T-Mobile Pulse: vstupenka do světa androidů (test)

Chcete mobil s operačním systémem budoucnosti, ale máte hluboko do kapsy? Odpovědí může být právě T-Mobile Pulse.
Kapitoly článku

Mezi výrobci mobilních telefonů na platformě Android jednoznačně vyniká společnost HTC. Stojí za modely T-Mobile G1, Hero, Magic a dalšími. Hegemonii zatím narušil jen Samsung modelem i7500 Galaxy a u nás zatím nepředstavená Motorola Droid. Novince T-Mobile Pulse by přitom jiný než HTC původ snad nikdo netipoval: oblé tvary, černá barva a především přítomnost typické ovládací směrové kuličky, to vše navozuje dojem produktu z dílny HTC. Pulse však nakreslili inženýři Huawei a na internetu jej najdete pod označením U8220.

Klíčové vlastnosti

  • elegantní vzhled, příznivé rozměry
  • operační systém Android 1.5
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • 3,5" displej, 320 × 480 bodů
  • podpora HSDPA a HSUPA
  • Wi-Fi, bluetooth, GPS
  • paměťová karta microSD

Hlavní nedostatky

  • celkově pomalejší telefon
  • Android zatím ve verzi 1.5
  • méně intuitivní prostředí
  • 2,5 mm jack audio výstup
  • méně kvalitní fotografie
  • slabší dosah Wi-Fi
  • zdlouhavé hledání a vytáčení kontaktů

T-Mobile Pulse
T-Mobile PulseTelefon s Androidem určený výhradně pro prodej u T-Mobilu. Vyrábí ho Huawei a podporuje sítě HSDPA i HSUPA. Má rovněž slušnou multimediální výbavu, která zahrunuje konektor 3,5mm jack a pětimegaapixelovvý fotoaparát s automatickým ostřením.rozměry a hmotnost: 116 × 63 × 14 mm, 130 g
displej: 3,5'', kapacitní TFT, 320 × 480, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 256 MB, 128 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: ARM1136 528 MHz
operační systém: Android 1.5
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video, autofocus
72%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 7 799 Kč

Černý oblázek bez rohů a hran

T-Mobile Pulse si po prvním uchopení do dlaně získá vaši náklonnost. Není velký, jako G1, není ostrý, jako Hero, zkrátka skvěle padne do ruky i do kapsy. Výrobce plánuje dvě barevné varianty, černou a bílou, přičemž T-mobile nabízí pouze tu smutnější, byť elegantnější. Na zadní straně však nudu zahání jemná textura imitující karbon s blyštivým podkladem. Lesklé klavírní překrytí nejen displeje, ale i zadní strany pak během okamžiku pokryjí nevzhledné otisky prstů. Leštění mobilů však již jaksi patří k dnešní době.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile Pulse: zatím pouze v černé barvě

Čelní straně dominuje displej s úhlopříčkou 3,5 palce, snímající doteky pomocí kapacitní technologie. Na pero tedy můžete zapomenout, na rozdíl od obstarožních operačních systémů však není vůbec potřeba. Všechny aplikace a prostředí je přizpůsobeno velkého prstu. Doteková vrstva reaguje přesně, přesto však nejsem z ovládání zcela nadšen. Nicméně toto připisuji spíše rychlosti telefonu, ke které se ještě dostaneme. Rozlišení činí 320 x 480 obrazových bodů. Nezlobte se, nepatřím k těm, kteří staví rozlišení na stupínek nejvyšší důležitosti. Ve všech situacích, i při prohlížení internetu, mi displej stačí. A vzhledem k ceně nelze ani lepší očekávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání: T-Mobile Pulse a iPhone 3GS

Podsvícení displeje svým jasem neoslní a za slunečných dnů budete s čitelností bojovat. Telefon neobsahuje světelné čidlo, neumí tedy korigovat intenzitu podsvícení na základě úrovně okolního osvětlení. Nastavení intenzity bohužel skrývá operační systém vcelku hluboko v nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací kulička nechybí, osobně mi vyhovuje

Pod displejem se nachází čtveřice tlačítek doplněná o – pro android typickou – kuličku. Po zkušenostech z T-Mobile G1 nedám na tento ovladač dopustit. Velmi dobře poslouží nejen v internetovém prohlížeči, ale i v běžných nabídkách a seznamech. Stiskem kuličky se potvrzují volby, tlačítko vpravo pak sdružuje volbu domů (delší stisk) a zpět, případně slouží pro skrytí virtuální klávesnice. Tlačítko nalevo pak vyvolává kontextovou nabídku, jejíž obsah se mění dle aktivní aplikace. Zelené a červené sluchátka mají své zřejmé funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Karta se skrývá pod záslepkou, u našeho modelu nedržela pevně na svém místě

Na pravé straně se nachází dvojtlačítko pro korekci hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Vlevo paměťovou kartu microSD chrání gumová záslepka, která však u mého přístroje nedržela pevně v zavřeném stavu a samovolně se otevírala (při koupi tedy doporučuji její kontrolu). V horní části nahmatáte ještě tlačítko pro vypnutí, respektive zapnutí přístroje. Pro aktivaci displeje ale můžete použít i jedno ze dvou tlačítek po stranách kuličky. Nesmí chybět obligátní šoupnutí prstu, po směru zleva doprava (iPhone), zprostřed na stranu (Windows Mobile 6.5) a dolů (starší Android) zde máme šoupnutí zdola nahoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítko pro zapnutí na levé, respektive ovladač hlasitosti na pravé straně

Pokud tlačítko pro vypnutí podržíte déle, objeví se nabídka pro rychlou volbu tichého režimu, spuštění režimu v letadle, vypnutí a seznam úloh. Ten však, jak známo, nesouvisí s aktuálně běžícími aplikacemi – jde o seznam naposled spuštěných aplikací. Jako skutečný správce aplikací se mi osvědčil Task Manager, který nevyžaduje root přístup.

Klepněte pro větší obrázek
Vedle sluchátka se nachází čelní VGA kamera pro videohovory

V horní straně najdete opět záslepku, tentokrát dobře držící na svém místě. Pod ní se skrývá synchronizační micro USB konektor a ke zklamání všech i malý, 2,5 mm jack jako výstup na sluchátka. Výrobce vám sice přibalil reprodukci na standardní 3,5 jack, nicméně jakékoli redukce zbytečně obtěžují a především je nemáte u sebe ve chvílích, kdy byste si nějakou tu hudbu chtěli poslechnout. Nicméně pokud se spokojíte s kvalitou dodávané stereo hands-free sady, můžete na redukci zapomenout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní hraně nepotěší především 2,5 mm jack, ke kterému dostanete redukci

Celou zadní stranu překrývá plastová skořepina s děrováním reproduktoru a překrytím čočky fotoaparátu. Pod ním se nachází rozměrná baterie Li-Pol s kapacitou úctyhodných 1500 mAh (nenechejte se zmást, v menu telefon hovoří o typu Li-Ion, což není pravda).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní oblá strana s logem T-Mobile a čočkou fotoaparátu

Výdrž se jako u všech multifunkčních zařízení odvíjí od aktuálního režimu použití. I přes velmi úsporný přístup se mi však nepodařilo z Androidu dostat více jak tři dny pohotovosti. A pokud připočteme Wi-Fi anebo mobilní datové přenosy, výdrž se ještě sníží. Tím bychom měli vnější stranu černé věci hotovu a můžeme nahlédnout do útrob.

Témata článku: , , , , , Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, T-Mobile G1, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile Pulse, Dodávané stereo, T Mobil, Test, Mobil, Intuitivní prostředí, VST, První uchopení, Rozměrná baterie, Aktivní aplikace, Gumová záslepka, #Android, T - Mobil, Nastavení bluetooth,