T-Mobile: Už více než 60 % lidí nejezdí do práce a třetina vůbec nevychází z domu

T-Mobile v době koronavirové krize pokračuje v anonymním monitoringu chování české populace prostřednictvím svojí sítě ve společném projektu s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava a počítačovým centrem IT4Innovations. Projekt nazvaný Atlas mobility počítá množství SIM karet, které během dne neopustily svou „domácí mobilní buňku“.

V druhém týdnu nouzového stavu dále rostl počet lidí, kteří fyzicky nedochází do práce. Zatímco v prvním týdnu nouzového stavu vyrazilo za svými pravidelnými povinnostmi oproti normálu zhruba o necelých 40 % lidí méně, ve druhém týdnu je průměr za celou ČR už přes 40 %. Děti a studenti už do škol nedochází, takže celý růst doma setrvávajících lidí jde na vrub ekonomicky aktivního obyvatelstva.

Ubývá cizinců v ČR

Druhým sledovaným ukazatelem jsou lidé, kteří nevycházejí z domu vůbec, tedy nikoli pouze do stejné, pravidelně se opakující lokality, ale vůbec neopustí dosah svého „domovského“ vysílače. Počet osob, které z domova vůbec nevyjely, narostl v týdnu do 27. března proti předchozímu týdnu přibližně o 6 %. Celkem tak vůbec neopustilo domov během posledního týdne každý den kolem 34 % lidí.

Oproti minulému týdnu se příliš nezměnil počet lidí, kteří svůj domov neopustili během víkendu. V sobotu to bylo 42 % a v neděli 46 %. Za normálních okolností v průměrném pracovním dnu vůbec nevyjíždí z místa svého pobytu 22 % obyvatel, o víkendu je to 37 %. Dále také klesá počet zahraničních SIM karet v ČR. V prvním týdnu nouzového stavu jich z ČR oproti normálnímu stavu „zmizelo“ zhruba 30 %, na konci druhého týdne už to bylo o 40 % méně. Znamená to, že v ČR je nyní zhruba 600 000 zahraničních SIM karet.

Jak se zpracovávají anonymizovaná data:

Atlas mobility pracuje se striktně anonymizovanými provozními daty z mobilní sítě T-Mobile. Data o tom, jaké procento lidí nešlo do práce či do školy se získávají porovnáním, zda se příslušná SIM přemístila tam, kam se dlouhodobě denně pravidelně pohybuje. Počet lidí, kteří zůstávají doma, se získává měřením, zda SIM během dne opustila svou domácí mobilní buňku. Ve městech nad 50 000 obyvatel jde o perimetr cca 300 m, na venkově může být podstatně větší, až v řádu nízkých jednotek km).

Diskuze (5) Další článek: Samsung v tom není sám. Slabá koruna zvyšuje ceny telefonů i u dalších výrobců

Témata článku: , , , , , SIM karta, Počet lidí, Karta, Data, Vice, Atlas mobility, Nouzový stav, MOBI, Domov, Domů, T Mobil, Třetina, Česká republika