T-Mobile si loni připsal zisk 11,5 miliardy a hospodařil s vyšší marží než Apple

T-Mobile má za sebou finančně velmi výživný rok 2018. Podle hospodářských výsledků, které v uplynulých dnech zveřejnila mateřská společnost Deutsche Telekom (DT), zůstává stoprocentní česká dcera snaživým jedničkářem, který do německé skupiny nalévá tradičně vysoké zisky a hospodaří s nevídanou marží. Za rok 2018 to bylo konkrétně 42,4 %, což je nejvyšší marže z celé skupiny DT. Pro srovnání americký Apple, který bývá často dáván za vzor úspěšného podnikání, uvádí v posledních hospodářských výsledcích marži „pouze“ 38 %.

Klepněte pro větší obrázek

Nutno dodat, že i někteří další členové skupiny DT hospodaří velmi efektivně a provozní marže (EBITDA) okolo 40 % se objevují ještě u operátorů v Německu, Chorvatsku, Řecku a na Slovensku. Ve všech těchto zemích nicméně fungují dcery DT zároveň jako hlavní provozovatelé pevných linek. Český T-Mobile za rok 2018 utržil 27,2 miliardy korun a vytvořil provozní zisk 11,4 miliardy korun. Náklady na investice se pohybovaly za celý rok ve výši 4,2 miliardy korun, tedy asi 15 % z celkových tržeb, což lze označit za zdravou investiční míru.

Klepněte pro větší obrázek
Provozní ukazatele: počet zákazníků mobilních služeb meziročně nepatrně narostl

T-Mobile na konci roku evidoval 6,188 milionu zákazníků mobilních služeb, což je meziroční nárůst zhruba o 11 tisíc zákazníků. Operátor tak s přehledem zůstává českou mobilní jedničkou. Intenzivní využívání datových služeb se odráží v podílu nehlasových služeb na ARPU (průměrný měsíční výnos na zákazníka) z mobilních služeb, jež dosáhlo téměř 51 % z 257 Kč. Podíl zákazníků paušálních tarifů dosáhl 65 %. 76 % tržeb operátora tvoří výnosy z mobilních služeb, firemní zákazníci tvoří 44 % celkových tržeb, zbytek leží na bedrech běžných individuálních zákazníků.

Klepněte pro větší obrázek
Finanční výsledky českého T-Mobilu (údaje v mil. Kč)

Zatímco počet provolaných minut nebo SMS stagnuje, celkové množství dat přenesených v síti operátora dále výrazně vzrostlo. Objem dat v mobilní síti se zvýšil o 26,1 % a dosáhl téměř 55 300 TB. Ještě větší nárůst zaznamenal objem dat přenesený prostřednictvím konvergovaných řešení – téměř o 150 % na více než 172 800 TB – např. u služeb Magenta 1 nebo Pevný internet do zásuvky. Tuzemský T-Mobile zaměstnával k 31. prosinci 2018 téměř 3 500 lidí.

Diskuze (46) Další článek: „Ministryně drahých dat“ a šéfredaktor MobilManie v diskuzním pořadu Epicentrum

Témata článku: , , , , , , , , Řecko, T Mobil, Objem dat, Člen skupiny, Chorvatsko, Internet, Německo, Mobilní služba, T - Mobil, Zákazníci, Tržby, Operátor, Slovensko, Marže, Arpo, Vysoká marže, MOBI