T-Mobile otáčí loď, před LTE postaví 3G

Konkurence ale nespí. Vodafone pokrývá Prahu a O2 buduje 3G na Ostravsku. Data konečně potečou proudem.

S mobilními daty to u nás zatím není moc růžové, ale ačkoli jsme (tedy naši operátoři) zaspali už téměř celou dekádu, zdá se, že pomaloučku a polehoučku nastává obrat k lepšímu. Majitelé vybavenějších mobilů či smartphonů by mi jistě dali za pravdu, že brouzdání na GPRS/EDGE není i přes všemožné optimalizace a redukce stahovaných stránek žádný med. A přitom mobily kráčejí kupředu mílovými kroky, takový iPhone 3G nebo třeba nové HTC Touch HD – to jsou chytré telefony „pro třetí tisíciletí“. Postupem času a další miniaturizací spojenou se zcela novými technologiemi možná dospějeme k tomu, že mobilní telefony jednou nahradí počítače a notebooky. I když telefonní funkce takového zařízení by byla spíše jen takový doplněk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Od UMTS k LTE, nic z toho u nás v podstatě neznáme, blýská se ale na lepší časy. T-Mobile dorovná konkurenty • LTE se tak zdá se zatím odkládá...

Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji 3G

Tak či onak, evoluci mobilů u nás doposud bránila a ještě nějaký čas bude bránit chabá datová podpora ze strany operátorů. O to více překvapující bylo pondělní dostaveníčko novinářů s generálním ředitelem T-Mobile Rolandem Mahlerem. Jeho ústy jsme se dozvěděli, že i T-Mobile se nakonec přece jen pustí do výstavby plnohodnotné sítě 3G. Operátor přitom už pro účely svého mobilního internetu 4G (nenechte se zmást číslovkou, jde jen o obchodní označení) vybudoval jinak absolutně nekompatibilní síť UMTS TDD.

„Pravé“ 3G tedy bude UMTS typu FDD. Operátor přitom dříve klasické 3G zavrhl s tím, že raději přejde rovnou k libě znějící zkratce LTE (Long Term Evolution). Tedy k technologii výrazně vyspělejší, chcete-li k sítím čtvrté generace. A v souvislosti s již dříve oznámenou inovací sítě druhé generace (zejména EDGE) se jako dodavatel nabízí čínská společnost Huawei, ale oficiálně dodavatel oznámen nebyl. Výstavba by podle slov ředitele měla začít v průběhu příštího roku, přičemž postup pokrývání oblastí bude s největší pravděpodobností stejný jako u konkurenčního O2. Nejdříve Praha a Brno, pak budou následovat další města tak, aby během dvou až tří let dosáhlo pokrytí srovnatelné úrovně právě s O2 (zhruba 70 % populace). Kyslíkový operátor má ovšem náskok, podle informací od našich čtenářů se pilně staví vysílače například na Ostravsku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výstavba sítě 3G v Ostravě a Havířově (zdroj: za obrázky děkujeme uživateli Jirka_2)

TIP: Zpozorovali jste výstavbu sítí třetí generace v místě vašeho bydliště? Dejte o tom vědět ostatním na našem diskuzním fóru. Vlákno o výstavě sítě operátora O2 naleznete zde

Moravskoslezská metropole má být i podle plánů společně s Plzní jako první na řadě. Obyvatelé těchto měst se 3G dočkají už v prvním čtvrtletí příštího roku. Jízdní řád pokrývání dalších měst zatím neznáme, téměř s jistotou však můžeme konstatovat, že poté přijde řada na zbylá krajská města. T-Mobile podle všeho nereagoval pouze na rozšiřování pokrytí u O2, ale k jeho rozhodnutí rozjet vlastní síť 3G přispěl i nedávný „Černý Petr“ v rychlých datech Vodafone. Ten sice avizoval pokrytí pouze dvou pražských obvodů (Praha 9 a 10), aby dostál podmínkám licence, ale možná se dočkáme rozšíření i v červených barvách.

Když 3G, tak každý to svoje

Je možná škoda, že se operátoři nedokázali dohodnout na sdílení sítě tak, jak to měl v prvopočátcích v plánu právě Vodafone. Bylo by to levnější a jistě i efektivnější, ale než spolu, tak raději nic. Změna strategie T-Mobile je docela překvapující a dost možná má co do činění s testováním LTE v Německu. Znamenalo by to, že technologie sítí čtvrté genereace ještě nejsou zcela připraveny pro spuštění v komerčním provozu a jejich start se tak velmi pravděpodobně oddálí. Jako nejbližší možný termín pro LTE odhadujeme rok 2012.

Diskuze (54) Další článek: Nákup jízdenky na vlak přes telefon se nyní vyplatí ještě více

Témata článku: , , , , , Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, UMTS TDD, MOBI, Pře, Posta, Změna strategie, T Mobil, Mobil, Černý petr, T - Mobil, Loď, Post,