T-Mobile G1: první český test prvního Androida

Nejprodávanější mobil amerického T-Mobilu dorazil do ČR. První a zatím jediný svého druhu. Uchvátil nás? Ale především: uchvátí vás?

Synchronizace: vše na Internetu

Zodpovězme další klíčovou otázku: synchronizace. Na přibaleném CD najdete pouze manuál, na stránkách budete jakoukoli synchronizační aplikaci hledat marně. Zapomeňte na ActiveSync, iTunes a různé PC Suity a vůbec „obstarožní“ synchronizaci s lokálním počítačem. V dnešní době se na internet přesouvají i kancelářské aplikace, synchronizace je logickým následovníkem.

T-Mobile G1 se synchronizuje jen a pouze prostřednictvím internetu a účtu na Gmailu. Gmail nabízí pod jedním účtem vyjma emailů i správce kontaktů a kalendář. Pokud některou z položek vytvoříte v telefonu, zrcadlí se na internet a naopak.

Tip: stovky kontaktů z Outlooku lze do telefonu přenést následujícím způsobem: exportujte kontakty do souboru formátu CSV a Gmailu využijte funkci importu. Následně přístroj synchronizujte

Na jednu stranu jde o excelentní řešení, kontakty máte neustále aktuální, zálohované a vždy při ruce. To však vyžaduje především mobilní datové přenosy nebo alespoň přístup k Internetu přes Wi-Fi. Ne každému se také líbí myšlenka svěření svých kontaktů Googlu. V současné době také Android nepodporuje synchronizaci s MS Exchange, což mu zavírá vrátka před firemní klientelou. A co víc, Google ani nechce Exchange podporovat. Chce, aby uživatelé přešli od Microsoftu. Pokud se tato idea bude naplňovat, tak jen velmi pomalu a těžce. Pokud jsme iPhone považovali bez datového paušálu za funkčně poloviční, Android bez téhož není ani třetinový.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google, kontakty, Google je odteď vaším adresářem

Telefonování a datová komunikace

T-Mobile G1 podporuje v rámci sítí druhé generace čtyři, tedy všechna frekvenční pásma. Samozřejmě nechybí ani podpora UMTS/HSDPA, byť přístroj nedisponuje čelní kamerou pro videohovory (bude u nás skutečně někomu chybět?). Jak jsme si řekli v předchozím odstavci, kontakty se synchronizují prostřednictvím internetu.

K jedné z nejdůležitějších vlastností telefonu pro praktický život patří snadné vyhledávání kontaktů a rychlé sestavení hovoru. Zde máte dvě možnosti: pokud máte obě ruce volné, nejrychlejší je otevřít telefon a na klávesnici začít vyhledávat jméno. Tvůrci naštěstí neudělali začátečnickou chybu. Slečnu Čápkovou vám telefon nabídne i když jste vzhledem k absenci diakritiky nuceni napsat Capkova. V zavřeném stavu pak nezbývá, než zamířit do kontaktů, a zde způsobem identickým jako u iPhonu „vylosovat“ kontakt. Vpravo u posuvníku se objeví ikonka, jejímž chycením rychle vyberete první písmeno kontaktu. Tento zdlouhavější proces lze zkrátit pouze zařazením vybraných kontaktů mezi oblíbené.

Klepněte pro větší obrázek 
Jediná softwarová klávesnice, kterou G1 disponuje, slouží k vytočení telefonního čísla

Oceňuji kvalitní sluchátko, hlas protějšku je hutný a plný, nechybí hloubky. Hlasitost dle mého názoru zcela postačuje. Telefon podporuje hlasové vytáčení.

V rámci datových přenosů nabízí G1 teoretické maximum. HSDPA může svištět rychlostí až 7,2 Mbit/s, byť tuto rychlost zatím u nás nevyužijeme. V místech bez pokrytí se rozhodně hodí EDGE a pro zálohu poslouží GPRS. Za znak nedoladěnosti považuji správu připojení přes mobilní datové přenosy. Uživatel v podstatě nemá kontrolu nad tím, kdy, proč a na jak dlouho se přístroj připojí. Telefon nenabídne při potřebě některé aplikace například připojení přes Wi-Fi místo datových přenosů. Jediným řešením, jak zamezit automatickému připojení, je změna APN na nějakou nesmyslnou hodnotu. Berličkou může být aplikace APNdroid, která jediným stiskem automaticky APN přenastavní a tím znemožní připojení. Tvůrci buď nepřemýšleli, nebo spoléhali na neomezené datové tarify amerických operátorů, u nás to ale bohužel taková samozřejmost není.

Bezdrátová síťová karta Wi-Fi mne zpočátku pozlobila, přístroj nebyl schopen v nejrůznějších sítích získat IP adresu. Problém trvající pár dnů pak jakoby mávnutím kouzelného proutku zmizel. Citlivost bezdrátové síťové karty mi přijde o trochu, ale přeci jen rozpoznatelně horší, nežli u obdobné konkurence. Tyto zkušenosti potvrzují i další majitelé G1.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení datového připojení

Velkým zklamáním je pak Bluetooth, konkrétně podpora profilů. Ve výčtu vidím pouze profil pro bluetooth hands-free. Nicméně jde o softwarovou záležitost a v tomto směru se již například špitá o profilu A2DP. Zatím tedy můžete zapomenout na posílání obrázků a dalších souborů přes bluetooth.

Android se podobně jako iPhone snaží před uživatelem schovat soubory. V nabídce není žádný souborový správce, pokud otevřete aplikaci pro prohlížení obrázků, automaticky všechny vyhledá, podobně je to i s hudbou. T-Mobile G1 podporuje Mass Storage pro paměťovou kartu. Rychlost zápisu se pohybuje okolo šesti megabajtů za vteřinu což považuji za velmi slušný výsledek.

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Pro, T-Mobile G1, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario IV, Open Handset Alliance, #Android, Malá velikost, T Mobil, Moderní systém, Ostatní přístroje, Snadné vyhledávání, Držadlo, Příští verze, Krejčí, Dotyková plocha, Instalovaná aplikace, Mobil, MOBI, Test