T-Mobile Vairy Text (test)

Nelekejte se, tohle není inzerát, jen je cena hlavním lákadlem tohoto telefonu. Levnější mobil s QWERTY klávesnicí budete shánět těžko.

Adresář

Kontakty můžete ukládat do přehledného adresáře s poněkud podivnou, avšak plně dostačující, kapacitou o 800 míst. V základním pohledu je seznam rozdělený do několika záložek: Obecná pro všechny vstupy, Nejčastěji volaná čísla, Adresář SIM karty, Adresář telefonu a Skupiny. Pod zvýrazněným kontaktem se hned zobrazí výchozí telefonní číslo, pro zjištění dalších detailů je třeba kontakt otevřít. Pod každý kontakt můžete uložit 5 telefonních čísel, e-mail, webovou adresu, identifikátor služby účasti, obrázek, video, zvuk a datum narození (které se bohužel nezkopíruje do kalendáře).

Všechny kontakty lze synchronizovat s počítačem, s jiným telefonem přes Bluetooth se mi to nepodařilo.Jednotlivá jména si můžete označovat jako oblíbená, nechybí možnost odesílání a příjem vizitek ve standardním formátu vCard. Z nadstandardních funkcí je to ovšem vše, např. hlasové vytáčení úplně chybí.

Co však nechybí, je jedna milá vlastnost, nad kterou zajisté vzdychne nejeden pamětník a kterou si Alcatel i po létech uchoval: při vstupu do telefonního seznamu se objevíte přesně v tom místě, kde jste jej opustili. A samozřejmě abych nezapomněl, postrádat nebudete ani vyhledávání postupným psaním; v kombinaci s velkou klávesnicí ani jiná možnost nepřichází v úvahu.

Seznam hovorů

Pod touto položkou najdeme seznamy posledních zmeškaných, přijatých a odchozích hovorů – všechny jsou vyrovnané v horizontálních záložkách, jak je to dnes moderní. Kromě toho se zde nacházejí i volby nastavení souvisejících s hovory, jako např. přesměrování a blokování, a informace o provolaném času, příp. částce.

Trochu nečekaně jsou zde skryté i položky pro nastavení čísla hlasové schránky a vlastního čísla. V souvislosti s ním jsem postrádal možnost jeho rychlého zobrazení v pohotovosti. Kdysi tohle možné bylo, pamatujete?

Kalendář

Kalendář v tomto telefonu je poměrně jednoduchý, ale buďme za něj rádi – funguje. Nabízí nejprve měsíční náhled, v němž jsou dny s poznámkou označeny růžově, a poté denní přehled schůzek. Trochu zvláštní jsou týdny začínající nedělí; to už se nám kdysi neúspěšně pokoušel vnutit Samsung.

Přidávat můžete jen jeden typ položek – jednoduché upomínky s textem, časem začátku a konce, případně i nastavením opakování. Běžným uživatelů budou tyto možnosti plně dostačovat. Aktuální položky kalendáře se vám zobrazí přímo v pohotovostním režimu. Kalendář lze, stejně jako adresář, synchronizovat s počítačem.

web’n’walk

Název položky sice dává tušit cosi o přítomnosti T-Mobilem speciálně upraveného prohlížeče, v mnou testovaném kousku se zde však ukrývá naprosto standardní javová Opera Mini, a to ve verzi 4.2. Přítomnost populárního prohlížeče internetu vítám, minimálně tak odpadá nutnost doinstalace. Aplikace však není do firmware nijak „vypálená“ napevno, takže uživatel se může zcela svobodně rozhodnout pro aktualizaci na vyšší verzi, případně i její úplné odstranění.

WEB

Vedle Opery Mini telefon pochopitelně obsahuje i vestavěný prohlížeč, který vedle běžného prohlížení také disponuje několika zajímavými schopnostmi. Nejvíc mě asi zaujala možnost ukládat celé webové stránky do paměti telefonu a poté je kdykoliv otevřít k prohlížení offline. Vedle toho je možné ukládat i jednotlivé objekty na stránce, zpravidla obrázky.

Integrovaný prohlížeč si poradí i s běžnými webovými stránkami, jejich prohlížení je v něm však nepohodlné a rozhodně bych zde upřednostnil Operu mini, v níž je načítání mnohem rychlejší a také lépe přizpůsobí obsah stránek malé obrazovce mobilu.

Témata článku: , , , Alcatel One Touch 800 Tribe, LG KF600, T-Mobile Vairy Text, Potvrzovací tlačítko, Člun, MOBI, TCL Communication, Standardní formát, Opakované přehrávání, Doplňková funkce, Olomouc a Ostrava, Google Mail, Text, UV index, Univerzální standard, T - Mobil, Základní pohled, Rozložení qwertz, Denní přehled, Sudoku, Vyzváněcí režim, Nadstandardní možnost