadává přes část spodní a při každém doteku na displej se zevnitř ozve nehezké vrznutí.

Klepněte pro větší obrázek 
Na druhém boku se taková mezera netvoří, tam jsou obě části spojeny pevně

Drobnohled na tlačítka

V zavřeném stavu se na čelní straně nachází celkem pět tlačítek plus netradiční směrový ovladač. Trackball však není úplnou novinkou, podobný použil výrobce HTC před několika lety u svého modelu P3300. Nutno dodat, že druhý pokus je mnohem zdařilejší než ten první. Navzdory očekávání však trackball rozeznává pouze čtyři směry a nelze jím například webovou stránku nebo obrázek posouvat jakýmkoli šikmým směrem. Vždy pouze horizontálně nebo vertikálně plus stisk pro potvrzení. I tak si tento ovladač doslova zamilujete. Při surfování, posouvání jakýchkoli stránek nabízí kulička velmi rychlý prostředek. Nechejme se překvapit, jak to bude s jeho trvanlivostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nahnutý modul se specifickou sadou tlačítek pro nový operační systém

Tlačítko menu slouží k vyvolání kontextové nabídky u aplikací. Například v internetovém prohlížeči se po stisku objeví nabídky pro zadání adresy nebo vyvolání oblíbených záložek. Zároveň se tímto tlačítkem odemyká přístroj ze spánku (podobně jako u WinMobile je pouze zhasnutý displej). Tlačítko s domečkem slouží k návratu na úvodní obrazovku. Tlačítko vpravo od trackballu s šipkou slouží k návratu v nabídce o úroveň zpět. Význam dvojice sluchátek nemusím popisovat, pouze to „červené“ zároveň slouží k vypnutí displeje.

Tip: Podržením červeného tlačítka lze vyjma vypnutí telefonu i rychle aktivovat tichý režim. Podržením tlačítka s domečkem se zobrazí výčet spuštěných aplikací (task manager)

Na levé hraně se nachází dvojice tlačítek pro korekci hlasitosti, na pravé pak spoušť fotoaparátu. Spodní část pak hostí pro HTC typický konektor ExtUSB chráněný krytkou. Na zadní straně si pak můžete všimnout čočky fotoaparátu. Kryt baterie tvoří celou zadní stěnu a oddělit jej od těla si vyžádá nehty a méně šetrné zacházení. Nic pro neustálou výměnu karty SIM. Pod krytem se nachází Li-Ion baterie s kapacitou 1150 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jediné dva ovládací prvky na bocích přístroje
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si nápisu na baterii. Zcela vpravo je nad spouští fotoaparátu dobře vidět vibrační motorek

Slot pro paměťovou kartu se šikovně schovává v levé spodní části „brady“ a dostanete se k němu teprve po odklopení displeje. Slot microSD pojme karty do kapacity 16 GB, existuje však možnost v budoucnu toto maximum navýšit.

Klepněte pro větší obrázek 
Neobvykle ukrytá paměťovka

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Pro, T-Mobile G1, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario IV, Humanoid, Jednoduchá navigace, Nutné minimum, Přibalené CD, Krajní poloha, Mobil, Intex, Moderní systém, Držadlo, T Mobil, Hard reset, Komunita uživatelů, MS Exchange, Dotyková plocha, Nejvyužívanější aplikace