T-Mobile Move: skoro nejlevnější Android [recenze]

Levné Androidy se hrnou ze všech stran. Nejnověji se pokusí zaujmout T-Mobile Move. Dokáže překvapit příjemně i negativně.

Kde jsou ty časy, kdy jsme škodolibě poukazovali, že žádný levný telefon neběží na Androidu. Současná nabídka je bohatá a stále se rozšiřuje. Jedny z nejlevnějších Androidů dosud nabízel Vodafone. Podobný přístup nyní zkouší i T-Mobile. Na pomoc si přivzal Alcatel a nechal si vyrobit jednoduchý smartphone T-Mobile Move.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile Move na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní plastová konstrukce, povedený design
  • procesor s taktem 600 MHz a slušná porce paměti RAM 512 MB
  • kompletní konektivita včetně 3G, Wi-Fi a GPS
  • dobrá výdrž díky baterii s kapacitou 1 300 mAh

Hlavní nedostatky:

  • špatně čitelný displej se slabým rozlišením
  • nepovedená softwarová klávesnice
  • starší verze Androidu 2.2

T-Mobile Move
T-Mobile MoveLevný androidový telefon, který pro T-Mobile vyrábí Alcatel. Přístroj má systém od Googlu ve verzi 2.2, 2,8" dotykový displej, GPS modul pro navigaci a dovede se připojit i k sítím 3G.rozměry a hmotnost: 110 × 57 × 12,4 mm, 123 g
displej: 2,8'', TFT LCD, 240 × 320, odporový
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (7,2|? Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth
paměť: 150 MB, microSDHC
baterie: 1 300 mAh
hardware: GPS, akcelerometr
operační systém: Android 2.2
fotoaparát: 2Mpx (1 600 × 1 200), video (800 × 480)
59%
hardware
73%
software
katalogpreview
cena: 3 100 Kč

Že se jedná o telefon původně od Alcatelu poznáte pouze podle baterie. Tělo přístroje tuto skutečnost dokonale maskuje, pouze na zadní straně je nápis T-Mobile Move. Nemusíte být žádným velkým odborníkem, abyste rozpoznali, že tento telefon vám moc velký vítr v peněžence neudělá. Převažujícím materiálem je pogumovaný plast, kolem displeje se nachází spousta volného místa. Tři softwarová tlačítka doplňuje jedna hardwarová klávesa pro návrat na úvodní obrazovku. Proužek kolem ní dokáže blikáním upozornit na zmeškanou událost. Upozornění by ale mohlo být o něco výraznější.

Šedý zákal

Na telefonu dále najdete microUSB konektor, standardní 3,5 mm audiokonektor, tlačítka úpravy hlasitosti a na levém boku zapínací tlačítko. Na zadní straně je kromě výše zmíněného nápisu ještě objektiv 2Mpx fotoaparátu a mřížka hlasitého reproduktoru. Ten dokáže vyluzovat poslouchatelné zvuky i při nastavení maximální hlasitosti. Žádný šum ani chrastění rozhodně nečekejte, tenhle telefon hraje naopak nadprůměrně dobře i hlasitě. I přes nižší cenu působí telefon po konstrukční stránce bez problémů, ocenit musím výdrž 1 300mAh baterie (tři dny bez větších problémů) i přiloženou 2GB microSHDC kartu, ukrytou pod baterkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Pokud T-Mobile Move někde tlačí bota, je to jednoznačně u displeje. Nic proti papírovým parametrům, úhlopříčka 2,8" a rozlišení 240 × 320 bodů není nic, co by se nedalo očekávat a muselo kritizovat. Pak je tu ale ještě praktické používání a tam už je to o pořádný kus horší. Že má displej k dobré čitelnosti na slunci daleko ještě omluvím, ale že je písmo při pohybu v nabídkách prostě nečitelné, to už prostě neakceptuji. Všechny písmena jakoby částečně pohasnou a dokud displej „nezastavíte“, prostě na něm neuvidíte nic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Opravdu hodně hloupá chyba. Obzvláště, když kapacitní displej jinak reaguje na jedničku a také rychlost reakcí vás velmi mile překvapí. Procesor o taktu 600 MHz se na svižném chodu zkrátka dobře podepisuje. Taktéž operační pamětí se nešetřilo, základem je výborných 512 MB. Uživatel má pro svou potřebu více jak polovinu. Pokud si to shrneme, máme před sebou telefon s dobrými rozměry, jednodušším vzhledem a překvapivě kvalitními hardwarovými parametry. Všechno to ale kazí podprůměrný displej.

Drobnosti potěší

Očekávat nejnovější verzi systému Android by bylo trochu bláhové, ovšem 2.2.2 určitě ostudu neudělá. T-Mobile se oproti standardnímu Androidu rozhodl pro některé úpravy a dopadlo to tak půl na půl. Zaujal mě jednoznačně nápad s odemykáním přístroje. Klasicky přejedete po displeji, ale pokud prst zatavíte ve správnou chvíli, můžete se ze zamčené obrazovky rovnou dostat k psaní nové zprávy nebo telefonování. Skvělý nápad! Stejně jako možnost rychlého zapnutí používaných funkcí přes horní roletové menu. Tohle už ale zvládá spousta Androidů. Nepřekvapí ani možnost přidání widgetů na jednu z pohotovostních obrazovek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní nabídka může být seřazena klasicky podle abecedy, nebo do kategorií. Najdete zde několik přímo nainstalovaných aplikací. Advanced Task Killer pomůže s uvolněním plné operační paměti, jednoduše přes něj ukončíte na pozadí běžící aplikace. Rozhodně neškodí přítomnost základní verze OfficeSuite i několik jednoduchých her. Začínajícím uživatelům se rozhodně zalíbí aplikace Český Android, pod kterou najdou přehledně seřazené české programy, které se dají stáhnout z Marketu. Zbývající část aplikace je už ale silně zastaralá. Stačí si ale pořídit Google účet a z Marketu začít stahovat jakoukoliv další aplikaci. A rozhodně nezapomeňte na vylepšení Google map, díky přítomnosti GPS totiž můžete i takto levný telefon využít jako hlasovou navigaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zatímco standardní části systému jako kontakty, zprávy nebo kalendář se nijak zásadně nezměnily, silně nepovedeně působí softwarová klávesnice. Opravdu nepovažuji za dobrý nápad obsypat tlačítka abecedy dalšími pomocnými symboly, takže trefa do správného znaku vyžaduje silnou dávku soustředění a štěstí. A nijak zvlášť si nepomůžete ani při přepnutí na šířku. Ne, psaní na tomto mobilu není pohodlné. Internetový prohlížeč v mobilu trpí hrubším rozlišením displeje (text už ale při posunu nerozmazává), na občasné použití ale není špatný. Obzvlášť když telefon podporuje vše od GPRS až po HSDPA.

Jazýček na vahách

Zábavu v telefonu prezentuje především výše zmíněná hudba. Sluchátka hrají o něco hůře než reproduktor, mají mírně plechový zvuk, ale nic vám nebrání je vyměnit. Přehrávač je spíše jednodušší, ale umí dělení skladeb i playlisty, takže žádný problém. Fotoaparát má velmi nízké rozlišení 2 Mpx a do nastavení mě odmítl pustit. K dispozici jsem tak měl jen velmi málo funkcí. Je jasné, že na vášnivé pořizování uměleckých snímků si ale tento mobil nikdo pořizovat nebude.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér

T-Mobile Move zanechává rozporuplný dojem. Na jedné straně potěší v dané cenové kategorii velmi kvalitní zpracování a v podstatě kompletní sada funkcí. Pak ale narazíte na momenty, kdy máte telefon chuť věnovat na dobročinné účely, jako když se třeba nemůžete trefit na požadované tlačítko na klávesnici. Pozitivní dojmy většinou převažují, vyzdvihnout je třeba nadprůměrnou výdrž. Pak se ale zas a znovu musíte potýkat s displejem a to vám používání přístroje otráví. Po funkční stránce jsem s mobilem spokojený, s kvalitou displeje bych se ale asi smířit nedokázal a doporučil bych připlatil si za o něco dražší konkurenci.

Diskuze (43) Další článek: Navrhněte aplikaci pro Series 40 a jeďte na Nokia World

Témata článku: , , , , , T-Mobile Move, Podobný přístup, Pogumovaný plast, Šedý zákal, Kompletní konektivita, Mobil, Kompletní sada, Rozporuplný dojem, MOBI, Skvělý nápad, T-Bota, Podprůměrný displej, Současná nabídka, Praktické používání, T Mobil, #Android, Plechový zvuk, Slušná porce, T - Mobil, Jednoduchý smartphone,