T-Mobile spustil DVB-H: televize v mobilu pro první vyvolené

Digitální televizní vysílání pro mobilní telefony už není jen fantaskním snem. T-Mobile spustil testovací provoz technologie DVB-H: digitální kvalita, 10 programů, televize stále připravena v kapse. Komerčnímu nasazení brání snad jediné – zarputilé české úřady.
Kapitoly článku

Po sítích třetí generace jsme se dočkali spuštění další pokrokové technologie pro využití mobilních telefonů – mobilní operátor T-Mobile společně s Českými radiokomunikacemi spustil digitální televizní vysílání DVB-H. Běžné televizní vysílání se tak stane dostupné prakticky kdekoli, stačí vytáhnout mobil z kapsy. Ale má to ještě mnoho háčků.

O technologii DVB-H

DVB-H je standardem pro digitální televizní vysílání pro malá mobilní zařízení, zejména tedy pro mobilní telefony. Digitální signál se šíří z pozemních televizních vysílačů, stejně jako v případě klasického televizního vysílání, které se označuje DVB-T. Narozdíl od analogového šíření signálu zajišťuje digitální vysílání kvalitnější a nerušený přenos. Především je pak možné v jednom kmitočtovém pásmu přenášet více programů najednou, tzv. multiplex.

Běžné digitální televizní vysílání DVB-T je přizpůsobeno potřebám standardních televizních obrazovek a vzhledem k vysokému rozlišení a malé kompresi signálu se rychlost přenosu dat jednoho programu pohybuje v rozsahu 3-6 Mb/s. Taková kvalita je pro mobilní zařízení zbytečná a pro zpracování energeticky náročná. Proto byla vyvinuta technologie DVB-H optimalizovaná pro mobilní přístroje. Přenášený signál je upraven pro menší displeje a pro přenos jednoho programu dostačuje rychlost menší než 400 kb/s. Přesto je sledovaný obraz velmi kvalitní a plynulý. Do jednoho multiplexu se pak vejde až 40 programů, zatímco multiplex ve standardu DVB-T pojme jen čtyři programy.

Digitální televizní vysílání pro mobilní telefony podle standardu DVB-H vyžaduje zapojení několika subjektů. Hlavním tahounem je při rozjezdu DVB-H u nás mobilní operátor T-Mobile, který poskytuje svoji mobilní síť a službu zaštiťuje. Hlavním partnerem jsou České radiokomunikace, které se starají o vysílací síť. Dále se na projektu podílí Siemens, Rohde & Schwarz, Gemalto a Nagravision (dodavatelé technologií, komponent a ochrany přístupu ke službě) a také Motorola, jako hlavní poskytovatel testovacích mobilních telefonů.

Šest týdnů, 250 vyvolených

Komerčnímu spuštění služby brání hned několik faktorů. Největším nepřítelem je zatím česká byrokracie, ale T-Mobile chce být připraven a tak využil možnosti službu vyzkoušet v pilotním testovacím provozu. Tím se doladí především technické zabezpečení služby. Pilotní provoz bude trvat pouze šest týdnů, poté bude vysílání ukončeno a bude se muset čekat na kroky českých zákonodárců.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předvádění služby na včerejší tiskové konferenci T-Mobilu

Pro potřeby testování je pokryto signálem DVB-H celé území Prahy, a to z vysílače na Strahově. Na západní polovině Prahy je zajištěna síla signálu dostačující k příjmu televize i uvnitř budov, na zbytku území města je zajištěna plná kvalita vysílání jen mimo budovy.

Službu bude testovat 250 uživatelů z řad novinářů, odborníků, zaměstnanců T-Mobilu, ale také několik vybraných zákazníků. Mezi „vyvolené“ patří i naše redakce a brzy vám přineseme praktické zkušenosti s touto novinkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První zkouška: výběr programu • stále vybíráme • spuštění chvíli trvá • a už se koukáme (pod obrazem si všimněte nabídky pro objednání SMS zpravodajství vztahující se k programu ČT24)

Není to ovšem poprvé, kdy T-Mobile tuto službu představuje. Poprvé jsme televizi na mobilním zařízení viděli minulý rok na Invexu. Tehdy se ovšem nejednalo o plnohodnotný test služby DVB-H, ale spíše o „experiment“.

DVB-H není jen televize

Standard pro DVB-H byl ustanoven teprve v prosinci roku 2004 po prvním testování této technologie v Německu. Od té doby probíhá intenzivní vývoj a testování v několika zemích a teprve letos došlo k prvnímu komerčnímu spuštění DVB-H, a to v Itálii. Česko je mezi osmi státy, ve kterých by měla být služba spuštěna během příštího roku a dalších 16 zemí už na testování služby také pracuje.

Co z toho mobilní operátor bude mít? Vysílání signálu přece zajišťuje jiný subjekt, který nemá s mobilními sítěmi nic společného. Operátor bude jednoduše službu poskytovat a prodávat, provozovatel vysílačů pak vyinkasuje „nájemné“. Přestože bude signál DVB-H teoreticky ve vzduchu volně dostupný, operátor službu zabezpečí tak, že bude možné televizi přijímat pouze na telefonu přihlášeném do sítě T-Mobile a až po zaplacení poplatku. Operátor zatím přesně nespecifikoval, jak bude tato ochrana technicky řešena; kódováním mají být blokovány jen zvlášť placené programy z nabídky.

O zisk operátorovi se dále postarají doplňkové služby v podobě interaktivní nabídky. Běžné televizní vysílání je doplněno o doprovodné služby, jak je například odkaz na internetové stránky pořadu, možnost stažení vyzváněcí melodie z právě hrajícího videoklipu nebo uložení obrázku s tématem aktuálního pořadu. Podobných služeb se časem jistě najde víc. Užitečnou funkcí je také možnost nahlédnutí do televizního programu vybrané stanice, která umožňuje nastavení alarmu s předstihem před pořadem, který chcete sledovat (EPG – elektronický programový průvodce). Doprovodné služby k televiznímu vysílání pracují prostřednictvím datových přenosu v mobilní síti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I na malém displeji jsou čitelné infolišty • EPG vám ukáže plánovaný program a na zajímavý pořad vás upozorní

Oproti streamovanému přenosu televizního vysílání v sítích třetí generace, což provozuje například O2, je DVB-H mnohem vyspělejší technologií pro příjem televize v kapesních zařízeních. Především nabízí mnohem vyšší kvalitu obrazu (rozlišení 352 × 288 bodů oproti 176 × 144, navíc nejnovější kódování MPEG-4 H.264/AVC) a zvuku (stereo zvuk kvality FM rádia), nabídku doplňkových služeb a výrazně menší energetickou náročnost. DVB-H také nijak nezatěžuje mobilní síť, až na drobné datové přenosy k doplňkovým službám. Hlavní nevýhodou je samozřejmě velmi omezená nabídka přístrojů schopných příjmu DVB-H a nutnost vybudovat vysílací síť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání kvality obrazu televize DVB-H a streamované v síti 3G - slova jsou zbytečná 


V druhé kapitole vás seznámíme s nabídkou programů pro DVB-H, testovacím telefonem a hlavně s legislativními problému, které brání komerčnímu spuštění DVB-H u nás

Témata článku: , , , Strahov, Legislativní problém, Rychlý nástup, Filmbox, Mobil, Plná kvalita, Pro +, SPU, MOBI, Česká legislativa, Vybraný zákazník, Gemalto, T Mobil, Televize, Zvláštní poplatek, T - Mobil, Rohde