T-Mobile HSPA+: 3G zrychluje až na 21 Mb/s

T-Mobile zavádí do své sítě technologii HSPA+, dále rozšiřuje pokrytí a pokládá temná vlákna. Bez speciálního modemu ale nezrychlíte.

T-Mobile vylepšuje svou 3G síť, díky současné moderní technologii mu stačí provádět jen softwarové updaty, aby data v jeho síti svištěla až 21 Mbit/s směrem k uživateli a 5,76 Mbit/s směrem od uživatele. Výrazně navýšená rychlost ale není a nebude pro každého, telefony tak rychle datovat neumí. Také se podíváme na ceny, přeci jen mobilní data něco stojí a kdo chce či potřebuje zůstat online, musí počítat s výdaji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlá data na bázi technologie HSPA+ využijete do konce doku jen ve větších městech • technologie mobilních datových přenosů od vytáčeného připojení až do současnoti

Výše zmíněná rychlost odpovídá nejvyššímu vývojovému stupni současné technologie sítě třetí generace. Označujeme ji jako Evolved High-Speed Packet Access (či zkráceně HSPA+). Jak šel čas ve vývoji datových sítí názorně ukazuje screenshot z prezentace operátora výše. Výhod je hned několik jak na straně zákazníka, tak na straně operátora. Z hlediska uživatele můžeme jmenovat:

  • větší kapacita sítě (více zákazníků může ve stejný čas stahovat vyšší rychlostí)
  • vyšší rychlost (teoreticky až 21 Mbit/s pro download, upload 5,76 Mbit/s)
  • nižší latence (běžně okolo 40 ms)

Výhody pro mobilního operátora spočívají v optimalizování zátěže sítě z hlediska provozu i plánování a více zákazníků, které je schopen v daném čase odbavit. Přechod na technologii HSPA+ ale není plošný a chvíli potrvá, nicméně operátor slibuje, že bude v celé jeho 3G síti ještě do konce prosince. Zatím je spuštěno jen v Praze a okolí. Jízdní řád přechodu na HSPA+ je následující:

  • Hradec Králové (9. listopadu)
  • Plzeň (11. listopadu)
  • Ústí nad Labem (23. listopadu)
  • Ostrava (25. listopadu)
  • Brno (2. prosince)

Máte-li o takto rychlá data zájem, musíte bydlet v některém ze třiceti měst, kde má operátor pokrytí (jejich seznam najdete úplně na konci článku). Pro letošní rok má operátor takříkajíc splněno s předstihem, jelikož právě tolik si stanovil a říká: „Teď stavíme, co to dá. Aktuálně máme pokryto 34 % obyvatelstva České republiky.“ To jsou stovky vysílačů a další přibývají. Operátor například překonal svůj vlastní rekord, když v srpnu uvedl do provozu 262 3G základových stanic.

Zbývá položit temná vlákna

A nyní pozor, dobrá zpráva úplně pro všechny. Po letech datového strádání bude výkonná 3G síť úplně pro každého. Ta špatná zpráva je, že to bude až za dva roky. To operátor slibuje pokrýt dalších 500 měst a obcí. Kvůli rapidnímu navýšení objemu přenesených dat probíhá i projekt Dark Fiber - budování páteřní optické sítě, ta v současnosti zahrnuje již 40 optických agregačních bodů. Cílovým stavem má být dosažení šesti tisíc kilometrů páteřní optické sítě, která nabídne kapacitu až 60×10 Gbit/s.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podíl 3G datového provozu na celkovém objemu přenesených dat • počet denních uživatelů datových přenosů ve 3G síti • aktuální mapa pokrytí (k dispozici na webu zde)

Jak už jsem psal v úvodu, současné mobily potenciál technologie HSPA+ nevyužijí, je třeba mít speciální zařízení. Tím bude u T-Mobile USB Stick Huawei E1823 pro mobilní připojení PC. Zakoupit ho bude možné od poloviny listopadu za 1 999 Kč, popřípadě dotovaný za polovic.


Bez nového hardware si bohužel nezasurfujete, pokrytí je navíc jen ve větších městech

Tarify pro připojení se zatím nijak nemění, ten s FUP kvótou 30 GB vyjde bez úvazku na 999 Kč měsíčně. Stručný přehled cen přikládám v tabulce:

TarifsmlovaInternet na cesty StandardInternet na cesty PremiumTwist Internet*
FUP2 GB30 GB0,5 GB
měsíční paušálna dobu neurčitou499 Kč999 Kč299 Kč
na 12 měsíců479 Kč959 Kč-
na 24 měsíců449 Kč899 Kč-
na 36 měsíců399 Kč849 Kč-
*do konce roku 2010 v akci za 249 Kč

Závěrem přikládám slibovaný seznam měst, kde je dostupná 3G síť T-Mobile: Praha, Plzeň, Brno, České Budějovice, Olomouc, Pardubice, Hradec Králové, Zlín, Ostrava, Teplice, Prostějov, Havířov, Liberec, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Opava, Most, Přerov, Třebíč, Orlová, Tábor, Frýdek Místek, Říčany, Sezimovo Ústí, Roztoky, Jesenice, Šlapanice a Rousínov.

Diskuze (47) Další článek: Druhá beta mobilního prohlížeče Firefox 4 je rychlejší

Témata článku: , , , , HSPA +, Karviná, Mb/s, Havířov, Třebíč, T Mobil, T - Mobil, MOBI, Twist internet, Běžné oko, Mobil, Opava, HSPA, Orlová, Frýdek-Místek